Hyppää sisältöön

Syyttäjä ei nosta syytteitä Lappeenrannan lentoaseman valtionavustuksiin liittyvässä rikosepäilyssä

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan lentoasemayhtiö ei ollut kertonut valtionavustushakemuksissa kaikkia tarvittavia tietoja. Asia johti rikostutkintaan.

Lappeenrannan lentoaseman sisäänkäynti.
Syyttäjän mukaan Lappeenrannan lentoasema -yhtiön valtionavustuksiin liittyvissä epäselvyyksissä ei ilmennyt tahallisuutta. Tästä syystä hän ei nosta syytettä. Arkistokuva. Kuva: Esa Hiltula / AOP
Riitta Väisänen

Syyttäjä ei nosta syytteitä Lappeenrannan lentoasema -yhtiön valtionavustuksiin liittyvässä rikosepäilyssä. Rikosnimikkeenä oli törkeä avustuspetos.

Aluesyyttäjä Yrjö Pulkkisen mukaan tapauksessa ei ole ilmennyt tahallisuutta ja päätti jättää syytteen nostamatta.

Lentoasema sai valtiontukia vajailla tiedoilla

Rikostutkinta alkoi liikenne- ja viestintäministeriön tekemästä tutkintapyynnöstä poliisille. Asiassa oli kyse valtionavustuksista, jotka ministeriö myönsi lentokenttäyhtiölle vuosina 2019 ja 2020. Lisäksi ministeriö myönsi yhtiölle vuonna 2021 ehdollisen avustuksen.

Ministeriölle selvisi myöhemmin, että Saimaan lentoasema -säätiö oli myöntänyt lentoasemayhtiölle pääomalainoja vuosina 2019 ja 2020. Lisäksi yhtiö sai Lappeenrannan kaupungilta suoria maksuja vuonna 2021. Nämä maksut oli muutettu sittemmin pääomalainoiksi.

Ministeriön tulkinnan mukaan pääomalainat oli rinnastettavissa valtiontukiin ja tämän vuoksi niistä olisi pitänyt kertoa ministeriölle. Lentoasemayhtiö ei kuitenkaan näin tehnyt.

Ministeriö peri osan valtionavustuksista takaisin.

Tahallisuudesta ei viitteitä

Poliisi kuuli esitutkinnan aikana useita lentoasemayhtiöön liittyviä ihmisiä. Syyttäjä puntaroi sitä, oliko avustushakemuksiin liittyvä toiminta tahallista. Siitä ei löytynyt viitteitä, joten syytteitäkään ei nosteta.

Syyttäjän mukaan esitutkinta-aineistoista käy ilmi, että pääomalainoitus on ollut varsin vaikeaselkoinen sen suhteen, katsotaanko se sellaiseksi valtiontueksi, josta olisi tullut ilmoittaa ministeriölle. Ministeriössäkin tilanne on ollut vähintäänkin harvinainen.

Siihen syyttäjä ei ota kantaa, oliko ministeriölle annettu vääriä tietoja tai oliko salattu tai jätetty ilmoittamatta sellaista, josta on erityisesti ollut velvollisuus ilmoittaa.

Suosittelemme