Hyppää sisältöön

Saimaannorppa ja Suomen luonto tekivät vaikutuksen ukrainalaisiin – syntyi kaksi isoa muraalia

Kaksi ukrainalaista taiteilijaa saivat muraalin tekoon apua sotaa paenneilta teini-ikäisiltä ukrainalaisilta. Imatran kaupunki on jälkeen tyytyväinen.

Imatran Keskusaseman muraali.
Odotustilan toinen seinä on vesihenkinen. Muraalissa on muun muassa saimaannorppia ja kaloja. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ville Toijonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan sotaa Suomeen ja Imatralle paenneet henkilöt ovat tehneet kaksi isoa seinämaalausta eli muraalia Imatran keskusasemalle. Heti pääovista avautuvan odotustilan seiniä koristavat kuvat saimaannorpista, karhuista ja linnuista.

Imatran Keskusaseman muraali.
Myllynkivi on jakanut maiseman päivään ja yöhön. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Ukrainalaiset taiteilijat Kateryna Harahulia ja Helena Kulishova saivat apua helsinkiläiseltä taiteilijalta Eleonora Pritziltä sekä viideltä Ukrainan sotaa paenneelta nuorelta, jotka asuvat nyt Imatralla.

Ukrainalainen taiteilija Elena Kulikova ja Imatralla Ukrainan sotaa pakoon lähteneitä auttava vapaaehtoinen Hannu Liimatta.
Helena Kulishova oli yksi muraaleja tehneistä taiteilijoista. Hannu Liimatta on puolestaan vapaaehtoisena auttanut Imatran seudulla olevia Ukrainan sodan pakolaisia. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Saimaannorppia ja joutsenia

Seinämaalauksen idea ja luonnokset kuuluvat Kateryna Harahulialle. Muraalit ovat hyvin luonnonläheisiä ja siihen on syykin.

– Saimaannorppa on maailmanlaajuisesti hyvin harvinainen laji ja se elää täällä Saimaalla. Me halusimme tuoda tällä luonnon läheisyyden esille, sanoo Helena Kulishova.

Imatran Keskusaseman muraali.
Luonnonläheisyys on vahvasti läsnä muraaleissa kaikkine karhuineen ja joutsenineen. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Toinen muraali on aseman odotustilan vastakkaisella seinällä.

– Maalaus kuvaa luonnollista elämää. Se on yön ja päivän kuvaus. Keskellä on myllynkivi, joka ikäänkuin jakaa tämän teoksen, Kulishova kertoo.

Imatran Keskusaseman muraali.
Taiteilijoiden sometilien tiedot ovat muraalin vieressä. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Keskusasemalle uutta pintaa

Etelä-Karjalassa Venäjän rajalla sijaitseva Imatra on kohentanut keskusaseman ulkonäköä kesän aikana muutenkin. Keskusasemalla sijaitsevat muun muassa rautatie- ja linja-autoasemat.

Imatran Keskusasema.
Keskusasema on aivan Kuutostien vieressä Imatran pääväylän Tainionkoskentien varrella. Iso rakennus on nykyään melko tyhjä. Asemalla ei ole enää edes ravintolaa. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Maalia ei ole pinnoissa säästelty.

Kesän alussa aloimme tarkastella keskusasemaa ja sen tilaa. Olemme nyt maalauttaneet käytäviä ja portaikkoja ja ikkunoihin on laitettu tarrakuvia Imatrasta ja Saimaasta. Nämä muraalit ovat pisteenä iin päälle, toteaa Imatran tapahtumatuottaja Mari Haaparanta.

Imatran tapahtumatuottaja Mari Haaparanta.
Imatran tapahtumatuottaja Mari Haaparanta on erittäin tyytyväinen viime viikolla valmistuneisiin muraaleihin. Kuva: Ville Toijonen / Yle

8.8.2023 korjattu haastateltavien nimiä.

Suosittelemme