Hyppää sisältöön

Keski-Suomessa pelastuslaitos valmistautuu kovien sateiden ja tuulien aiheuttamiin vahinkoihin

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi puolestaan muistuttaa, että metsän myrskytuhojen korjaaminen on syytä jättää ammattilaisille puiden mahdollisten jännitteiden vuoksi.

Kaatuneita ja tieltä raivattuja puita metsässä Mäntyharjuntien varressa Jaalassa.
Kouvolan Jaalassa syöksyvirtaus kaatoi puita elokuun alussa tänä vuonna. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Marja Roiha

Keski-Suomen pelastuslaitos varautuu tiistaina tavanomaista suurempaan määrään vahingontorjuntatehtäviä.

Pelastuslaitoksen mukaan valmiutta pystytään säätämään tilanteen mukaan. Tiistaiksi on ennustettu kovaa tuulta ja sateita Keski-Suomeen ja ukkosrintaman kehittymistä pohjoisemmaksi.

Pelastuslaitos kehottaa asukkaita esimerkiksi viemään puutarhakalusteet sisätiloihin ja kiinnitämään trampoliinit vahinkojen estämiseksi.

Jos pihamaalle kaatunut puu ei aiheuta välitöntä vaaraa ihmisille, voi asiaa selvitellä tilanteen jälkeen esimerkiksi oman vakuutusyhtiön kanssa.

Hätänumeroon on syytä soittaa vain kiireellisessä hätätilanteessa.

Metsätuhojen korjaaminen jätetettävä ammattilaisille

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi puolestaan korostaa, että metsän myrskytuhojen korjaamisessa on tärkeää muistaa, että puissa olevien jännitteiden vuoksi korjaaminen on vaarallista ja se on syytä jättää ammattilaisille.

Metsänhoidoyhdistys on laatinut verkkoon muistilistan metsänomistajille myrskytuhojen varalta.

Listan mukaan metsänhoitoyhdistyksellä on varhaisessa vaiheessa tilannekuva myrskyn laajuudesta ja myrskytuhojen korjuun etenemisestä. Omaan metsäasiantuntijaan on hyvä ottaa yhteyttä, ennen kuin menee myrskytuhoalueelle, jossa kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä.

Varsinkin kesäkaudella katkottujen pölkkyjen laatu heikkenee nopeasti, joten puita ja varsinkaan tukkeja ei tule korjata ilman etukäteen tehtyä kauppaa.

Jos myrsky tekee yli 0,3 hehtaarin suuruisen aukon metsään, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite, joka onnistuu helpoiten sopimalla metsänuudistamisesta myrskytuhon korjaamisen aikana, muistuttaa Keski-Suomen metsänhoitoyhdistys.

Suosittelemme