Hyppää sisältöön

Käyttökelvottomien vaatteiden ja kodintekstiileiden kierrätystä varten etsitään uusia keräyspisteitä Kouvolassa

Poistotekstiilien toimittaminen kierrätykseen on nyt kokonaan maksutonta Kymenlaaksossa.

kirjaston tuulikaapissa on tyhjä rullakko, johon voi jättää poistotekstiilejä
Kymenlaakson Jäte on tuonut poistotekstiilejä varten kierrätysrullakoita esimerkiksi kirjastoihin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Miina Sillanpää

Kymenlaakson Jäte etsii uusia paikkoja poistotekstiilin ilmaisille keräyspisteille. Etenkin Kouvolassa on haussa paikkoja, jonne jäteyhtiö voisi viedä rullakot ihmisten tekstiilijätettä varten.

Lain mukaan jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi tekstiilijätteen keräyspiste, mutta Kouvolaan niitä pyritään saamaan kaupungin koon vuoksi tätä kattavammin eri alueille.

Tällä hetkellä keräyspisteitä on kaupungissa kolmessa paikkassa. Viimeisimpänä rullakkokeräys on aloitettu Kuusankoskella, toimitila Etapissa. Lisäksi poistotekstiiliä kerätään Parik-säätiön kierrätysasemalla sekä Keltakankaan jäteasemalla.

Paikkaa etsitään ensimmäisenä kaupungin keskustan alueelta, mutta sopivaa yhteistyökumppania ei ole vielä löytynyt.

Keräykseen voi viedä kuivat ja puhtaat, mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit.

Maksutonta keräysverkostoa kehitetään

Poistotekstiilin keräys Kymenlaaksossa on nyt kokonaan maksutonta.

Aiemmin jäteasemilla materiaalin vastaanottamisesta perittiin energiajätteen hinta, 12 euroa kuutiolta. Esimerkiksi kirjastoissa ja kierrätysmyymälöissä oleviin rullakoihin tekstiilijätteensä on voinut tähänkin asti viedä maksutta.

– Yhtenäistimme käytäntöä, koska haluamme, että kaikki keräyspisteet ovat tasa-arvoisia ja poistotekstiilin keräys reilua asukkaille, vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä Kymenlaakson Jätteeltä sanoo.

Tekstiilijätteen vastaanotto Ahlmanintien jäteasemalla Kouvolassa, Jumalniemen jäteasemalla Kotkassa sekä Haminan jäteasemalla on lopetettu toukokuun lopussa. Vastaanotto jatkuu vain Keltakankaan jäteasemalla, koska poistotekstiili joka tapauksessa esilajitellaan siellä. Maksua vastaanotosta ei peritä.

Ilmaiskeräyspisteisiin tuotujen tekstiilien laatu on Kymenlaakson Jätteen mukaan ollut myös huomattavasti parempaa jäteasemakeräykseen verrattuna.

– Rullakoihin tuodaan yleensä pieniä eriä, esimerkiksi muovikassillisia poistotekstiilejä kerrallaan, jolloin ne ovat yleensä jo hyvin lajiteltuja, Leppälä sanoo.

Laki on velvoittanut lajittelemaan tekstiilijätteet erikseen tämän vuoden alusta lähtien. Kymenlaakson Jäte aloitti poistotekstiilien keräyksen kokeiluluonteisesti jo keväällä 2021.

Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua, joka kelpaa raaka-aineeksi lankoihin, uusiin vaatteisiin, kodintekstiileiksi sekä huonekalujen täytteeksi tai eristemateriaaliksi.

Suosittelemme