Hyppää sisältöön

”Verkostoksi” itseään kutsuva joukko RKP:läisiä haluaa puolueen pois hallituksesta

Verkosto haluaa kerätä yhteen ne RKP:läiset, jotka suhtautuvat kriittisesti yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Keskeisten jäsenten mukaan ryhmä haluaa RKP:n ulos hallituksesta.

Uusi hallitusnelikko eli Sari Essayah (kd.), Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalolla.
Valtiovarainministeri Riikka Purran (vas.) suhtautuminen vanhoihin nettikirjoituksiinsa on herättänyt epäluottamusta RKP:n keskuudessa, sanoo opetusministeri Anna-Maja Henriksson (oik.) Kuva: Silja Viitala / Yle
Jimi Holmberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko RKP:läisiä on perustanut ”verkoston”, jonka tavoitteena on saada puoluejohto kuuntelemaan hallitusyhteistyöhön kriittisesti suhtautuvien RKP:läisten mielipiteitä. Ryhmään kuuluu muun muassa RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet.

Tässä jutussa kerromme, keitä verkostoon kuuluu ja mihin he pyrkivät. Juttua varten haastattelimme verkoston aloittanutta kaupunginvaltuutettu Björn Månssonia sekä verkostoon kuuluvaa RKP-nuorten puheenjohtajaa Julia Ståhlea.

Puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson ei ole verkostossa mukana.

Hän kommentoi Svenska Ylelle ottaneensa verkoston mielipiteen huomioon. Hän ei usko RKP:ssä olevan laajempaa tyytymättömyyttä puolueen toimintaan hallituksessa.

Henriksson on aiemmin ilmaissut, ettei RKP voi luottaa siihen, että perussuomalaiset sitoutuvat hallituksen rasisminvastaisiin periaatteisiin.

Henriksson arvioi Svenka Ylen haastattelussa myös, että verkoston kautta kanavoituvat tyytymättömyys ei johdu pelkästään rasismista vaan myös hallituksen harjoittamasta oikeistolaisesta talouspolitiikasta.

Henriksson sanoi heinäkuun puolivälissä, että valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ei ole uskottavasti irtisanoutunut rasistisista kirjoituksistaan.

En man med glasögon och grått hår tittar in i kameran. Han står på en gräsmatta och bakom honom syns bilar och träd.
Hallitus kaatuu ennen aikojaan, vaikka RKP ei lähtisikään, uskoo puolueen eduskuntaryhmän entinen sihteeri Björn Månsson. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Mikä verkosto?

Verkostoon kuuluu ainakin kaksikymmentä hallitusyhteistyöhön pettynyttä RKP:läistä. Ryhmä ei ole vielä virallisesti järjestäytynyt.

Verkosto kokoontui ensimmäisen kerran heinäkuun puolessavälissä. Paikalle pääsi noin 20 hallitukseen kriittisesti suhtautuvaa RKP:läistä. Tämän jälkeen kiinnostuneiden määrä on kasvanut.

Verkosto aikoo järjestäytyä elokuussa ja julkaista ryhmäkannanottoja puoluejohdolle osoittaakseen, kuinka moni puolueessa vastustaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Verkosto kertoi toiminnastaan julkisesti HBL:n mielipidekirjoituksessa, joka julkaistiin RKP:n entisen puheenjohtajan Pär Stenbäckin kirjoituksen jälkeen. Stenbäckin mukaan hallitusyhteistyö on ajanut RKP:n eksistentiaalisen kriisin partaalle.

Mielipidekirjoituksen allekirjoitti kuusitoista henkilöä. Heihin kuuluu Biaudet’n, Ståhlen ja Månssonin lisäksi muun muassa Helsingin RKP:n entinen piirijohtaja Simon Granroth, Loviisan kaupunginvaltuutettu Thomas Rosenberg ja puolueen entinen varapuheenjohtaja Päivi Storgård.

Viimeisimpien tietojen mukaan verkostoon ei kuulu muita kansanedustajia Biaudet’n lisäksi.

Hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on RKP:n arvoille mahdotonta, sanoo RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle. Ståhle käveli ulos hallitusneuvotteluista.

Mitä verkosto tavoittelee?

