Hyppää sisältöön

Sara Jokinen palkkasi itselleen oman kokin – yrittäjän ei ole tarvinnut tehdä ruokaa enää vuosiin

Paljon töitä tekevien kannattaa miettiä, miten omaa arjen työkuormaa voisi keventää työajan ulkopuolella, kehottaa Suomen Yrittäjien ekonomisti.

Nainen syö keittiössä.
Ruoanlaiton ulkoistaminen toi Sara Jokisen elämään onnellisuutta. “Kun tulen kotiin, ruoka on aina valmiina”, Jokinen sanoo. Kuva: Mikko Koski / Yle
Karla Kempas
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun yrittäjä Sara Jokisen, 34, lounasaika koittaa, hän kaivaa monen muun työssäkäyvän lounastajan tavoin jääkaapista annoksen kotiruokaa.

Jokinen ei kuitenkaan ole valmistanut eväitään itse. Hän on ulkoistanut ruoanlaiton jo vuosien ajan. Yleensä Jokisen palkkaama kokki valmistaa ruoat valmiiksi jääkaappiin.

– En ole kokannut varmaan kymmeneen vuoteen. Ruoanlaiton ulkoistaminen on tehnyt minut ihan superisti onnellisemmaksi ja antanut arkeen lisää aikaa, hän kertoo.

Yrittäjän aika onkin kallista. Tapahtuma-alan yritystä pyörittävä Jokinen tekee kuumimpien tapahtumasesonkien aikana 12–20 tuntisia työpäiviä. Näinä aikoina ruoanlaittopalvelu ei ole vain ilo arjessa, vaan iso apu jaksamiselle.

– Parasta on, että minun ei tarvitse tehdä asiaa, josta en tykkää yhtään. Aika on toiseksi isoin juttu. Kiireisimpinä aikoina kaupassa käynti ja ruoan teko olisivat poissa yöunista, Jokinen sanoo.

Sara Jokinen on huomannut, että ruoanlaittopalvelun käyttö kummeksuttaa ihmisiä.

Yrittäjillä jaksamisongelmia

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen ilahtuu, kun kuulee yrittäjästä, joka on keksinyt tavan keventää omaa arkeaan. Yrittäjät nimittäin painavat tunnetusti pitkää päivää – keskimäärin 10 tuntia enemmän kuin palkansaajat.

– Olen huolissani siitä, jos vuodesta toiseen tehdään töitä sata lasissa ilman mahdollisuutta palautua. Kukaan ei ole supersuorittaja, joka jaksaa sellaista loputtomiin, Malinen sanoo.

Ammattiliitto Akavan tänä kesänä julkaiseman kyselyn mukaan jaksamisongelmat ovat yleisiä etenkin nuorilla yrittäjillä. Alle 50-vuotiaista vastaajista miltei kahdella viidestä on ollut jaksamisongelmia edeltävän 12 kuukauden aikana.

Ruokaa laitetaan lautaselle.
Tämän lounaan on valmistanut Sara Jokisen puoliso, mutta yleensä ruoat tekee ulkopuolinen kokki korvausta vastaan. Jokinen on parhaillaan kokkien välissä, sillä hän muuttaa kuun vaihteessa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Suomen Yrittäjien kysely pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjille kertoi samansuuntaista tarinaa yrittäjien jaksamisesta viime vuonna. Malisen mukaan yrittäjien jaksaminen on kohentunut jonkin verran pandemia-ajan pahimmista ajoista, jolloin moni yrittäjä rypi syvissä vesissä.

– Moni huomasi, kuinka tärkeää on pitää omasta hyvinvoinnista huolta. Työtuntien kasvun määrä ei ole yksi yhteen tuottavuuden kasvun kanssa, hän sanoo.

Aina pitkiä päiviä ei voi välttää. Erityisesti yksinyrittäjien ja aloittelevien yrittäjien on usein vaikeaa vähentää työntekoa.

– Kun työtä on paljon, kannattaa huolehtia siitä, ettei kuormitu työajan ulkopuolella, Malinen sanoo.

”Lähti ystävänpalveluksena”

Sara Jokinen keksi ulkoistaa ruoanlaiton viitisen vuotta sitten. Jo siinä vaiheessa Jokinen oli elänyt vuosia valmisruoalla, pikaruoalla ja ravintolaruoalla, koska kokkaaminen ei yksinkertaisesti kiinnostanut ja työt tapahtuma-alalla pitivät hänet liikkeessä.

– Söin ulkona tai hain ruokaa kaupan palvelupisteeltä. Se oli kallista ja ostin aina samoja juttuja. Halusin syödä edullisempaa ja terveellisempää peruskotiruokaa, Jokinen kertoo.

Ratkaisu löytyi aluksi läheltä. Jokisen ravitsemuksesta kiinnostunut silloinen kollega Viivi Bäck tarjoutui laittamaan hänelle ruokaa.

– Se lähti ystävänpalveluksena. Kävin laittamassa Saralle ruokaa jonkin aikaa. Siinä vaihdettiin kuulumisia ja hän maksoi kauppaostokset. Ravitsemus on intohimoni, mutta lopulta järjestely oli kannattamatonta minulle. Sara päätyi siihen, että hän hakee jatkoa palvelulle ja maksaa siitä, kertoo Bäck, joka on nykyään terveys- ja ravitsemusalan yrittäjä.

Tämän jälkeen Jokinen on löytänyt itselleen ruoanlaittajia esimerkiksi ravintolakoulu Perhon opiskelijoiden joukosta ja Facebookin kaupunginosaryhmistä. Uusimman hakuilmoituksen hän julkaisi hiljattain, sillä hän muuttaa kuun vaihteessa Vantaalta Espooseen.

Jo ilmoituksen julkaistessaan Jokinen osasi odottaa ihmetyksen tulvaa kommenttikenttään. Hän on etsinyt kokkia useamman kerran ja tietää, että ruoanlaittopalvelu kummeksuttaa ihmisiä.

– Yleinen reaktio on naurun ja ihmetyksen yhdistelmä. Kyseenalaistetaan, että miksi.

Nainen katsoo kameraan.
Sara Jokinen on tapahtuma-alan yrittäjä. Viime vuonna yhden naisen yritys Sarastus Events teki 261 tuhannen euron liikevaihdon. Kuva: Mikko Koski / Yle

Myös ”kokista” puhuminen ilmoituksessa saanut osan ihmisiä tulkitsemaan, että Jokinen etsisi yksityistä gourmet-kokkia, joka valmistaisi tyyriitä ruokaluomuksia.

– Kokki kuulostaa fancylta, Jokinen sanoo.

Olennaiset ihmiset kuitenkin ymmärsivät ilmoituksen oikein. Yhteydenottoja tuli Jokisen mukaan kymmenisen ja kaksi uutta ruoanlaittajaa aloittaa työnsä syyskuussa. Jokinen odottaa syyskuuta jo innolla.

Toimittaja Jari Valtee tiivistää videolla, miten Sara Jokisen on ulkoistanut ruoanlaittonsa.

Voit keskustella aiheesta 9.8. klo 23 asti.

Suosittelemme