Hyppää sisältöön

Kuolleita naurulokkeja aletaan kerätä Halsualla torstaina – tekninen johtaja: ”Hajun perusteella ne paikansin”

Lintujen joukkokuolema paljastui viime viikon lopulla. Lintuinfluenssaa on todettu Halsualla yhdeltä turkistarhalta.

Kuolleita lokkeja turvelautan päällä, taustalla kaislikkoa.
Kuolleita lokkeja Halsuanjärvellä keskiviikkona 2.8. Ensimmäisen kerran kunta sai tietoa naurulokkien joukkokuolemasta torstai-iltana. Kuva: Antti Tuominiemi / Halsuan kunta
Ari Vihanta

Kuolleiden lokkien kerääminen alkaa Halsuanjärvellä huomenna torstaina. Järveltä löytyi viime viikon lopulla suuri määrä kuolleita naurulokkeja.

Kunnan teknisen johtajan Antti Tuominiemen mukaan tänä aamuna näkyvillä oli joitakin kymmeniä kuolleita lintuja turvelautan päälle. Tuominiemi löysi lintuja yhdeltä paikalta.

– Hajun perusteella ne paikansin. Linnut olivat olleet siellä jo pidempään. Osa oli jo osin hajonneita. Nämä olivat veneestä nähtävillä. Pahimmassa tapauksessa niitä voi olla satoja.

Osa kuolleista linnuista saattaa olla luoksepääsemättömän kaislikon kätköissä, josta niitä ei saa kerättyä. Kaislikko kasvaa kelluvan turvelautan päällä, joten veneellä sinne ei pääse.

Kunta kerää kuolleet linnut pois ja hautaa ne maahan. Tuominiemi on saanut toiminta- ja suojautumisohjeet Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollolta.

Halsuanjärvellä pesi viime vuonna reilut tuhat paria naurulokkeja. Poikasten synnyttä lintujen kokonaismäärä voi nousta yli neljään tuhanteen, mikäli pesintä on ollut viime vuoden luokkaa.

Paikallisten ihmisten mukaan järveltä ei ole kuulunut nyt lokkien ääniä, eikä niitä ole näkynyt. Naurulokkien paluumuutto alkaa normaalisti elokuun puolivälin tienoilla.

Suosittelemme