Hyppää sisältöön

Mika Aaltola kertoo ratkaisunsa tänä iltana – tukiyhdistys vahvistaa Ylelle: Olemme kysyneet Aaltolaa tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta

Tukiyhdistyksen perustaminen viittaa siihen, että Mika Aaltola tavoittelisi presidenttiehdokkuutta valitsijayhdistyksen avulla. Ehdokkuuteen tarvitaan 20 000 kannattajan allekirjoitus.

Mika Aaltola katsoo suoraan kameraan Porin Raatihuoneenpuistossa käsi leualle aseteltuna.
Mika Aaltola kertoo torstaina, tavoitteleeko hän presidenttiehdokkuutta. Aaltola Porin Suomi-areenassa kesäkuun lopulla. Kuva: Katja Halinen / Yle
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ilmoittaa tänä iltana, aikooko hän tavoitella hän presidenttiehdokkuutta. Aaltola ilmoitti asiasta eilen viestipalvelu X:ssä (aiemmin Twitter).

Tänään järjestetään Luumäellä turvallisuuspolitiikkaan keskittynyt Kotkaniemi-foorumi. Aaltola on siellä yhtenä puhujana. Hän kertoo ratkaisustaan seminaarin jälkeen klo 18.00.

Yle näyttää Aaltolan tiedotustilaisuuden torstaina suorana verkkosivuillaan.

Suomen itsenäistymisen jälkeen maan ensimmäisen valtionhoitajan ja kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin kotikunta oli Luumäki. Kotkaniemi-foorumi ja Aaltolan tiedotustilaisuus järjestetään Svinhufvudin kotimuseolla.

Mika Aaltolan tukiyhdistys ilmoitettiin yhdistysrekisteriin keskiviikkona

Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin ilmoitettiin eilen yhdistys, joka on pyytänyt Aaltolaa tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta.

Yhdistyksen nimi on Suomen turvattu tulevaisuus ry. Sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistys rekisteröitiin eilen kello 11.05.

Puheenjohtajaksi yhdistykseen on ilmoitettu Valtteri Vuorisalo. Hän on työelämäprofessori Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa sekä tietotekniikan palveluyhtiön Fujitsun julkishallinnon ja turvallisuuden yksikön toimialajohtaja.

Aaltolan vaimo Kirsi Aaltola on yksi yhdistyksen hallituksen jäsenistä. Hän työskentelee valtion HAUS kehittämiskeskus -yhtiön johtajana.

Vuorisalo kertoo Ylelle, että kyseessä on Mika Aaltolan tukiyhdistys.

– Olemme kysyneet Aaltolaa ehdokkaaksi. Mika lupasi harkita ja ilmoittaa pikimmiten vastauksensa, Vuorisalo kertoo.

Tukiyhdistyksen hallituksen jäsenet ovat asiantuntija- ja yritystaustaisia

Yhdistyksen perustaminen viittaa siihen, että Mika Aaltola tavoittelisi presidenttiehdokkuutta valitsiyhdistyksen avulla. Tämä tarkoittaisi sitä, että hänen tukijoidensa pitäisi kerätä allekirjoitus 20  000 ihmiseltä, jotka ilmoittavat kannattavansa Aaltolan ehdokkuutta.

Aaltolan tukiyhdistyksen hallituksen jäsenet ovat yritys- ja asiantuntijataustaisia.

Sari Arho Havrén on yrityksiä kansainvälistymään auttavan valtion Business Finlandin vanhempi neuvonantaja Brysselissä. Pia Heikkurinen on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran datatalousasiantuntija. Mikko Raitis on yrittäjä. Petteri Vänttinen on savonlinnalaisen olutpanimon Olaf Brewingin toimitusjohtaja.

Yhdistyksen perustamisesta kertoi ensimmäiseksi Maaseudun tulevaisuus.

Aaltola oli kolmanneksi suosituin Ylen kyselyssä toukokuussa

Ylen presidenttikyselyssä Aaltola on ollut kolmanneksi suosituin Pekka Haaviston (vihr.) ja Olli Rehnin (kesk.) jälkeen. Sekä Haavisto, että Rehn tavoittelevat presidenttiehdokkuutta valitsijayhdistyksen avulla.

Presidenttipeli on alkanut – kenestä tulee seuraava ilmiö?
Kuuntele Uutispodcast presidentinvaalista, julkaistu 11. heinökuuta.

Jutun aikamuodot päivitetty 3.8. klo 0.01.

Juttuun täydennetty 2.8.2023 klo 14.03 Aaltolan ilmoitus tiedotustilaisuudestaan torstaina.

Voit keskustella presidentinvaaleista torstaihin 3.8.2023 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Suosittelemme