Hyppää sisältöön

Kannuslaiset koirat saavat oman koirapuiston raviradalle – maasto on monelle lenkittäjälle jo tuttu

Koira- ja hevosharrastajat yhdistävät voimansa, jotta Kannukseen saadaan vuosien pohdinnan jälkeen koirapuisto.

Kannuksen Koiruudet ry:n puheenjohtaja Piritta Pärssinen ja Kannuksen Keskusravirata Oy:n toimitusjohtaja Kirsti Sääluoto Kannuksen raviradalla.
Kannuksen Koiruudet ry:n puheenjohtaja Piritta Pärssinen ja Kannuksen Keskusravirata Oy:n toimitusjohtaja Kirsti Sääluoto portilla, joka korvataan uudella. Nykyinen aitakin uusitaan. Kuva: Noora Pajala
Heini Holopainen

Kannuksen koiraharrastajat saavat vihdoin ajanmukaisen koirapuiston.

Se sijoittuu raviradan keskelle nykyiselle hevosten sorapintaiselle veryttelyalueelle. Koirien ulkoiluttajat käyttävät ravirataa lenkkeilemiseen jo nykyisin.

Koirapuistohankkeesta vastaa Kannuksen Koiruudet ry. Yhdistyksen vetämässä hankkeessa noin 1,4 hehtaarin kokoinen alue saa Kennelliiton vaatimukset täyttävän korkean aidan portteineen.

Keskustan tuntumassa sijaitseva ravirata on nykyisellään vajaakäytöllä, sillä siellä järjestetään vain yhdestä kahteen ravitapahtumaa vuodessa.

Jatkossakaan ravien aikana alue ei ole koirapuistokäytössä.

Yhdistysvetoisesti liikkeellä

Kannuksen kaupungille on viime vuosina tehty kaksi aloitetta koirapuiston perustamisesta.

Puistolle on esitetty eri sijoituspaikkavaihtoehtoja, joista jokiranta hylättiin vastustuksen vuoksi. Osa kaupunkilaisista haluaa säilyttää alueen kaikkien yhteisenä virkistysalueena. Nyt hanke etenee ilman kaupunkia, yhdistyspohjalta.

Kannuksen Koiruudet ry. saa raviradan keskustan kymmeneksi vuodeksi hallintaansa Kannuksen Keskusravirata Oy:ltä. Puiston rakentamiseen haetaan rahaa Rieska Leaderilta.

Raviradan keskusta muokkautuu koirapuistoksi melko helposti, kertoo yrityskehittäjä Noora Pajala YritysKannuksesta.

Sorapintaa joudutaan uusimaan ja ehkä pajukkoa karsimaan. Suurin työ on aidan ja porttien pystytys. Puistoon tuodaan myös roskikset ja koirien ulkoiluttajille penkkejä.

– Ajatus on, että suurta aluetta ei jaeta erikseen suurille ja pienille koirille, sillä liki puolentoista hehtaarin alalla koirilla on tilaa väistää toisiaan. Jatkossa pienille koirille saatetaan rakentaa toisaalle raviradan alueelle omat tilat, jos tarvetta ilmenee, toteaa Pajala.

Olisiko seuraavaksi koirametsä?

Noora Pajala on hyvillään, että kennelkoulutuksen kotipaikka Kannus saa nyt koiranomistajien toivoman puiston.

– Me olemme maaseutukaupunki, joka haluaa olla koiraystävällinen. Me haluamme koiraharrastajille mahdollisimman hyvät puitteet. Toivottavasti tämä yhä lisää koiraväen kiinnostusta kaupunkia kohtaan!

Hankkeessa on arvioitu, että kun Kannuksen koirapuisto tulee olemaan jopa 1,4 hehtaarin kokoinen, se saattaisi olla koko Suomen suurin koirapuisto.

Suomeen on viime vuosina perustettu koirapuistojen lisäksi aidattuja koirametsiä. Noora Pajala miettii, että Kannuksessa riittää metsiä.

– Olisikohan sellainen aidattu metsäalue sitten jonkun vuoden päästä meidän listalla, visioi Pajala.

Suosittelemme