Joukko RKP:läisiä on perustanut ”verkoston”, jonka tavoitteena on saada puoluejohto kuuntelemaan hallitusyhteistyöhön kriittisesti suhtautuvien jäsenten mielipiteitä.
Aloitteen on allekirjoittanut 16 henkilöä, heidän joukossaan kolme Pohjanmaan RKP:n jäsentä: Peter Backa, Erik Häggman ja Ramieza Mahdi.
– Ajatuksena oli kokoontua yhteen pohtimaan RKP:n arvoja ja politiikkaa ja sitä, missä olemme tänään, Mahdi kertoo Yle Österbottenille.
Mahdi olisi halunnut, ettei RKP olisi koskaan edes yrittänyt muodostaa hallitusta perussuomalaisten kanssa.
– Se aiheuttaa epämukavuutta. Minua huolestuttaa ja ahdistaa se, että meillä on hallituksessamme perussuomalaiset [Jussi] Halla-Aho puhemiehenä ja [Riikka] Purra valtiovarainministerinä.
Mahdi on huolissaan siitä, mihin nykyiset tapahtumat johtavat.
– Lähdin mukaan politiikkaan, koska halusin vaikuttaa ja vastustaa näitä voimia. Tänään he ovat suurissa ja tärkeissä rooleissa. Missä olemme muutaman vuoden kuluttua ja minkä politiikan hyväksymme?
Mahdi ymmärtää, että puolueen johto on saattanut ajatella, ettei yhteistyön yrittämisestä ole haittaa.
– Vaikka on. Se vahingoittaa luottamusta, Suomen imagoa. Se saa monet maahanmuuttajataustaiset ajattelemaan, onko Suomi kotini. Mitä tapahtuu, olemmeko turvassa täällä? Näitä asioita ei voi vain lakaista maton alle ja kokeilla.
Herättää ajatuksia vasemmasta/oikeasta
Pohjanmaan RKP:ssä on luultavasti paljon muitakin, jotka haluaisivat olla mukana uudessa verkostossa, uskoo RKP:n Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Samuel Broman.
– Mitä tulee rasismiin, olemme kaikki samaa mieltä.
Bromanin mukaan erityisen kiinnostavaksi tilanne käy, kun tarkastelee verkoston esiin nostamia muita asioita: puolueen sijoittumista vasemmisto–oikeisto-akselilla ja yhteisten varojen jakamiseen liittyviä ulottuvuuksia.
Verkosto korostaa, että RKP on kieli- ja kulttuuripuolue, alueellisten asioiden ajaja ja keskustaliberaali puolue, eivätkä nämä identiteetin osat saa sulkea toisiaan pois.
Bromanin mukaan kenttä on jossain määrin jakautunut kahtia.
– Jos katsomme edellistä hallituskautta, niin mielestäni menimme hieman liikaa vasemmalle tai valtion rooliin, myös talouden johtamisessa.
Broman on yksi niistä, jotka tuolloin kritisoivat RKP:n linjaa. Hän toteaa, että aika oli poikkeuksellista, mutta osa puolueen jäsenistä on eri mieltä maan talouden johtamisesta.
– Nyt meillä on hallitusohjelma, joka on maaseudun näkökulmasta huomattavasti positiivisempi.
Puolueen ei uskota jakautuvan
Broman on odottanut puolueen vasemmalle suuntautuneempi osa reagoisi. Hän ei kuitenkaan ole huolissaan puolueen sisäisestä hajaannuksesta.
– Puolueessa on laajasti tilaa. Vahvuutemme on se, että kykenemme keskustelemaan, Broman sanoo.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
– Hyvä kysymys. Keskustelu jatkuu ja on hyvä, että nyt on heinäkuu ja pieni tauko.
Bromanin mukaan puolueaktiivit saavat nyt pohtia asioita, ja myöhemmin syksyllä ajatukset ovat kirkastuneet.
– Uskon, että silloin me puolueena tiedämme paremmin kantamme.
Mahdi ei myöskään näe, että verkosto olisi alkusoittoa puolueen sisäiselle jakautumiselle. Hän toivoo kuitenkin, että puolueen arvoja käydään läpi.
– Toivon, että arvioimme uudelleen, mihin olemme menossa ja kuinka paljon voimme hyväksyä. Voimmeko tehdä politiikkaamme nykyisessä asetelmassa, pohtii Mahdi.
Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin tekemästä artikkelista. Haastattelut toteutti Lina Nystrand ja kirjoitti Ida-Maria Björkqvist: Samarbetet med Sannfinländarna ”svider och väcker obehag” – frågan om SFP ska gå mot höger eller vänster kan bli svårare