Hyppää sisältöön

Työtilanne on parantunut Kaakkois-Suomessa – yhä harvempi turvautuu toimeentulotukeen

Tutkijan mukaan erityisesti kesätöiden parempi saatavuus näkyy toimeentulotukitilastoissa.

Nea Leino pilkkomassa silakoita kalaoille ruoaksi.
Kouvolalaisen Nea Leinon kesätyöpaikka oli Kotkan Maretarium. Työtehtäviin kuului muun muassa silakoiden pilkkomista. Arkistokuva kesäkuulta 2023. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Kata Salaspuro

Toimeentulotukea saavien määrä on pudonnut merkittävästi vuodesta 2017 lähtien Kaakkois-Suomessa.

Etelä-Karjalassa tukea sai tämän vuoden kesäkuussa 3 790 ihmistä. Kuusi vuotta aiemmin tuen piirissä oli yli tuhat ihmistä enemmän.

Kymenlaaksossa pudotus on ollut vieläkin suurempi: tämän vuoden kesäkuussa toimeentulotukea saavia oli 5 288. Se on reilut 3 000 vähemmän kuin vuonna 2017.

Kelan tutkijan Tuija Korpelan mukaan tämä selittyy yleisellä työllisyystilanteen kohenemisella.

– Mitään suurta muutosta esimerkiksi myöntöperusteiden suhteen ei tuolla aikavälillä ole tapahtunut. Työllisyyden paraneminen on suurin syy, linjaa Korpela.

Tilanne kohentunut vuosi vuodelta

Rakenteellisen muutoksen ja muuttotappion kurittamassa Kaakkois-Suomessa trendi vaikuttaa erityisen toiveikkaalta.

– Myös alueellinen työllisyys on tilastojen valossa parantunut vuosien 2017 ja 2023 välillä. Lukumäärän pienentymisessä kyse ei näyttäisi olevan pelkästään siitä, että väki alueella on vähentynyt, Korpela kertoo.

Vuosi 2020 näkyy tilastoissa poikkeuksena koronan vuoksi. Silloin esimerkiksi kesätyöt olivat kortilla ja tuen tarvitsijoiden määrä pomppasi erityisesti kesällä nuorten osalta.

– Sen jälkeen tilanne on kohentunut vuosi vuodelta, kertoo Korpela.

Kelan perustoimeentulotukeen ja etuuksiin keskittynyt tutkija Tuija Korpela kuvattuna Roihuvuoressa Helsingissä 19.8.2022.
Tuija Korpela ei pidä realistisena hallitusohjelman tavoitetta puolittaa toimeentulotukea saavien määrä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Vuosittain toimeentulotukea saavien määrä on korkeimmillaan kesäkuussa. Tämä johtuu Korpelan mukaan opiskelijoista ja koulunsa päättävistä nuorista.

– Opintonsa päättäneet ovat ryhmä, joka tulee toimeentulotuen piiriin silloin, jos kesätyöpaikka on jäänyt saamatta ja opintotuki on katkennut kesältä. Heillä ei välttämättä ole myöskään oikeutta työttömyysturvaan, valottaa Korpela.

Syyskaudella tuensaajia on vähemmän. Korpelan mukaan tähän on olemassa selvä syy.

– Vuodesta 2019 veronpalautuksia on maksettu yleensä elo-syyskuussa. Palautukset jaetaan myös tuleville kuukausille ja siksi ne voivat vaikuttaa toimeentulotuen hakijan tukioikeuteen useammankin kuukauden, Korpela kertoo.

Veronpalautus katsotaan tuloksi, joka vaikuttaa tuen myöntöperusteisiin.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite puolittaa toimeentulotuen saajien määrä. Korpela kertoi jo aiemmin Ylelle, että pitää tavoitetta ristiriitaisena muuhun sosiaaliturvajärjestelmään tehtävien leikkausten vuoksi.

Toimeentulotukikustannukset olivat tämän vuoden kesäkuussa Kymenlaaksossa yhteensä noin 1,7 miljoonaa ja Etelä-Karjalassa 1,4 miljoonaa euroa. Valtio ja kunnat maksavat liki koko summan puoliksi.

Suosittelemme