Verkoston tarkoitus on osoittaa, että RKP:n jäsenistö ei tue yksimielisesti hallitusta. Månsson kuvailee verkostoa ”painostusryhmäksi”, jonka tarkoitus on saada RKP ulos hallituksesta.

Verkosto kerää yhteen hallitusyhteistyöhön kriittisesti suhtautuvia RKP:läisiä. RKP:n riveistä on kritisoitu puoluejohdon hitautta hallituksen ongelmien ratkaisussa. Verkosto toivoo laajempaa keskustelua puolueen arvoista ja konkreettisia toimia äärioikeiston vastustamiseksi.

Stähle ja Månsson näkevät hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa mahdottomana. He toivovat RKP:n eduskuntaryhmän äänestävän Riikka Purran luottamusta vastaan ja hallituksen kaatuvan.

Månssonin mukaan eduskuntaryhmässä on Biaudet’n lisäksi enemmänkin epäluottamusta hallitukseen. Biaudet on vastustanut RKP:n menoa hallitukseen alusta alkaen.

Biaudet’n mukaan on ”arvattavissa”, mitä hän aikoo äänestää mahdollisessa Purran luottamusäänestyksessä.

Eva Biaudet.
Eva Biaudet äänesti hallituksen luottamusäänestyksessä tyhjää ainoana RKP:n kansanedustajana. Kuva: Silja Viitala / Yle

Mikä ongelma?

Verkoston mukaan RKP joustaa omista arvoistaan tehdessään hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Perussuomalaisiin liittyvä rasismikeskustelu on saanut RKP:n huolestumaan sekä Suomen että oman maineensa puolesta.

RKP:n jäsenistössä heräsi jo hallitusneuvottelujen aikana epäilyjä siitä, miten hallitusyhteistyö perussuomalaisten tulee sujumaan. Puolueiden kannat eroavat erityisesti ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksissä. RKP perusteli hallitukseen menemistä pragmaattisuudella, yhteistyön tekemisellä ja valtion velkatilanteen vakavuudella.

Puolueiden välinen luottamus on rakoillut läpi hallituskauden. Perussuomalaisten Vilhelm Junnilasta uutisoidut äärioikeistokytkökset ja natsiviittaukset saivat RKP:n ministerit äänestämään Junnilan luottamusta vastaan.

Viimeisin koettelemus hallitukselle olivat Riikka Purran nettikirjoitukset, joista hän ei ole RKP:n puoluejohdon mukaan irtisanoutunut uskottavasti. Henriksson pitää hallituksen tilannetta vakavana.

Orpo, Purra ja Henriksson.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei usko puolueessa olevan laajempaa tyytymättömyyttä puoluejohtoon. Kuva: Silja Viitala / Yle

Mitä verkostosta pitäisi päätellä?

Verkosto osoittaa, että RKP ei seiso yksimielisesti hallitusyhteistyön takana. RKP:ssä esiintyy tyytymättömyyttä sekä hallituspohjaan että puoluejohdon hitauteen käsitellä hallituksen ongelmia.

Verkostossa tiedostetaan RKP:n olevan pragmaattinen puolue, joka tekee yhteistyötä monenlaisten puolueiden kanssa. Hallitukseen optimistisesti suhtautuvat ovat kuitenkin pettyneet seurattuaan Junnilan, Purran ja muiden perussuomalaisten toimintaa, ryhmässä uskotaan.

RKP:n johto on kokoustanut asian tiimoilta, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Kenttäväki on toivonut puoluejohdolta konkreettisia toimia. Hallitusta kritisoivien henkilöiden kerääminen yhteen ryhmään auttaa tuomaan heidän äänensä puoluejohdon tietoon.

Perinteisen alueellisen jaon mukaan Pohjanmaan konservatiivisimmat RKP:läiset suhtautuvat yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa myönteisemmin kuin pääkaupunkiseudun liberaalit. Ylen tietojen mukaan hallitus saa kritiikkiä myös Pohjanmaalta.

Toukokuinen A-Studio käy läpi RKP:n kipuilua hallitusneuvottelujen aikana.

Lisätty 27.7. kello 20.43: Kohta, jossa kerrotaan Anna-Maja Henrikssonin uskovan tyytymättömyyden johtuvan rasismin lisäksi myös hallituksen harjoittamasta oikeistolaisesta talouspolitiikasta.

Suosittelemme