Hyppää sisältöön

Uhrin rappukäytävässä kuoliaaksi ampunut mies sai yli 10 vuoden vankeustuomion taposta

35-vuotias lahtelaismies ampui useita laukauksia kerrostalon rappukäytävässä Lahdessa viime maaliskuussa.

Syytetty, asianajajia ja yleisöä Päijät-Hämeen käräjäoikeuden istuntosalissa.
Tapauksen käsittely alkoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa torstaina kolmen tuomarin kokoonpanolla. Kuva: Petri Niemi / Yle
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on antanut 35-vuotiaalle Olli Aleksi Lehdolle 10 vuoden ja 3 kuukauden ehdottoman vankeustuomion taposta, ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Tapausta käsiteltiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa torstaina.

Rikokset tapahtuivat Lahden Mariankadulla maaliskuisena aamuyönä. Kerrostalon rappukäytävässä ammuttiin useita laukauksia, ja keski-ikäinen päijäthämäläismies kuoli.

Syytteen mukaan Lehdon oli tarkoitus ampua tilanteessa toista miestä, mutta osuikin uhrin vatsaan surmaten hänet.

Tilanteessa ei loukkaantunut muita henkilöitä.

Tuomittu on ollut tutkintavankeudessa huhtikuusta alkaen, jolloin Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin epäiltynä taposta.

Tapauksessa oli vastaajina myös kaksi muuta miestä, jotka tuomittiin pääsyytetyn pahoinpitelystä päiväsakkoihin.

Rikostaustaa

Lehto kiisti tapon. Hän katsoi toimineensa hätävarjelutilanteessa ja syyllistyneensä enintään törkeään pahoipitelyyn ja kuolemantuottamukseen.

Syytetyllä on aiempaa vankilahistoriaa. Vuonna 2018 hänet tuomittiin vankeuteen tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Mies ampui konetuliaseella sarjatulta kerrostaloa ja toista miestä kohti Kasakkamänetiellä. Hän sai 5,5 vuotta vankeutta.

Seuraavana vuonna hovioikeus kovensi tuomion viiteen vuoteen ja kymmeneen kuukauteen ja hyväksyi lisäksi syytteen törkeästä rahanpesusta.

Päivitetty 27.7.2023 klo 15.11: Täsmennetty, että pääsyytetty sai aiemmin vankilatuomion Kasakkamäentiellä sattuneessa ammuskelussa. Tekstissä luki aiemmin, että ammuskelu tapahtui Kasakkamäessä.

Uutista on päivitetty 27.7.2023 kello 16.40: tekstiä on muokattu annetun tuomion perusteella.

Suosittelemme