Hyppää sisältöön

Analyysi: Heppoinen uutinen seitsemän vuodeosaston sulkemisesta Satakunnassa on saanut poliitikkojen veren kuohumaan

Hyvinvointialueella ei ole suunnitelmaa vuodeosastojen määrän vähentämisestä. Syrjäseutujen asukkaat voivat silti varautua siihen, että palvelut siirtyvät entistä kauemmas, arvioi toimittajamme Mika Viljanen.

Kaksi sairaalasänkyä, joissa on vaaleanpunaiset päiväpeitteet.
Säästöpaineissa elävä Satakunnan hyvinvointialue joutuu etsimään leikattavaa, mutta esimerkiksi vuodeosastojen kohtalosta ei ole vielä suunnitelmia. Kuva: Yle/Marie Söderman
Mika Viljanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakunnan Kansan uutisointi Satakunnan hyvinvointialueen terveyskeskusten vuodeosastojen kohtalosta on kiirinyt vauhdikkaasti läpi maakunnan.

Ymmärrettävästi paikallispoliitikot ovat säikähtäneet otsikoita ja nousseet puolustamaan oman alueensa hoitopaikkoja. Samalla he ovat hämmästelleet, miksi aluevaltuutetuille ei kerrottu alkuviikon seminaarissa tällaisista vuodeosastojen vähentämistä koskevista ”konkreettisista suunnitelmista” mitään.

Syy on yksinkertainen: Satakunnan Kansan kertoma uutinen perustui yhden virkamiehen visiointiin, mutta asiasta ei ole käyty päättäjien kanssa keskustelua. Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi puolustaa lehden uutisen julkaisua.

Vuodeosastoista ja niiden tulevaisuudesta puhuttiin – tosin varsin lyhyesti – keskiviikkona hyvinvointialueen medialle järjestämässä tilaisuudessa. Kukaan ei kuitenkaan kertonut, että niiden radikaalia vähentämistä jo suunniteltaisiin.

Syystä tai toisesta Satakunnan Kansa päätti uutisoida toisin. Aluehallituksen puheenjohtajan Harri Lehtosen (sd.) sanoin edes keskusteluja ei ole asiasta käyty. Kyse on siitä, että virkamiehet ovat visioineet erilaisin esimerkein sitä, millaisessa tilanteessa hyvinvointialue elää vuonna 2040.

Palvelupisteet vähenevät jatkossa

Tarkoittaako Lehtosen lausuma sitä, että vuodeosastojen määrä ei vähene tulevaisuudessa?

Ei tietenkään, sillä hyvinvointialue elää nyt monen kovan paineen ristitulessa. Säästää pitäisi kymmeniä ja taas kymmeniä miljoonia, ja samalla maakunnan väki vähenee ja vanhenee. Ammattilaisista on pulaa.

Vuodeosastot, äitiys- ja neuvolapalvelut, laboratorio- ja kuvantamistoiminnot ja monet muut ympäri maakuntaa hajautetut terveyspalvelut ovat taatusti tarkan syynin alla.

On hyvin todennäköistä, että pikkukuntien ja haja-asutusalueiden väki joutuu tulevaisuudessa matkustamaan nykyistä pidemmälle palvelujen perässä tai hoitamaan asiansa etänä. Kalliita seiniä on nyt liikaa.

Toistaiseksi on kuitenkin liian aikaista uutisoida yksityiskohtaisesti, millainen tulevaisuuden terveyspalvelujen verkko Satakunnassa on. Konkreettisia nuppineuloja karttaan ei ole vielä laitettu, mutta kohta tuokin hetki on käsillä.

Juttua korjattu 8.8. klo 15.08: Lisätty Satakunnan Kansan uutisen lähde ja lisätty lehden päätoimittajan kommentti.

Suosittelemme