Hyppää sisältöön

Putinilta tekopyhä lupaus ilmaisesta viljasta useille Afrikan maille huippukokouksessa – pommittaa samalla Ukrainan viljasatamia

Putinin mukaan viljaa tullaan toimittamaan Burkina Fasoon, Zimbabween, Maliin, Somaliaan, Keski-Afrikan tasavaltaan ja Eritreaan.

Dilma Rousseff ja Vladimir Putin istuvat koristeelllisilla tuoleilla takan edustalla, jonka yllä lukee Russia-Africa 2023.
Presidentti Vladimir Putin niin sanottujen BRICS-maiden kehityspankin puheenjohtajan Dilma Rousseffin kanssa Venäjän ja Afrikan maiden huippukokouksessa 26. heinäkuuta. Kuva: Alexey Danichev / Lehtikuva
Tomi Pyy
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä on valmis toimittamaan useille Afrikan maille 25 000–50 000 tonnia viljaa ilmaiseksi seuraavan 3–4 kuukauden aikana. Asiasta kertoi presidentti Vladimir Putin Venäjän ja Afrikan maiden huippukokouksessa tänään torstaina.

Putinin mukaan viljaa tullaan toimittamaan Burkina Fasoon, Zimbabween, Maliin, Somaliaan, Keski-Afrikan tasavaltaan ja Eritreaan.

Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljakuljetussopimuksesta 17. heinäkuuta, joka mahdollisti ukrainalaisen viljan viennin maailmanmarkkinoille.

Venäjän mukaan syynä vetäytymiseen oli, että länsi ei suostunut sen vaatimuksiin. Venäjä on muun muassa vaatinut, että sen maatalouspankki Rosselhozbank liitettäisiin takaisin kansainväliseen Swift-maksujärjestelmään.

Sopimus on ollut tärkeä Afrikan maiden ruoan saannin kannalta. Ukraina on yksi maailman merkittävimmistä viljanviejistä. Jos sen viljanvienti estyy, ruoan hinta nousee ja etenkin maailman köyhimpiä maita uhkaa entistä vakavampi ruokakriisi.

Putinin mukaan Venäjä pystyy kuitenkin korvaamaan ukrainalaisen viljan ”sekä kaupallisesti että ilmaiseksi sitä tarvitseville Afrikan maille”.

Venäjä jatkaa Ukrainan satamien pommittamista

Samaan aikaan Venäjä on jatkanut ukrainalaisen viljanviennin kannalta tärkeiden satamien pommittamista.

Ukrainan viranomaisten mukaan kuluneen viikon aikana Venäjä on tuhonnut yli 60 000 tonnia viljaa iskuillaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterress sanoi maanantaina, että Ukrainan satamiin kohdistetut iskut ja viljasopimuksen mitätöinti ”ovat erityisen tuhoisia haavoittuville maille, joilla on haasteita ruokkia kansaansa”.

Huippukokouksessa käsitellään muun muassa viljasopimuksen raukeamista

Putin isännöi parhaillaan huippukokousta Pietarissa. Kokoukseen osallistuu 17 Afrikan valtion johtajaa. Tapaamisen aiheina ovat erityisesti Mustanmeren viljasopimuksen raukeaminen ja sen seuraukset sekä Ukrainan sota.

Putinin odotetaan käyvän huippukokouksen yhteydessä myös kahdenkeskeisiä keskusteluja maiden johtajien kanssa.

Venäläinen oppositiomedia Novaja Gazeta kertoo, että Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigožin on nähty kokouksessa.

Syytä Prigožinin vierailulle ei ole kerrottu julkisuuteen. Wagner-ryhmä on kuitenkin myynyt Afrikan ja Lähi-idän maille turvallisuus-, sotilas- ja koulutuspalveluitaan – ja samalla se on pyrkinyt lisäämään Venäjän vaikutusvaltaa alueilla.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme