Hyppää sisältöön

Syöksyvirtaus kaatoi parisataa puuta mökkien, autojen ja teiden päälle – katso video tuhoalueelta

Mökit ja autot kärsivät vahinkoja viime yönä Kouvolan Jaalassa niiden päälle kaatuneiden puiden vuoksi.

Video näyttää, miten tuuli on kaatanut puita pitkin pituuttaan.
Kirsi Lönnblad
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmeinen syöksyvirtaus kaatoi perjantain vastaisena yönä Kouvolassa vajaat parisataa puunrunkoa useiden teiden päälle. Puita kaatui myös mökkien ja mökkiläisten autojen päälle, mutta ihmisille ei käynyt kuinkaan.

Lopulliset vauriot selviävät vasta tulevina päivinä, kun metsänomistajat ovat tarkastaneet tilanteen.

Kaatuneita ja tieltä raivattuja puita metsässä Mäntyharjuntien varressa Jaalassa.
Tuhojen laajuus ei ole vielä kokonaan selvillä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ilmatieteenlaitoksen mukaan syöksyvirtaukset ovat rajuja ukkospuuskia, joihin liittyvä tuuli voi kaataa metsää ja repiä kattopeltejä.

Pelastuslaitos raivasi aamulla Kouvolan Hartolassa pelastustoimintaa haittaavia puita. Puolenpäivän jälkeen tiet oli saatu auki – raivaustöitä jatkavat nyt sähköyhtiöt.

Kiire saada puut pois

Kymenlaakson Metsänhoitoyhdistyksen Jaalan alueen metsäasiantuntija Juho Laurila ei ole vielä ehtinyt vielä käymään tuhoalueella, mutta kollegan aamuinen soitto sai miehen keskeyttämään kesälomansa.

Mitä nyt tapahtuu puille, jotka syöksyvirtaus on kaatanut?

– Puut voivat olla aivan säpäleinä. Ne ovat voineet kaatua juurineen tai rungon eri kohdista. Tärkeää on nyt, että sinne saataisiin puunkorjuu mahdollisimman nopeasti, jotta saataisiin korjattua ne myrskypuut pois. Muuten ne voivat alkaa sinistymään ja pilaantumaan, kertoo Laurila

Kaatuneita ja tieltä raivattuja puita metsässä Mäntyharjuntien varressa Jaalassa.
Pelastuslaitos sai raivattua puut, jotka haittasivat pelastustoimintaa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Puut on korjattava pois mahdollisimman pian

Metsälaissa oleva hyönteistuholaki asettaa rajat siihen, miten nopeasti kaatuneet puut pitää korjata pois.

Jos puu on repeytynyt tai katkennut keskeltä runkoa, siitä ei voi tehdä tukkia, koska repeämä voi mennä syvälle puuhun.

– Jos metsä ei ole saavuttanut kehitysasteeltaan päätehakkuukypsyyttä, on harmi, että keskenkasvuista metsää joutuu laittamaan nurin. Tukkia tehdään tietysti niistä mistä pystyy, mutta sitten se puuaines voi olla aika huonossa kunnossa. Jos puu on aivan säpäleinä, siitä tulee kuitu- tai energiapuuta, kertoo Laurila

Laurila suosittelee vahvasti metsävakuutuksen ottamista maanomistajille, jos kyseessä on vähänkin isompia metsäomaisuuksia.

– Maanomistajan täytyy tehdä metsävahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle, joka kontaktoi Metsänhoitoyhdistystä. Vakuutuksessa on yleensä määritelty, että tuhopuusta maksetaan joku rahakorvaus per kuutio, mutta vakuutus ei kuitenkaan korvaa tuhoja täysimääräisesti, selittää Laurila

Artikkelia korjattu 16.00: Maanomistajan täytyy tehdä metsävahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle, joka kontaktoi metsänhoitoyhdistystä. Vakuutusyhtiö ei ota suoraan yhteyttä metsänomistajaan.

Suosittelemme