Kaupunginjohtajien vaihdoksia on nähty useimmissa yli 100 000 asukkaan kaupungeissa lähivuosina.
Tämän vuoden huhtikuussa Kuopion uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Soile Lahti, joka toimi aiemmin Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana. Hän aloitti uudessa työssään elokuun alussa.
Oulu teki tiukan äänestyksen jälkeen päätöksen uudesta johtajastaan joulukuussa 2022 ja huhtikuussa kaupunginjohtajan toimeen siirtyi valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö ja ylijohtaja Seppo Määttä.
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sai puolestaan kahdeksan vuoden jatkopestin myös viime joulukuussa.
Lahtea vuodesta 2018 johtanut Pekka Timonen tuli valituksi Vantaan kaupunginjohtajaksi ennen juhannusta ja hän aloittaa toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa syyskuun alusta.
– Kuntajohtajien vaihtuvuus on yleistynyt sekä kaupungeissa että sitten pienemmissä kunnissa. Meillä on ollut sukupolvenvaihdos käynnissä jo pidempään, sanoo Suomen Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.
Suurten kaupunkien pitkäaikaisin kaupunginjohtaja on nyt Espoon Jukka Mäkelä, joka aloitti tehtävässään vuonna 2011.
Kolmen mallin työsuhteita
Työehtojen osalta kaupunginjohtajan pestit suurimmissa kaupungeissa vaihtelevat.
Kolmessa suurimmassa kaupungissa on käytäntö, jossa kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin aina neljäksi vuodeksi kerrallaan.
Tampereella valittiin ensimmäinen pormestari jo vuonna 2007. Helsinki siirtyi pormestarimalliin vuosikymmen myöhemmin ja Turku vuonna 2021.
Esimerkiksi Oulussa kaupunginjohtaja on valittu kuuden vuoden määräajaksi ja Jyväskylässä kahdeksaksi vuodeksi.
Lahden kaupunginjohtaja irtisanoutui toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta ja myös uusi pesti Vantaalla on niin sanotusti vakivirka. Sama käytäntö on esimerkiksi Kuopiossa.
– Pitkät, eläkeikään jatkuvat työsuhteet ovat nykyisin hyvin harvinaisia. Yhä useammin kuntajohtajat haluavat hakea uusia haasteita, vaikka tehtävä ei olisikaan määräaikainen, sanoo Pekola-Sjöblom.
Kunta- ja hyvinvointityönantajien KT:n viimeisimmät kuntajohtajien palkkatilastot ovat lokakuulta 2021.
Yli 50 000 asukkaan kaupunginjohtajan säännöllisen työajan mediaaniansio oli 13 692 euroa.
Palkkahaitarin kärjessä on ollut useita vuosia Vantaan kaupunginjohtaja. Elokuun alussa eläkkeelle jäänyt Ritva Viljanen sai vuonna 2021 ansiotuloja 212 468 euroa. Summa on yli 10 000 euroa enemmän kuin Suomen pääministerin ansiotulot.