Hyppää sisältöön

Susijengi ilmiömäiseen voittoon viimeisen sekunnin ratkaisulla! Huippukova Liettua nurin ennätysyleisön riemuksi Tampereella

Suomen miesten koripallomaajoukkue yltää voittoon kivikovaa Liettuaa vastaan täyden Tampereen areenan edessä. Mikael Jantunen ratkaisi voiton viimeisen sekunnin korillaan Lauri Markkasen syötöstä.

Ratkaisukorin heittänyt Mikael Jantunen haastattelussa sensaatiomaisen voiton jälkeen.
Aino Paloniemi,
Manu Myllyaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Susijengi voitti koripallon suurmaan Liettuan MM-kisoihin valmistavassa maaottelussa pistein 81–79. Ottelun ratkaisu syntyi viimeisellä sekunnilla, kun Mikael Jantunen nosti pallon koriin Lauri Markkasen ja Sasu Salinin syötöistä.

– Onhan se hyvä tunne, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Oikea mies otti sen heiton ja nyt se sattui tippumaan minulle. Mutta ei se yksi kori tätä ottelua ratkaissut, Jantunen sanoi ottelun jälkeen.

Oliko kuitenkaan päävalmentaja Lassi Tuovin piirrustuksista tuo ratkaisu?

– No sovitaan, että oli. Se oli Laurilta erinomainen syöttö sinne korin alle ja siitä oli helppo laittaa pallo sisään, Jantunen kuvaili.

Susijengi juhlimassa voittoa Liettuasta.
Susijengi juhlimassa Jantusen ratkaisukoria. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Päävalmentaja Tuovi kertoi Liettuan olevan kova päänahka Suomelle.

– Sanoin lopussa, että pelatkaa toisillenne, ja niinhän Lauri päätti ja antoi Mikelle kunnian tällä kertaa, Tuovi tunnelmoi.

Suomen miesten maajoukkue on historiansa aikana kohdannut Liettuan 22 kertaa. Näistä otteluista Suomi on voittanut viisi ja hävinnyt 17. Viime vuonna Liettua jyräsi Suomen harjoitusotteluissa pistein 87–52 ja 76–61.

Suomi pelasi ottelussa erityisen vahvan toisen neljänneksen ja johti parhaimmillaan kymmenellä pisteellä. Lopussa Kansainvälisen koripalloliiton rankingissa kahdeksantena oleva Liettua hiipi kuitenkin lähelle ja ohi, mutta Suomi sai pidettyä hallinnan tarvittavalla tavalla itsellään. Suomi on rankingin sijalla 24.

Suomen ja koko ottelun paras pistemies ottelussa oli odotetusti Lauri Markkanen 24 pisteellä ja seitsemällä levypallolla. Ottelun toinen NBA-peluri, Liettuan Jonas Valanciunas, teki ottelussa 10 pistettä. Liettuan suurin NBA-tähti Domantas Sabonis on tänä kesänä sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Suomen Lauri Markkanen ja Liettuan Donatas Tarolis (vas) koripallon miesten maaottelussa Tampereella.
Lauri Markkanen huudatti kotiyleisöä etenkin ottelun toisella neljänneksellä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Markkanen hehkutti ottelun jälkeen kotiyleisön antamaa kannustusta. Markkanen ei kuitenkaan ollut vielä tyytyväinen omaan peliinsä, sillä hän on harjoitellut joukkueen kanssa vasta lyhyen aikaa.

– Vielä on rytmin kanssa hakemista, koska kentällä kaikki tuntui tapahtuvan aika nopeasti. Se kertoo kuitenkin meidän joukkueesta, miten pystytään kairaamaan voittoja, vaikka kehitettävää on.

Susijengin ympärillä oleva huuma konkretisoitui tänään voiton ja ennätysyleisön muodossa. Tampereen areenaan oli kerääntynyt Koripalloliiton mukaan kaikkiaan 13 054 henkeä ja tapahtuma oli loppuunmyyty. Aiempi ennätys 12 327 katsojaa on vuodelta 2017.

Täysi yleisö Suomen ja Liettuan MM-kisoihin valmistavassa koripallo-ottelussa.
Ennätysyleisö todisti Tampereen illassa Susijengin ja huippumaa Liettuan tiukkaa kohtaamista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pitkäaikaiset Susijengi-fanit Tuuli ja Kati ovat nähneet koripallon fanikulttuurin kehittymisen läheltä.

– Juuri kysyin tuossa Katilta, että muistatko ne ajat Helsingin jäähallilla, kun katsomo melkein ammotti tyhjyyttään. Noin 15 vuotta sitten jengi ei ihan tässä määrin käynyt otteluissa ja nyt me kävellään tällaisessa massassa, Tuuli kuvaili tunnelmiaan ennen ottelua.

Pitkä yhteinen historia ja rakkaus koripalloon on saanut kaksikon paikan päälle aina kerta toisensa jälkeen.

Suomi pelaa 25. elokuuta alkavissa MM-kisoissa erittäin kovassa lohkossa Australian, Japanin ja Saksan kanssa.

– Jokainen vastus on kova ja helpolla ei tulla pääsemään, mutta Susijengin kanssa kaikki on mahdollista, Kati ennakoi luottavaisena.

– Lohko on kova, mutta jos jollain jengillä, niin tällä tullaan tekemään yllättävää tulosta, Tuuli komppasi.

Viikonloppuna Tampereella käydään perinteikäs ja Suomen suurin harrastekoripalloturnaus Delfin basket, joka on tuonut paikalle myös paljon koripallojunioreita. Illan ottelulta odotettiin muun muassa Lauri Markkasen donkkeja.

Katso tästä koripallojunioreiden kannustusnäyte.

Susijengin tähtipelaaja Lauri Markkasen isä Pekka Markkanen pitää fanikulttuurin kasvua tärkeänä asiana koko lajille.

– Tämä on ihan mieletöntä. Harjoitusmaaottelu ja tupa täynnä Tampereella – ei voi enempää odottaa. Saman näkisin mielelläni sitten keskiviikkona Viro-matsissa Espoossa, Markkanen sanoi ennen ottelua.

Täysi yleisö Susijengin ottelussa Liettuaa vastaan.
Susijengi sai kotiottelussaan täyden areenan tuen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suosittelemme