Hyppää sisältöön

Kommentti: Mikä Ilvestä riivaa? Syöksykierteeseen ajautunut seura ja pääluotsi hurjassa paikassa – kannustus vaihtui v-tyylisiin solvauksiin

Tamperelaisseura operoi ensi kaudella uudella stadionilla, mutta pahimmassa tapauksessa miehet hukkaavat liigapaikkansa, kirjoittaa Yle Urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto.

Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio antaa ohjeita Veikkausliigan pelissä Tampereen Ratinassa.
Ratinan betonibunkkerista on tullut painajaismainen paikka Ilvestä luotsaavalle Toni Kalliolle. Kuva: All Over Press / Juha Tamminen
Pekka Aalto

Ilves haastaa HJK:n Suomen ykkösseuran paikasta! Tamperelaiset nousevat kultakamppailuun miesten jalkapalloliigassa, jyräävät junioreissa ja tuottavat lahjakkuuksia liukuhihnalta.

Muutama vuosi sitten tämä kaikki tuntui mahdolliselta, mutta nyt utopialta.

Ilves on ajautunut syöksykierteeseen, jossa seuran lippulaivan liigapaikkakin on uhattuna. Kuka olisi uskonut?

Jos kaikki menee päin mäntyä eli samaa rataa kuin viime kuukaudet, Ilves pelaa uudella lähes 40 miljoonan euron stadionilla ensi kaudella ykkösdivaria. Se olisi odottamaton ja uskomaton takaisku tamperelaisseuralle.

Ilves oli ongelmissa jo Jarkko Wissin viimeiseksi jääneellä kaudella 2021. Puheet sisäisistä ristiriidoista ja epäluottamuksesta velloivat pitkään ennen kuin Wiss sai lähtöpassit elokuussa kaksi vuotta sitten. Hänen aikanaan urheilu- ja talouspuoli tuottivat tulosta, mutta henkilösuhteet rapautuivat pahasti. Särmikkään Wissin mukana Ilveksestä lähti rutkasti osaamista, eikä vajetta ole vieläkään paikattu.

Ilmapiiri parani ja tuloksetkin kohentuivat hetkeksi syksyllä 2021, minkä vuoksi seurajohdon oli pikku pakkokin antaa päävalmentajasopimus Toni Kalliolle, Wissin pitkäaikaiselle aisaparille.

Valmentaja Jarkko Wiss seisoo kentän laidalla mustassa takissa. Wiss valmensi Tampereen Ilvestä.
Jarkko Wiss valmensi Ilveksen muun muassa Veikkausliigan kolmanneksi vuonna 2019. Kuva: All Over Press

Surkeaa peliä ja kunnon kiukkua

Nyt kaksi vuotta myöhemmin Ilves on kentällä täysin hukassa. Pelaajat ovat menettäneet itseluottamuksensa, eikä Kalliosta näytä olevan kurssin kääntäjäksi. Viimeksi perjantaina Ilves pelasi suuren osan Haka-pelistä surkeasti. Viiden metrin syöttö saattoi mennä kolme metriä ohi eikä homma toiminut kumpaankaan suuntaan. Vain Hakan tuhlailu antoi Ilvekselle mahdollisuuden napata pisteen, mikä jäi yliajalla senteistä kiinni. Pirkanmaan toinen kriisiseura Haka voitti 2–1.

Yksittäistä tappiota isompi asia on, että Ilves-fanit vetävät päävalmentaja Kalliota, entistä maajoukkueratsua ja huippupelaajaa, huolella kölin alta. V-tyylisiä huutoja on kuultu jo viikkoja, ja eilen Ratinassa tavalliset pulliaisetkin alkoivat hermostua onnettomaan kotijoukkueeseen.

Kiukku kohdistuu Kallioon, joka varmasti kuuli huudot ja laulut vaihtopenkille, josta hän lopulta nousi yleisön eteen antamaan ohjeita pelaajille kesken solvausten.

Ilveksen pelissä oli alkukaudella paljon hyvää. Puolustus piti viime kautta paremmin ja joukkue kykeni aloitteisiin sarjan kärkiporukoitakin vastaan. Viime otteluissa tuosta ilmeestä ei ole ollut enää mitään jäljellä.

Petteri Pennasen lähtö Intiaan on alleviivannut heikkouksia eli johtajuuden puutetta ja pallollista näköalattomuutta.

Petteri Pennanen på planen.
Petteri Pennanen aloitti kauden Ilveksessä, mutta siirtyi kesällä FC Hyderabadiin Intiaan. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Ryhmässä on liikaa turisteja. Hakaa vastaan moni ”vahvistus” oli jätetty penkille, mutta valmennuksen päätös vei ojasta allikkoon. Ilveksen junnuputkesta ei ole tullut kunnon laatua liigajoukkueen käyttöön enää hetkeen, joten sekään polku ei vie mihinkään tämän kauden osalta. Talentteja on noussut, mutta he rakentavat uraansa nyt muualla.

Pelillisesti Ilveksen suurin ongelma Kallion aikana on ollut puolustaminen pallon kanssa. Joukkue ei osaa pitää palloa ajautumatta ongelmiin. Alkukaudella Ilves menetti lukuisia kertoja johtoasemansa, mutta tuota vaivaa ei enää ole, koska johtomaalien tekemisestä on luovuttu.

Pomot puun ja kuoren välissä

Valmennusta täydennettiin äskettäin Pasi Tuutilla, joka sai väistyä keväällä KuPSin pääluotsin paikalta. Ainakaan vielä Tuutin rekrytointi ei ole auttanut.

Ilveksen seurajohto on kiperässä paikassa. Se on luottanut Kallioon kuin peruskiveen, mutta luottamus saattaa maksaa sarjapaikan. Ilveksen viimeisin voitto liigassa on toukokuun lopulta.

Pidän todella erikoisena, elleivät Ilves-pomot ole vähintäänkin kartoittaneet päävalmentajamarkkinoita tositarkoituksella. Pelaajauutisia on luvassa maanantaina, mutta kukaan ei yllättyisi myöskään valmentajauutisista.

Isossa kuvassa yhteispeli kiekko-Ilveksen kanssa voi tuoda jalkapallopuolelle lisää ammattimaisuutta, mutta tästä kuopasta se ei auta ylös. Vastuu on kannettava itse.

Muokattu maanantaina 7.00: lisätty Ilveksen junioriputkeen maininta, ettei laatua ole tullut liigajoukkueen käyttöön.

Suosittelemme