Hyppää sisältöön

Jari-Matti Latvala hehkui onnea Jyväskylän MM-rallin maalissa – Teemu Suninen manasi pettyneenä: ”Heitettiin helppoja sekunteja pois”

Yle seurasi tässä artikkelissa Elfyn Evansin juhliin päättyneen Jyväskylän MM-rallin tapahtumia.

Tekijät

LOPPUTULOKSET

1. Elfyn Evans, Toyota 2.33.11,3 2. Thierry Neuville, Hyundai +39,1 3. Takamoto Katsuta, Toyota +1.36,7 4. Teemu Suninen, Hyundai +1.41,0 5. Jari-Matti Latvala, Toyota +4.09,4 6. Oliver Solberg, Skoda/WRC2 +9.33,6 7. Sami Pajari, Skoda/WRC2 +10.03,7 8. Adrien Fourmaux, Ford/WRC2 +10.37,5 9. Nikolai Grjazin, Skoda/WRC2 +11.11,5 10. Andreas Mikkelsen, Skoda/WRC2 +11.35,2

Jyväskylän erikoiskokeet

Torstai 3.8. EK 1 Harju 1 (3,48 km) nopein Tänak

Perjantai 4.8. EK 2 Laukaa 1 (11,78 km) nopein Katsuta EK 3 Lankamaa 1 (14,21 km) nopein Rovanperä EK 4 Myhinpää 1 (15,51 km) nopein Rovanperä EK 5 Halttula 1 (9,14 km) nopein Rovanperä EK 6 Laukaa 2 (11,78 km) nopein Rovanperä EK 7 Lankamaa 2 (14,21 km) nopein Rovanperä EK 8 Myhinpää 2 (15,51 km) nopein Neuville EK 9 Halttula 2 (9,14 km) nopein Neuville EK 10 Harju 2 (3,48 km) nopein Neuville

Lauantai 5.8. EK 11 Västilä 1 (18,94 km) nopein Evans EK 12 Päijälä 1 (20,19 km) nopein Evans EK 13 Rapsula 1 (20,56 km) nopein Evans EK 14 Vekkula 1 (20,65 km) nopein Evans EK 15 Västilä 2 (18,94 km) nopein Evans EK 16 Päijälä 2 (20,19 km) nopein Evans EK 17 Rapsula 2 (20,56 km) nopein Evans EK 18 Vekkula 2 (20,65 km) nopein Katsuta

Sunnuntai 6.8. EK 19 Moksi-Sahloinen 1 (16,56 km) nopein Evans EK 20 Himos-Jämsä 1 (9,26 km) nopein Katsuta EK 21 Moksi-Sahloinen 2 (16,56 km) nopein Evans EK 22 Himos-Jämsä 2 Power Stage (9,26 km) nopein Evans

Roope Visuri

Kalle Rovanperä manasi rajusti Jyväskylän MM-rallin jälkeen – pahimman kilpailijan pomo näki mahdollisuuden

Kalle Rovanperä keskeytti kotikisansa Jyväskylän MM-rallissa ja manasi sen jälkeen nollakisaa mestaruustaiston kannalta. Tallikaveri Elfyn Evans on nyt 25 pisteen ja Hyundain Thierry Neuville 36 pisteen päässä.

Neuville oli kymmenen vuoden tauon jälkeen palkintokorokkeella Suomessa, mutta puhalteli kysymykselle mestaruusmahdollisuuksista.

– Olemme menettäneet jo paljon pisteitä Portugalissa ja Keniassa ja niin edespäin. Tämä ei muuta paljoa, Neuville tokaisi.

Myöskään Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki ei ollut huolissaan Rovanperän tilanteesta. Haapamäki koki Rovanperän katolleen menon työtapaturmana.

– Toyotan ja Kallen suorituskyky ja varmuus ovat olleet huippuluokkaa, Haapamäki korostaa.

Hyundain tallipäällikkö Cyril Abiteboul tiedosti tilanteen vaikeuden, mutta näki kuitenkin mahdollisuuden vaikeissa olosuhteissa käydyn Suomen MM-rallin jälkeen.

– Selkeissä olosuhteissa Kallen ja Toyotan yhdistelmä on erittäin vahva. Mutta kyse on rallista. Olosuhteet eivät ole aina selkeitä. Meidän pitää olla valmiina ja hyödyntää mahdollisuudet. Ilman Viron, Portugalin ja Kenian virheitä olisimme lähellä Kallea. Meidän pitää olla täydellisiä toteutuksessamme, Abiteboul sanoi.

