Hyppää sisältöön

Tubettaja Joona Hellmanin murre ihastuttaa – sometähdet eivät häpeile murrettaan, ja juuri se pitää kielen elossa

Tubetus, podcastit ja monipuolinen sosiaalinen media lisäävät kanavia, joissa voi nykyään kuulla aitoa murretta. Siksi tutkija kimpaantuukin jatkuvista puheista murteiden kuolemasta.

Salolainen tubettaja Joona Hellman ei peittele murrettaan sisällöissään. Sointuva murre on osa hänen persoonaansa.
Soila Ojanen

Jos haluat nostattaa murretutkija Lotta Aarikan sykettä, voivottele murteiden kuolemaa.

– Väite toistuu aina uudestaan. Se on välillä melko turhauttavaa.

Mielikuva aidosta murteesta on usein vinksahtanut. Jotkut nimittäin ajattelevat, että vain vanhat ihmiset puhuvat aitoa murretta.

Murteet ovat kuitenkin ihan nykyaikainen asia. Sen hahmottaa hyvin murrepelistä, jossa voit testata eri murteiden tunnistusosaamistasi.

Nainen kirjavassa takissa seisoo kävelykadulla ja katsoo kameraan.
Porilaissyntyinen tutkijatohtori Lotta Aarikka asuu Turussa, mutta työskentelee parhaillaan myös Itä-Suomessa. Monenlainen murrepuhe kuuluu arkeen. Kuva: Jenni Kivimäki / Yle

Esitimme tutkijatohtori Lotta Aarikalle seitsemän yleistä murreväitettä. Näin hän niihin vastasi.

Seitsemän väitettä murrepuheesta

1. Murteet ovat kuolleet.

Tämä on Lotta Aarikalle liiankin tuttu väite.

– Miten murre määritellään? Jos sen ajatellaan olevan kantakielimäinen ehyt kieli, jota on puhuttu niin sanotusti puhtaimmillaan 1800-luvulla, kuolemasta puhuminen on ymmärrettävää. Kuitenkin vain muuttuva kieli elää: murteet muuttuvat ja voivat erittäin hyvin. Murteet elävät, koska ne uudistuvat.

2. Murteen puhuminen hävettää – ja syytä onkin.

– Murteella puhumisessa ei ole mitään hävettävää, kunhan puheen viesti tulee ymmärretetyksi. Minusta murretta voi puhua aivan vapaasti, kannustaa Aarikka.

Uutisjuontaja Matti Röngän kirjakielisen, kauniisti lausutun spiikin jälkeen pääsee ääneen Kajaanin tai Rauman torin laidalta tavoitettu taviskansalainen, jonka suun eteen on yllättäen työnnetty mikrofoni.

Murrettahan sieltä pukkaa ja asiasta saa hyvin selvää.

3. Nykynuoret eivät puhu murretta, vaan yleiskieltä.

– Mielestäni elämme parhaillaan murteiden renessanssia, sillä kuulemme murrepuhetta enemmän kuin koskaan ennen, Lotta Aarikka sanoo.

Väite vaatii jo selitystä.

Satunnainen haastateltava ei ole nykyään ainut murteenpuhuja. Sosiaalinen media, tubettaminen ja podcastit ovat muuttaneet kenttää paljon. Moni suosittu tubettaja käyttää tehokeinona rehevää murretta. Heitä ovat salolaislähtöisen Joona Hellmanin lisäksi esimerkiksi Sita Salminen, joka on Rovaniemeltä, ja Pahalapsi Susanne Aalto, joka on Joensuusta.

Somessa koko Suomi soi.

– Murteellista puhetta on nykyään tarjolla todella paljon, Aarikka sanoo.

4. Työhaastattelussa kannattaa puhua yleiskieltä.

– Haastattelussa kannattaa olla oma itsensä. Minusta haastattelussa voi hyvin puhua myös murretta, jos se tuntuu luontevalta, Lotta Aarikka kannustaa.

5. Puhelinmyyjä onnistuu työssään, jos hän viäntää savvoo.

Ehkä myyntityötä auttaa, että esiintyy helposti lähestyttävänä ja joviaalina puhujana. Varsinaista tutkimustietoa aiheesta ei ole.

6. Valitse mahdollisimman yleiskielinen murre. Esimerkiksi töksähtelevä länsisuomalainen kuulostaa pahalta.

Tutkija kertoo, että kansanlingvistiikaksi kutsutulla tutkimusalalla on tarkasteltu, kuulostavatko eri alueiden murteet ihmisten mielestä kauniilta tai rumilta.

– Murteet ja niihin liittyvät asenteet ja arvotukset ovat toki tutkijalle kiinnostavia. Itse ajattelen, että kaikki murteet ovat kauniita.

7. Vain edesmennyt mummuni puhui aitoa murretta.

– Moni ajattelee, ettei itse puhu murretta, koska omat isovanhemmat ovat puhuneet eri tavalla. Puheesta on helppo havaita muutos. Puhumme toisin kuin ennen puhuttiin.

Emme välttämättä kuule tai huomioi oman puheemme murteellisia piirteitä, jotka ovat pysyneet pitkään samana.

– Murrepiirteet yhdistävät meidät menneisiin sukupolviin. Niitäkin on!

Aarikan mukaan tutkijoiden oletus oli pitkään, että puheemme yleiskielistyy, kun ihmiset alkoivat kuunnella samaa radio- ja televisiopuhetta. Se oli muodoltaan kirjakielistä ja jäykkää.

Perinteisessä mediassa murre oli – ja on usein yhä – pieni arkinen kevennys asiapuheen lomassa.

Nainen kirjavassa takissa katsoo kameraan hymyillen. Taustalla kauppakeskus.
Viime keväänä Lotta Aarikka väitteli aiheenaan, millainen on ollut murteen tutkimuksessa ihmisen puheen ja tiedetekstin välinen suhde. Kuva: Jenni Kivimäki / Yle

”Murretta ei voi piilottaa”

Parhaillaan tutkijatohtori Lotta Aarikka tutkii Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntaluokan ja kielen suhdetta. Kenttätöitä hän tekee Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Murteiden erottaminen vaatii kontrastia. Oman murteellisen puheen hahmottaminen voi olla hankalaa, jos on asunut koko ajan kotipaikkakunnallaan, jossa muutkin puhuvat samoin kuin itse.

– Havaitsen kyllä vahvasti, että puhun erilaista murretta kuin haastattelemani itäsuomalaiset. Porin murrettani en voi piilottaa, enkä haluakaan, Lotta Aarikka linjaa.

Miten kieli rakentaa yhteisöä, tutkijatohtori Lotta Aarikka?

Suosittelemme