Hyppää sisältöön

Kun Topi Raitanen väsähti, valmentaja ryhtyi toimiin – pakollinen maajoukkuekilpailu oli viimeinen niitti

Valmentaja Janne Ukonmaanaho uskoo, että Topi Raitasen huippuvireen löytyminen on hyvin pienestä kiinni. Heinäkuun harjoitusjakso antoi valoisia merkkejä Euroopan mestarin nykykunnosta.

Topi Raitainen 3 000 metrin esteissä Kalevan kisoissa 2023.
Topi Raitanen voitti lauantaina Lahden Kalevan kisoissa uransa viidennen Suomen mestaruuden estejuoksussa. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Emma Hyyppä

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa.

Estejuoksun Euroopan mestari Topi Raitasen ja hänen valmentajansa Janne Ukonmaanahon kesäsuunnitelmat ovat menneet uusiksi useaan kertaan.

Raitanen aloitti kesän kilpailukautensa toukokuussa tonnivitosen ennätyksellään 3.38,47. Kesäkuussa oli vuorossa lupaava esteavaus ajalla 8.24,77 Puolassa.

Seuraavalla viikolla Raitanen reissasi Pariisin Timanttiliigaan, jossa hän juoksi 8.22,00.

Sieltä muutamaa päivää myöhemmin matka jatkui Turkuun Paavo Nurmen kisoihin. Siellä silminnähden väsyneenä juossut Raitanen kellotti ajan 8.43,46, joka oli hänen heikoimpansa neljään vuoteen ja jää hänen kaksi vuotta vanhasta ennätyksestään 8.16,57 lähes puoli minuuttia.

Kuin varkain muodostunut ylirasitustila oli huonosti nukuttujen öiden, matkustuksen ja tiiviin kilpailutahdin summa. Tällä kertaa kyse ei Ukonmaanahon mukaan ollut kovin syvästä kuopasta.

– Monesti ylirasitustilaa ajatellaan vähän haastavammaksi tilaksi. Mutta totta kai, jos suorittaa alle sen, mikä kunto on, on kyse alipalautumisesta, Ukonmaanaho sanoo.

Topi Raitanen juoksee vesiesteen läpi.
Paavo Nurmen kisojen estejuoksun jälkeen Topi Raitasen valitteli väsymystä ja tyhjän tuntuisia lihaksia. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Raitasen, 27, kilpailuvire lähti laskemaan ja kropassa painoi väsymys, olisi Ukonmaanaho halunnut pistää pelin nopeasti poikki.

Se ei kuitenkaan noin vain onnistunut. Maajoukkueurheilijoiden ja Suomen Urheiluliiton välisiin sopimuksiin kuuluu, että terveenä ollessaan urheilijoiden on tietyissä kilpailussa vedettävä Suomi-verkkaria päälle. Tällainen kilpailu oli juhannusviikonloppuna Puolassa käydyt EM-joukkuekilpailut.

– Ongelmaksi tuli se EM-joukkuemestaruuskisa, jonka aikaan olisi pitänyt päästä palautumaan ja harjoittelemaan kohti seuraavaa. Joukkuemestaruuskisa tuli liian tiiviisti ja siitä ei päästy yhteisymmärrykseen, että se jäisi väliin. Emme päässeet muuttamaan ohjelmaa, niin kuin olisimme halunneet, Ukonmaanaho viittaa keskusteluihin liiton valmennusjohdon kanssa.

Raitasen oli alun perin tarkoitus kiertää heinäkuussa kovia kisoja ja lähteä elokuussa vuoristoleirille valmistautumaan 19. elokuuta alkaviin Budapestin MM-kisoihin. Nyt Raitanen kuitenkin harjoitteli heinäkuussa kotimaassa ja juoksee elokuussa yhden kisan ennen Budapestin reissua. Korkeanpaikanleiri jää tältä kesältä kokonaan väliin.

Vaikea laittaa itseään ahtaalle

Topi Raitanen juoksi lauantaina esteissä ylivoimaiseen voittoon, mutta valitteli virettään kisan jälkeen.

Lahden Kalevan kisoissa lauantai-iltana Raitanen juoksi soolona 8.31,93, mutta ei ollut tyytyväinen, vaikka sillä irtosi ylivoimainen Suomen mestaruus.

– Liian helpolla päästin itseni kisassa. Kun ei ole huippuvireessä, on vaikea laittaa itseään ahtaalle, kun aggressiivisesti haluaa jokaisen sekunnin pois kellosta. En pääse ihan sinne maksimialueelle, enkä jaksa työskennellä siellä. Onneksi tässä on vielä muutama viikko jäljellä, Raitanen totesi kisan jälkeen viitaten MM-kisoihin.

Raitanen totesi, että onnistumisia ei ole tullut, vaan tunne jaloissa on jäänyt odottelemaan, kaivelemaan. Syyksi hän nimesi väsymyksen.

– Turhauttaa vain, kun ei tiedä, kuinka kauan se kestää, Euroopan mestari myönsi.

Valmentaja Ukonmaanaho ymmärtää Raitasen pettymyksen, sillä hänkin odotti Raitaselta lauantaina kovempaa viimeistä tonnia. Ukonmaanaho on luottavainen, että maksimisuorittaminenkin loksahtaa vielä paikalleen.

– Tosi hyvin meni viimeinen harjoitusjakso. Harjoituksissa ei ole mitään ongelmaa. 98 prosenttia kulkee hyvin, ja siellä on se viimeinen kaksi prosenttia, joka ei vielä lähde. Mutta siitä tietää, että se on sieltä käännettävissä. On vain tosi herkkää saada se sieltä tulemaan, Ukonmaanaho sanoo.

– Jos oltaisiin oikeasti haastavassa tilanteessa, mikään ei toimi. Ei pysty käymään lenkillä, tekemään vk:ta, mikään harjoitus ei toimi. Hänellä toimii kaikki tosi hyvin, kovatkin harjoitukset. Viimeinen napsu kilpailuista puuttuu ja silloin tietää, että se on kaivettavissa.

Topi Raitanen palautti kotimaisen kestävyysjuoksun kultakantaan 16 vuoden tauon jälkeen.
Vaikeuksien kautta voittoon. Raitanen kiri viime elokuussa Münchenissä Euroopan mestariksi. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Vaikeuksia Raitasella oli myös viime vuonna. Silti hän pääsi Münchenin EM-kisoissa huippuvireeseen ja voitti kovalla loppukirillä EM-kultaa.

– Nyt alkaa viimeisten viikkojen virittely. Kolme viikkoa on paljon aikaa. Hyvällä rytmityksellä ja yhdellä hyvällä kilpailulla hän saattaa olla elämänsä kunnossa Budapestissä. Mutta toinen vaihtoehto on se, että se ei lähdekään siitä aukeamaan. Siitä ei aina tiedä, Ukonmaanaho sanoo.

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa.

Suosittelemme