Hyppää sisältöön

Venäjän tunnetuimmalle oppositiojohtajalle 19 vuotta lisää vankeutta

Navalnyi saapui oikeusaliin rennon oloisena, ilman saattajaa ja käsirautoja.

Aleksei Navalnyi näkyy tv-ruudulla.
Aleksei Navalnyi. Kuva: Sputnik / AOP
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjällä opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi sai perjantaina 19 vuoden vankeustuomion ekstremismisyytteistä. Kyse on pisimmästä Navalnyille langetetusta tuomiosta tähän saakka.

Tuomion luku kesti noin kymmenen minuuttia ja Navalnyi avustajineen kuunteli sen seisaallaan oikeussalissa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi aiemmin, että tuomion pituus on oikeastaan melko yhdentekevä.

– Sillä ei ole mitään merkitystä. Jos tarve vaatii, uusi rikos voidaan keksiä mistä tahansa.

Lassila ennakoi aiemmin kovaa tuomiota.

– Sillä halutaan tietenkin ennen kaikkea viestiä Navalnyille ja hänen tukijoilleen, että ei ole näköpiirissä mitään vapautumista. Sekä signaloida ylipäätään potentiaalisille oppositiotoimijoille ja kaikenlaiselle poliittiselle vastarinnalle, että "ei kannata".

Tuomiot kovimpia sitten Stalinin ajan

Tuomiot ovat Lassilan mukaan koventuneet Venäjällä etenkin sen jälkeen, kun suurhyökkäys Ukrainaan alkoi.

– Puhutaan kovimmista tuomioista sitten Josif Stalinin ajan. Ja poliittisten vankien määrä on korkeampi kuin mitä se oli Neuvostoliitossa esimerkiksi Leonid Brežnevin aikana.

– Se mikä nyt nähtäviä tuomioita keskeisimmin motivoi, on pelotevaikutus. Yhä armottomampia tuomioita, ei minkääntyyppisiä joustoja.

Viime vuonna Venäjällä hyväksyttiin muun muassa laki, jonka nojalla voi saada 15 vuoden vankeustuomion "väärän tiedon" levittämisestä maan asevoimista.

Poliittisten vankien tilanne ei ole venäläisille prioriteetti

Navalnyi pidätettiin vuonna 2021 hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän oli toipumassa myrkytysyrityksestä. Navalnyi suorittaa tämänhetkistä yhdeksän vuoden vankeusrangaistustaan rangaistussiirtolassa.

Niin kauan kuin Venäjän poliittinen järjestelmä ja Vladimir Putinin asema säilyvät ennallaan, Lassila ei näe muutosta Navalnyin tilanteeseen - ei vapautumista, mutta ei toisaalta hengenlähtöäkään.

Jos Navalnyi kuolisi vankeudessa, se varmasti aiheuttaisi Lassilan mukaan Venäjän sisällä jonkinlaisia reaktioita. Hän ei kuitenkaan näe, että pelkästään poliittisten vankien tilanne saisi kansalaisia laajemmin protestoimaan ja siten riskeeraamaan omaa turvallisuuttaan.

– Se on tosi vaarallinen aihe, josta joutuu välittömästi vaikeuksiin. Ja valitettavasti se ei ole tavallisten venäläisten kiinnostuksenkohteissa kovin korkealla.

Opposition toiminta on ajettu Venäjällä äärimmäisen ahtaalle. Lassilan mukaan käytännössä kaikki keskeiset opposition koordinoivat voimat istuvat vankilassa tai ovat lähteneet maasta.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme