Hyppää sisältöön

Soitessa erityishuomio sijaisperheiden rekrytointiin – huostaanotetuista lapsista moni asuu perheissä

Huostaanotetuista lapsista ja nuorista asuu Keski- Pohjanmaan hyvinvointialueella suuri osa perheissä, eikä laitoksissa. Perhehoitoa onkin Soitessa kehitetty viime vuosina.

Kuvassa lapset leikkivät leikkipuistossa Helsingissä.
Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset asuvat Soiten alueella useimmin perheissä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Heini Holopainen

Soite panostaa sijoitettujen lasten perhehoitoon.

Uusia sijaisvanhempia koulutetaan alueella vuosittain. Tänä vuonna koulutuksia on kaksi.

Suomessa runsas puolet huostaanotetuista lapsista sijoitetaan laitoksen sijaan asumaan perheisiin. Soitessa määrä on suurempi, 73 prosenttia, koska alueella on suunnattu resursseja sijaisperhetyöhön.

Viime vuonna Suomessa kodin ulkopuolelle oli sijoitettu liki 17 900 lasta.

Soiten lastensuojelussa sijaisvanhempia tukee erillinen perhehoidon tiimi. Sitä ei joka puolella Suomea ole, kertoo perhehoidon sosiaalityöntekijä Tuija Haggrén. Tiimi sai pari vuotta sitten lisäresursseja.

Soiten perhehoidon tiimissä on kaksi sosiaalityöntekijää ja sosiaaliohjaajia. Tiimi huolehtii siitä, että sijaisperhe saa riittävästi tukea ja koulutusta perhehoitajan tehtävään. Alueella järjestetään myös sijaisperheiden vertaistapaamisia sekä työnohjausta.

Sijoitukseen päätyvät lapset ovat kaikenikäisiä aina vauvoista nuoriin. Siksi sijaisperheidenkin kannattaa olla monenlaisia. Perheitä myös tarvitaan jatkuvasti lisää. Haggrénin mukaan paras tilanne olisi silloin, kun perheitä olisi enemmän kuin perhepaikkaa tarvitsevia lapsia ja nuoria.

Soitessa alkaa elokuun lopulla (24.8.–13.1.) uusi perhehoidon PRIDE-valmennus, joka on tarkoitettu sijaisvanhemmaksi ryhtymistä harkitseville. Valmennuksessa perheet tutustuvat sijaisvanhemmuuteen, jolloin he voivat miettiä, sopisiko se heille.

Soite tekee sijaisperheitä järjestäessään yhteistyötä eri sosiaalipalveluja tarjoavien järjestöjen kanssa.

Suosittelemme