Mika Halonen

Tunnelmia Himokselta Power Stagelta sekä palkintojenjaosta

Tunnelmia Jyväskylän MM-rallin 2023 Power Stagelta Himokselta.
Jyväskylän MM-ralli huipentui tällä kertaa Himoksella. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Tunnelmia Jyväskylän MM-rallin 2023 Power Stagelta Himokselta.
Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Jyväskylän MM-rallin 2023 podium: vasemmalta kartturi Martijn Wydaeghe, Hyundai-kuski Thierry Neuville, Toyotan voittajakaksikon kartturi Scott Martin, Elfyn Evans, kolmanneksi sijoittuneen Toyota-kaksikon kartturi Aaron Johnston ja Takamoto Katsuta.
Jyväskylän MM-rallin 2023 podium: Martijn Wydaeghe ja Thierry Neuville, Scott Martin ja Elfyn Evans sekä Aaron Johnston ja Takamoto Katsuta. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva
Elfyn Evans ja Takamoto Katsuta suihkuttavat kuohujuomaa Akio Toyodan päälle Jyväskylän MM-rallin päätteeksi.
Jyväskylän MM-rallissa tallipäällikköjän toiminut Toyotan puheenjohtaja Akio Toyoda pääsi palkintopallille juhlimaan. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Toyotan tiimi juhlii sijoja yksi ja kolme Jyväskylän MM-rallin 2023 päätteeksi.
Toyotan tiimi juhlii sijoja yksi ja kolme. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Akio Toyoda ja Jari-Matti Latvala nauravat Jyväskylän MM-rallin maalissa.
Akio Toyoda ja Jari-Matti Latvala nauroivat. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Akio Toyoda ja Jari-Matti Latvala nauravat Jyväskylän MM-rallin maalissa.
Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Perhe Solberg: Oliver, isä Petter ja äiti Pernilla Walfridsson Jyväskylän MM-rallissa 2023.
Perhe Solberg: Oliver, isä Petter ja äiti Pernilla Walfridsson. Oliver Solberg oli WRC2-luokan kuskeista nopein, mutta hän ei ajanut pisteistä Jyväskylässä. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Elfyn Evans ja Scott Martin juhlivat Jyväskylän MM-rallin voittoa.
Voittajakaksikko Elfyn Evans (oik.) ja Scott Martin juhlivat Jyväskylän MM-rallin voittoa. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Aino Paloniemi

Suninen nelossijasta: ”Päällimmäisenä pettymys”

Katso Sunisen hurja tilanne Himoksella.

Hyundain Teemu Sunisen tuloksena on paras suomalaissijoitus ja Jyväskylän MM-rallin neljäs tila.

– Päällimmäisenä on pettymys. Siinä olisi ollut hyvä taistella podiumista, mutta kilpailun aikana vähän heitettiin helppoja sekunteja pois, Suninen sanoi.

Suninen lähti Jyväskylän päätöspäivään kovalla hyökkäyksellä ja ilman vararengasta. Läheltä piti -tilanne nähtiin Himoksen ensimmäisellä erikoiskokeella, missä Suninen veti leveäksi laskettelukeskuksen alamäessä ja osui myös mainosbannereihin.

– Himoksella tuli virheitä ja yritystä oli vähän liikaakin. Oltiin pari-kolme kertaa aika limitilläkin, mutta se ei riittänyt tällä kertaa.

Lopputuloksissa Suninen jäi 4,3 sekuntia kolmanneksi ajaneesta Toyotan Takamoto Katsutasta.

– Taka ajoi hienon viikonlopun. Hän oli vahva koko ajan ja tällä kertaa parempi, ei sitiä pääse mihinkään, Suninen antoi tunnustusta.

Sijoitus on Suniselle toinen perättäinen viiden parhaan joukossa. Viron MM-rallissa kisoihin palannut Suninen ajoi viidenneksi.

– Yleisesti nelos- ja vitossijat tästä kilpailusta ovat hyviä tuloksia, mutta tietysti odotukset aina kasvaa, jos on mahdollisuus hyvään vauhtiin.

Teemu Suninen Jyväskylän MM-rallin Power Stagen jälkeen Himoksella 6.8.2023.
Teemu Suninen ei ollut kovin tyytyväinen. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Matti Lehtisaari

Jari-Matti Latvala: ”Tuntui melkein voitolta”

Jari-Matti Latvalan tunnelmat Jyväskylän MM-rallista.

Jari-Matti Latvala oli tyytyväinen mies, kun Jyväskylän MM-ralli oli päättynyt. Paluu WRC-auton rattiin oli Latvalan suuri unelma, joka nyt viimeinkin toteutui.

– Tuntui melkein voitolta! Huikea viikonloppu, on ollut todella mahtavaa ajaa. Kaikki meni juuri siten kuin olimme suunnitelleet. Keskityimme vain omaan suoritukseemme emmekä lähteneet ottamaan mitään isompia riskejä, Latvala kertoi.

Latvala sijoittui yleiskilpailussa peräti viidenneksi ja nappasi vielä lisäpisteen Power Stagelta, kun hän oli Himos-Jämsän viidenneksi nopein kuljettaja.

– Power Stage meni huippuhyvin. Ajoin senkin ilman isompia riskejä, onnistuin todella hyvin, Latvala kertasi.

Latvala muisteli ajaneensa Jyväskylää vastaavan tuloksen vuonna 2019 Kataloniassa, mutta tuolloin tunnelmat olivat täysin toisenlaiset kuin nyt.

Latvala uskoi, että hänen paluustaan ratin taakse on hyötyä, kun hän palaa Toyotan tallipäällikön työhönsä.

– Olen saanut paljon hyvää oppia ja ymmärrystä. Ei se huonoa tee, että tallipäällikkö käy välillä itsekin vähän ajamassa. Pysyy paremmin tuoreessa muistissa, että mitä ralli oikein on.

Jari-Matti Latvalaa haastatteli Jussi Jäkälä.

Matti Lehtisaari

Tältä näyttää rallin MM-sarjan tilanne

1. Rovanperä 170 2. Evans 145 3. Neuville 134 4. Tänak 104 5. Ogier 98 6. Lappi 87

Matti Lehtisaari

EK 22: Suninen ja Latvala Power Stagen MM-pisteille

EK 22, HIMOS-JÄMSÄ 2, 9,26 km

1. Evans 4.54,1 2. Neuville +0,9 3. Suninen +2,3 4. Katsuta +4,3 5. Latvala +8,6

LOPPUTULOKSET

1. Evans 2.33.11,3 2. Neuville +39,1 3. Katsuta +1.36,7 4. Suninen +1.41,0 5. Latvala +4.09,4

RALLY2-TULOKSET

1. Solberg 2.42.44,9 2. Pajari +30,1 3. Fourmaux +1.03,9

Matti Lehtisaari

EK 22: Elfyn Evansille täysi potti Jyväskylästä!

Toyotan Elfyn Evans Jyväskylän MM-rallin voittoon. Evansille täysi potti, myös Power Stagen voitto. Evans löi Thierry Neuvillen 0,9 sekunnilla. Evans näin rallin voittoon 39,1 sekunnin erolla Neuvilleen.

– Hieno viikonloppu, on ollut suuri nautinto ajaa tällä autolla. Olen tietysti pahoillani Kalle Rovanperän puolesta, mutta mestaruustaiston kannalta ei ole huono juttu, että kavensimme eroa Rovanperään, brittikuljettaja Evans hehkutti.

Takamoto Katsuta kolmannelle sijalle ja Teemu Suniselle neljäs sija. Katsuta löi Sunisen 4,3 sekunnin erolla.

Jyväskylässä keskeyttänyt Rovanperä jatkaa MM-sarjan johdossa, mutta Evans nousi voitollaan 25 pisteen päähän (Rovanperä 170, Evans 145).

Matti Lehtisaari

EK 22: Thierry Neuville Power Stagen kärkeen

Thierry Neuville nappaa Power Stagen kärkipaikan, ainakin hetkeksi. Neuville alitti 1,4 sekunnilla Teemu Sunisen ajan.

– Iso helpotus päästä palkintosijalle täällä Jyväskylässä. Olen hyvin tyytyväinen, belgialainen Neuville sanoi.

Kohti MM-rallin voittoa ajava Elfyn Evans juuri nyt tv-kuvissa. Suninen vähintään Power Stagen kolmanneksi nopein, kova temppu Suniselta.

Matti Lehtisaari

EK 22: Katsuta löi Sunisen taistossa kolmossijasta

Takamoto Katsuta piti Teemu Sunisen takanaan taistossa kolmannesta sijasta. Suninen oli Power Stagella kaksi sekuntia nopeampi, mutta Katsuta löi Sunisen 4,3 sekunnilla. Katsutalle arvokas palkintokorokesijoitus Jyväskylästä.

Suosittelemme