Hyppää sisältöön

Arsi Harju päätyi kaikessa hiljaisuudessa valmennuspuuhiin Suomen mestarin taustalle – olympiavoittaja löytyy tilastopalvelusta salanimellä

Kuulantyönnön Suomen mestaruuden voittaneen Nico Oksasen valmentajaksi on Tilastopaja-palvelussa merkitty sarjakuvasankari Flash Gordon. Nimen takaa löytyy lajin olympiavoittaja Arsi Harju.

Arsi Harju saavutti urallaan mm. olympiakultaa ja MM-pronssia. Kuva vuodelta 2013.
Arsi Harju saavutti urallaan muun muassa olympiakultaa ja MM-pronssia. Kuva vuodelta 2013. Kuva: Mikko Stig/Lehtikuva
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

LAHTI. Kun kuulantyönnön SM-mitaleita jaetaan Lahden stadionilla sateisena perjantai-iltana, katsomolohko A2:n tasanteella seisoo tyytyväinen mies.

– Voinko katsoa palkintojenjaon? Palataan aiheeseen sen jälkeen, partasuinen mies pyytää kohteliaasti.

Kyseinen henkilö on kuulantyönnön olympiavoittaja, Tampereen seudulla nykyisin asuva Arsi Harju. Heti perään koittavassa palkintojenjaossa Harju taputtaa tasapuolisesti jokaiselle mitalistille.

Korkeimmalla korokkeella seisova, ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa voittanut Nico Oksanen erottuu kuitenkin kolmikosta.

Yleisurheiluraamattuna tunnettu Tilastopaja-palvelu listaa suomenkielisillä sivuillaan jokaisen suomalaisen kärkiyleisurheilijan valmentajan, niin myös Oksasen. Hänen kohdallaan sivulla lukee, että vuodesta 2022 pestiä on hoitanut ”salanimi Flash Gordon”.

– Sanotaan näin, että koetan auttaa. Valmentaja on hyvin voimakas titteli. Ainakin koen itse niin, Harju toteaa.

Kaksi yleisurheilun sisäpiiriläistä vahvistaa kuitenkin, että salanimen takana on nimenomaan Harju.

Nico Oksanen juhli kuulantyönnön Suomen mestaruutta Lahden Kalevan kisoissa 2023.
Turun Urheiluliittoa edustava Nico Oksanen tuuletti antaumuksella uransa ensimmäistä SM-kultaa. Ennätys on kohentunut vuodessa 18,04:stä 18,75:een. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Askel kerrallaan

Kun Lahti isännöi Kalevan kisoja elokuussa 2000, Harju seisoi itse korkeimmalla korokkeella. Tuolloin kulta irtosi tuloksella 20,84. Oksasen tämänvuotinen voittotulos 18,74 olisi riittänyt kuudenteen sijaan.

– Meitä oli hyvä porukka. Mika (Halvari) ja 4–5 vuotta vanhempi porukka veti, ja meidän sakkimme, suurin piirtein samaa ikäluokkaa, tuli perässä, vuonna 1974 syntynyt Harju muistelee.

Harju luotti uransa alussa pakitustekniikkaan, mutta vaihtoi 22-vuotiaana pyörähtäjäksi. Heti seuraavana vuonna hän voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa tuloksella 19,46.

Oksanen pääsi maistamaan SM-kultaa toisena pyörähdysvuotenaan. Sarjan viimeinen laaki olisi ollut yli 19 metriä, mutta työntö karkasi yliastutuksi.

– Pätkä kerrallaan täytyy mennä. Nico pääsi tänään lähelle 19:ää ja viimeisellä yliastutulla sen päälle.

Oksasen takana hopea meni Eero Aholalle tuloksella 18,33 ja pronssi Arttu Korkeasalolle 17,97 kantaneella työnnöllä. Vaikka suomalaisen kuulantyönnön tulostaso on vaatimaton verrattuna vuosituhannen alkuun, Harju ei halua synkistellä.

– Arttu työnsi jo hallissa yli 19 metriä, ja Eerokin näytti tänään viimeisillä kierroksilla, että siellä on varaa. Pala kerrallaan.

Arsi Harju kommentoi miesten kuulantyönnön SM-finaalia

Harju alleviivaa silti, että huippu-urheilussa vertailu käy ensin Euroopan ja viime kädessä maailman kärkeen. Tällä kaudella maailman top 10:een pääsee toistaiseksi tuloksella 21,81. Euroopassa kymmenen parhaan joukkoon vaaditaan 21,10.

– Jos verrataan tuloksia muuhun maailmaan – ja huippu-urheilussahan niin tehdään – eihän tilanne ole hyvä. Voi sanoa vaikka kuinka pahasti, että siellä ja siellä työnnetään näin pitkälle. Miksette te työnnä? Mutta kyllä jätkät ovat tulossa.

– Viime vuonna Kalevan kisojen voittaja työnsi 18,06. Taso on noussut siitä. Eivät jätkät tyhmiä ole. He tietävät, että ovat kaukana takana. Millaisella aikavälillä nousu on mahdollinen? Vaikea sanoa. Tarvitaan terveitä vuosia, urallaan kolmesti päälle 21,10 työntänyt Harju muistuttaa.

Arsi Harju tuulettaa kultamitalin tuonutta työntöä 21,29 Sydneyn olympiafinaalissa 22. syyskuuta 2000. Uran pisin työntö, 21,39, näki päivänvalon saman aamun karsinnassa.
Arsi Harju tuulettaa kultamitalin tuonutta työntöä 21,29 Sydneyn olympiafinaalissa 22. syyskuuta 2000. Uran pisin työntö, 21,39, näki päivänvalon saman aamun karsinnassa. Kuva: Mike Powell/Allsport/Getty Images

Rakkaudesta lajiin

49-vuotias Harju on valmentanut aktiiviuransa jälkeen naisten kuulantyönnön kuusinkertaista Suomen mestaria Suvi Heliniä, mutta muuten hän on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan.

Hiljaiselosta huolimatta Harju kertoo tuntevansa edelleen palavaa intohimoa kuulantyöntöä kohtaan.

– Mihinkäs se laji lähtisi sydämestä? Se, mitä teen lajin parissa, on oma asiani. Rakkaudesta lajiin.

Vaikka Harju suostuu antamaan haastattelun suojattinsa voiton jälkimainingeissa, olympiavoittaja ilmoittaa haastattelun lopussa, ettei suostu kuvattavaksi ”missään nimessä”.

– No kun on niin ristuksen ruma, Harju päättää.

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa. Lauantaina Yle Puheen lähetys alkaa kello 15.45, TV2:n ja Areenan lähetys kello 17.25.

Suosittelemme