Hyppää sisältöön

Koronaviruksen uusien varianttien kehittymistä seurataan tarkasti Kaakkois-Suomessa

Koronavirus ei näy tällä hetkellä terveydenhuollon vastaanotoilla Kaakkois-Suomessa. Influenssakausi näyttää osaltaan, miten virus käyttäytyy jatkossa.

Kuvassa kukkia ja koronapikatesti, joka näyttää tartuntaa.
Asiantuntijoiden mukaan viimeistään talven influenssakaudella nähdään, millainen osuus koronaviruksella on tämän talven hengitystieinfektioiden joukossa. Kuvituskuva. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Tanja Hannus,
Kata Salaspuro

Kaakkois-Suomen hyvinvointialueilla seurataan tarkasti mahdollisten uusien koronavirusvarianttien kehittymistä.

Infektiotaudeista vastaava ylilääkäri Sami Raasakka Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta kertoo, että uhka liittyy koronaviruksen mahdolliseen muuntumiseen, eli uusi ärhäkkä virusmuunnos voi taas tuottaa laajankin sairastuvuuden.

– Oletus kuitenkin on, että rokotteiden antama suoja estää rajumpaa taudinkuvaa, vaikka itse sairastumista se estääkin huonommin, kertoo Raasakka.

Hänen mukaansa viimeistään influenssakaudella nähdään, mikä osuus koronalla jälleen on.

Rokotuksen jälkeen laitettu laastari olkavarressa.
Sekä Etelä-Karjalassa että Kymenlaaksossa varaudutaan järjestämään syksyllä myös koronavirusrokotuksia. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Syksyksi mahdollisesti uusia koronavirusrokotuksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen arvion mukaan iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suositellaan todennäköisesti syksyllä koronarokotteen tehosteannosta. Rokote annettaisiin samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa.

Sekä Etelä-Karjalassa että Kymenlaaksossa varaudutaan sekä influenssan että covidin uusiin rokotuskierroksiin.

– Toivotaan, että sekä koronan että influenssan rokotusaktiivisuus riskiryhmissä pysyy korkeana, jolloin voidaan odottaa tautikuorman jäävän kohtuulliseksi niin väestön tasolla kuin erityisesti terveydenhuollon toiminnassa, Raasakka toteaa.

Tyhjä sairaalasänky, jossa on nukuttu.
Kaakkois-Suomen sairaaloissa on tällä hetkellä hoidossa joitakin koronaviruspotilaita. Kuvituskuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Sairaalahoidossa vain muutama koronapotilas

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa vähemmän koronaviruspotilaita kuin alkukesästä. Vajaa viikko sitten hoidossa oli kaksi potilasta, kun sekä kesä- että heinäkuussa määrä oli korkeimmillaan kahdeksan.

Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että Kymenlaaksossa sairaalahoidossa on tällä hetkellä koronan takia kaksi potilasta.

Terveysasemien vastaanotoilla korona ei juurikaan näy.

Kymenlaakson hyvinvointialueella virallisia koronatestejä tehdään tällä hetkellä päivystyksissä ja terveyskeskusvastaanottojen kautta.

– Päivittäin testejä tehdään 30-40. Niistä löytyy virusta päivittäin alle viidessä tapauksessa, kertoo Mäntymaa.

Heinäkuussa EKHVA:n alueella koronatestattiin 431 potilasta. Tuloksista 394 oli negatiivisia ja 37 positiivisia.

– Testejä tehdään pääosin vakavan taudin riskissä oleville, eli ikäihmisille sairaalahoidon tarpeen arvioinnissa ja osin myös osastoepidemioiden poissulkemiseksi, kertoo terveydenhuollon toimialajohtaja Juhani Grönlund Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Sami Raasakka kertoo, että kotitestit tunnistavat koronaviruksen hyvin, mutta rokotetulla henkilöllä viruseritys on usein vähäisempää, ja siksi kotona tehty pikatesti voi jäädä hieman herkemmin negatiiviseksi.

Koronavirukselta poistui kesäkuun lopussa yleisvaarallisen taudin status.

– Odotusarvo on, että koronavirus kulkee hieman influenssan tyyppisesti mukana. Ei ehkä yhtä syklisesti kuin influenssa, vaan jatkuvampana seuralaisena, Raasakka kertoo.

Katso, voisiko lintuinfluenssasta tulla uusi korona

Suosittelemme