Hyppää sisältöön

Sateet roihauttivat sienikauden käyntiin jopa Lounais-Suomessa

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen yllättyi, kun kori alkoi täyttyä.

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen tutkii koivuhaperon kuntoa 2.8.2023 Turussa. Kuva ja video: Minna Rosvall
Minna Rosvall

Ruokasienikausi on alkanut jopa Lounais–Suomessa. Kantarelleja on poimittu parin viikon ajan ja muitakin sieniä alkaa löytyä metsistä.

Sateet ovat edesauttaneet sienien kasvua eikä alkukesän kuivuus tunnu haittaavan.

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen sienestää yleensä täysillä vasta elokuun puolivälistä lähtien, mutta elokuun alun metsä yllätti.

– Olen ihan tyytyväinen. Tuntui, että metsä on tyhjä, mutta kantarellien näkemisen jälkeen mukaan lähti muitakin sieniä.

Idässä ja pohjoisessa sienikorit ovat täyttyneet Piitulaisen tietojen mukaan. Samaa kerrottiin STT:n jutussa maanantaina 31. heinäkuuta 2023.

– Siellä on parempi pohjavesitilanne kuin täällä. Me tulemme perässä. Sadeviikon jälkeen alkaa sieniä löytyä yhä enemmän, arvioi Piitulainen.

Sienet kannattaa kuivata talteen

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen korostaa tuoreeseen sienikirjaan tutustumista ennen metsäretkeä. Kokeneilta sienestäjiltä ja esimerkiksi sieniseurasta kannattaa kysyä neuvoa sienestykseen.

Piitulainen kannustaa myös säilömään herkut. Kuivatut sienet säilyttävät makunsa jopa kymmenen vuotta.

– Marketeista saa hedelmäkuivureita muutamalla kympillä. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Uunissa kuivaamista en suosittele. Mieluummin voi kuivattaa vaikka sanomalehtien päällä jossain ilmavassa paikassa, neuvoo Piitulainen.

Turun Sieniseura neuvoo kansalaisia muun muassa suuressa sieninäyttelyssä Turun työväenopistossa 10. syyskuuta 2023 kello 12–18.

Suosittelemme