Hyppää sisältöön

Meri-Lapissa on todettu jo viisi puutiaisaivokuumetapausta – tartuntoja myös riskialueiden ulkopuolella

Potilaat ovat tarvinneet sairaalahoitoa, osa jopa tehohoitoa. Kaikki tartunnan saaneet eivät ole liikkuneet Simon tai Kemin epidemia-alueella eli riskialue on mahdollisesti laajentumassa.

Aikuinen puutiainen kuvattuna  runsaan veriaterian jälkeen.
Punkki voi kantaa TBE-virusta, joka saattaa aiheuttaa vaarallisen, sairaalahoitoa vaativan puutiaisaivokuumeen. Kuva: YLE / Seppo Sarkkinen
Pirkko Kukko-Liedes

Meri-Lapissa on varmennettu tänä kesänä jo viisi puutiaisaivokuumetapausta. Viime vuonna potilaita oli kolme ja toissa vuonna yksi.

Sairastuneet ovat tarvinneet sairaalahoitoa, osa tehohoitoakin. Sairastuneet ovat Simosta, Kemistä, Keminmaasta ja Torniosta.

Viidestä TBE-potilaasta kahdella ei ole ollut yhteyksiä Simon ja Kemin riskialueille.

– Tämä antaa aiheen arvioida, onko epidemia-alue muuttunut, infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Broaksen mukaan THL:n kanssa on asiasta jo keskusteltu, mutta riskialuetta ei laajenneta yhden vuoden perusteella, vaan perusteeksi tarvitaan pitempi seurantajakso.

Broas suosittelee rokotuksia

Broas on huolissaan siitä, että edes kaikki maksuttomaan rokotukseen oikeutetut eivät ole hankkineet rokotusta.

– Länsi-Pohjan alueella Simon ja eteläisen Kemin epidemia-alueella asuvilla ja oleskelevilla on oikeus maksuttomaan rokotusten perussarjaan, mutta suosittelen myös muualla asuvia hankkimaan rokotuksen, ainakin jos kulkee paljon luonnossa varsinkin riskialueella.

Puutiaisaivokuume voi aiheuttaa vaikeita oireita, kuumeen lisäksi esimerkiksi päänsärkyä ja tajunnan tason muutoksia. Nyt Meri-Lapissa todetut sairastumiset ovat tulleet ilmi, kun potilas on hakeutunut sairaalahoitoon vakavien oireiden vuoksi.

– Kyseessä voi olla vaarallinen sairaus, joten rokotteen hankkiminen on järkevää. Sairaalahoitoon päätyneet ovat sairaalassa keskimäärin viikon, ja tehohoitoon joutuneet vielä pitempään, ja sen jälkeen tulee vielä toipumisaika kotona.

Osa tartunnan saaneista saa vain lieviä oireita, joten kaikki tapaukset eivät välttämättä tule tietoon.

Kansallisen rokotusohjelman mukaan Simossa ja Kemin eteläosassa asuvat ja pitkäaikaisesti tai toistuvasti oleskelevat voivat saada TBE-rokotusten perussarjan eli kolme rokotusta maksuttomasti. Sen jälkeen tarvitaan vielä tehosterokotuksia, ensimmäinen kolmen vuoden kuluttua ja seuraavat iän mukaan kolmen, viiden tai kymmenen vuoden välein.

Riskialueiden ulkopuolella asuvat joutuvat maksamaan rokotuksensa itse. Aikuiselle perusrokotussarja maksaa noin 150 euroa.

Lapista kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu koko Simon kunta ja Kemistä seuraavat alueet: Ajos (sisältää Korostennokan, Laitakarin, sataman ja Veitsiluodon), Hepola (Pikku-Berliini, Paavonkari-Satamankangas, Järppi, Rytikari), Peurasaari (Pajarinranta, Kalkkinokka) ja Ritikka (Haukkari, Nälli-Siikalahti, Kittilänjärvi).

Suosittelemme