Hyppää sisältöön

Humppilaan suunnitellun nurmirehulaitoksen rakentaminen on varmistunut – kuokka iskee maahan syyskuussa, jos rakennuslupa heltiää

Laitos käsittelee nurmirehua ja kuivaheinää vientiin. Ympäristölupa laitokselle jo on. Rakennuslupa on haussa parhaillaan.

Heinäpellolla mies nostaa heinäpaaleja.
Muun muassa suomalaisella kuivaheinällä olisi kysyntää maailmalla. Kuvituskuva. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Tiina Kokko

Tieto nurmikasvien käsittelyyn ja vientiin keskittyvän laitoksen rakentamisesta Humppilaan julkistettiin viime syksynä. Sopiva sijoituspaikka jalostamolle löytyi Puolimatkan vanhoista tiloista.

Golden Fields Factory ryhtyi oitis etsimään halukkaita viljelijöitä ja laatia viljelysopimuksia. Tälle vuodelle sopimuksia kertyi nelisenkymmentä, eli yhtiön tarpeisiin nurmikasveja viljeltiin noin tuhannella hehtaarilla. Suomalaisyhtiön emoyhtiö, virolainen Golden Fields, ei kuitenkaan ollut tyytyväinen viljelysopimusten määrään.

– Tässä on hetken aikaa mietitty, onko mahdollisuus edetä tämän investoinnin kanssa Humppilassa siinä aikataulussa, mitä alun perin ajateltiin, Golden Fields Factoryn toimitusjohtaja Risto Uusitalo kertoo.

– Pari viikkoa sitten saimme tehtyä päätöksen, että nyt edetään täysillä eteenpäin investoinnin kanssa. Se tarkoittaa sitä, että kun rakennuslupa toivottavasti saadaan syyskuussa, niin sen jälkeen päästään iskemään kuokka maahan ja aloittamaan rakennustyöt.

Ympäristölupa laitokselle on jo myönnetty. Rakennuslupa on parhaillaan Humppilan kunnan käsittelyssä.

Tuorlan heinäpellolla Kaarinan Piikkiössä Golden Fields Factory Oy:stä toimitusjohtaja Risto Uusitalo ja hankekoordinaattori Anu Jumppanen.
Golden Fields Factoryn toimitusjohtaja Risto Uusitalo on kiertänyt muun muassa pellonpiennartapahtumissa houkuttelemassa viljelijöitä yhteistyöhön. Kuvassa myös hankekoordinaattori Anu Jumppanen. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Päämarkkinat löytyvät Lähi-idästä

Humppilan laitokselta on tarkoitus toimittaa erilaista nurmirehua ja kuivaheinää muun muassa Lähi-itään.

– Päämarkkinat ovat Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Qatar, Uusitalo listaa.

Mitä Humppilasta halutaan viedä maailmalle?
Risto Uusitalo kertoo tarkemmin, millaisia nurmi- ja heinätuotteita Humppilasta on tarkoitus viedä Lähi-itään ja Aasiaan.

Myös muualla Lähi-idässä sekä Aasiassa suomalaisella nurmirehulla olisi kysyntää.

Virolainen Golden Fields solmi toukokuussa Arabiemiraateissa toimivan Al Dahra Groupin kanssa pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen, joka Risto Uusitalon mukaan lujittaa yhteistyötä Lähi-itään.

Golden Fields Factory tarvitsee Suomessa kuitenkin lisää sopimusviljelijöitä. Yhteistyö viljelijöiden kanssa on toiminnan onnistumisen ytimessä, Uusitalo muistuttaa. Tavoitteena on, että viiden, kuuden vuoden päästä Suomesta lähtisi vientiin 100 000 tonnia nurmi- ja heinätuotteita.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme