Etäpalveluiden kehittäminen on yksi merkittävä tekijä Satakunnan hyvinvointialueen tiivistyvässä palveluverkossa.
Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2040 noin 70 prosenttia vastaanotoista tapahtuisi etänä erikoissairaanhoitoa lukuunottamatta.
– Tavoite ei ole utopiaa, sillä korona-aikana noin 60 prosenttia vastaanotoista hoidettiin etänä, toteaa Satakunnan hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila.
Pohdinnassa on lukuisia muitakin keinoja, joissa nykyinen terveyspalvelujen hajautettu palvelumalli tiivistyisi huomattavasti.
Keskiviikon tiedotustilaisuudessa esiin nousivat muun muassa kuvantamispalvelut, vuodeosastojen määrä terveysasemilla sekä laboratoriopalvelut. Näitä palveluita saattaa jatkossa olla tarjolla selvästi harvemmissa toimipisteissä kuin tällä hetkellä.
Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty eli kyse on hyvin alustavista suunnitelmista. Aluehallituksen puheenjohtajan Harri Lehtosen mukaan nykymallilla toimintaa ei voi missään tapauksessa jatkaa.
– Kustannustaso on nyt liian korkea. Tuotamme nytkin laadukkaita palveluita, mutta meillä on myös omalla tavallaan tyhjäkäyntiä. Nykymallilla talouden raamien saaminen kohdalleen on mahdoton tehtävä, Lehtonen toteaa.
Satakunnan hyvinvointialueelta odotetaan ensi vuonna noin 90 miljoonan euron säästöjä ja mikäli hallitusohjelman ylimääräinen säästötavoite toteutuu, summa nousee kaksinkertaiseksi.
– Olemme nyt saaneet laskennallisesti ensi vuodelle noin 80 miljoonan euron verran säästöjä kasaan, mutta tavoitteen tuplaaminen on mahdotonta, sanoo hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila.
Harjavallan sairaala jäänee hyvinvointialueen käsiin
Pitkään myynnissä olleen Harjavallan sairaalan kohtalo alkaa myös selvitä, käytännöllisistä syistä.
Hyvinvointialue uskoo, että ostajaa ei paikalle löydy ja on alustavasti suunnitellut sairaalan tuhansien neliöiden tilojen käyttämistä omiin toimintoihinsa, kun psykiatrian palvelut muuttavat pääosin uusiin tiloihin Poriin.
Kuvioon liittyy myös Harjavallan Hopearannan palvelukodista luopuminen, mitä aluehallitus on valmistelemassa.
Näin Hopearannassa sijaitseva kotihoidon tukikohta voisi siirtyä Harjavallan sairaalaan. Sinne kaavaillaan myös muun muassa vammaisten kuntouttavaa päivätoimintaa ja sosiaalityön vastaanottoa.
Lopullista päätöstä Harjavallan sairaalan tulevasta käytöstä ei ole vielä tehty.