Hyppää sisältöön
Riikka Purra työpöytänsä takana.

Töihinpaluu

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra palasi lomalta ja lupaa syksylle tiukkaa budjettia. Hän sanoo, että kesän poliittisesta myrskystä jäi jotain hampaankoloon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra palasi lomalta töihin maanantaina. Hän toimii tällä viikolla myös pääministerin sijaisena.

Kesän kiihkeä poliittinen keskustelu on jättänyt jälkensä.

– Varmasti on jäänyt erityistä hampaankoloon ja muuallekin kuin hampaankoloon, mutta olen nyt täällä ministeriössä käynnistämässä näitä virallisia töitä ja katsotaan muita asioita sitten muuten.

– Uskoisin, että esimerkiksi tulevassa viikonlopun puoluekokouksessa perussuomalaiset tulevat kyllä tätäkin asiaa paljon käsittelemään, Purra ennakoi 12.–13. elokuuta Tampereella järjestettävän puoluekokouksen tunnelmia.

Hallituksen myrskyisät viikot

Hallituksen alkutaival on ollut myrskyisä. Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) ehti olla ministerinä vain pari viikkoa, kun hän joutui eroamaan äärioikeistolaisten kytkösten ja puheiden vuoksi.

Junnilan eron jälkeen Purra joutui pyytämään anteeksi vanhoja, rasistisia verkkokirjoituksiaan.

– Valitettavasti mediassa ne oli irrotettu täysin kontekstistaan, jolloin ne näyttivät entistä pahemmilta. Keskustelu ja se, mitä niillä haluttiin kertoa, oli täysin häivytetty, mikä sai sitten käyntiin tämän suuren keskustelun.

– Tietenkään näissä tehtävissä en käytä tällaisia sanoja, Purra toteaa.

Riikka Purra.
Riikka Purra sanoo, että hänen rasistiset verkkokirjoituksensa oli ”irrotettu täysin kontekstistaan”. Purra kuvattiin työhuoneessaan Valtioneuvoston linnassa tiistaina. Kuva: Sakari Piippo / Yle

”Rydmanilla täysi luottamus”

Hallitusta ja perussuomalaisia ympäröinyt kohu jatkui, kun Helsingin Sanomat uutisoi elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) käyttäneen kansanedustajana vuonna 2016 useaan otteeseen rasistista kieltä entiselle puolisolleen lähettämissään yksityisviesteissä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on pitänyt Rydmanin viestejä asiattomina ja RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson olisi toivonut Rydmanilta anteeksipyyntöä.

– Wille Rydmanilla on sekä minun että perussuomalaisten että muun hallituksen luottamus, Purra kuittaa kysymyksen Rydmanin jatkosta hallituksessa.

Purra: RKP:n on selvitettävä oma pesänsä

RKP on kipuillut hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja osa RKP:n jäsenistä haluaa kaataa hallituksen. Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) on kampanjoinut hallitusta vastaan tuoreessa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa.

Juomakannu ja smoothieta pullossa.
Purra oli töihin palatessaan sitä mieltä, että hallituskumppani RKP:n on selvitettävä itse sisäiset kiistansa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Purran mielestä RKP:n on selvitettävä itse sisäiset asiansa.

– Totta kai, mikäli hallituksessa on puolueita, joilla on tällaisia tavoitteita, joita eksplisiittisesti edistetään julkisuudessa, niin onhan se hyvin huolestuttavaa.

– En tiedä, onko meidän mahdollista vaikuttaa Eva Biaudet’hen. Hän on ymmärtääkseni ollut tätä mieltä aivan koko ajan. Totta kai me lähdemme siitä, että kaikista hallituspuolueista hallitukselle löytyy luottamus. Hallitusta ei voi olla olemassa, se ei voi olla pystyssä, mikäli näin ei ole, Purra muistuttaa.

”Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että hallitus pysyy yhtenäisenä”

Hallitus valmistelee eduskunnalle syyskuun alussa annettavaa tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättämyyden edistämisestä. Hallitus järjestää keskiviikkona 16. elokuuta sisäisen seminaarin, jossa käsitellään tiedonantoon liittyviä toimia.

– Uskoisin, että seminaarissa käsitellään varsin yksityiskohtaisesti näitä linjoja ja ylipäätänsä sitä, mitä hallitus tässä vaiheessa haluaa asiasta sanoa.

Tiedonantokeskustelun päätteeksi eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

– Kun saliin mennään, niin ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin se, että hallitus pysyy siinä yhtenäisenä, Purra kuittaa epäilyt hallituksen kaatumisesta jo ennen syyskuun puolivälin budjettiriihtä.

Ministeri lupailee tiukkaa budjettia

Ensimmäistä budjettiesitystään valmisteleva valtiovarainministeri Purra näkee sekä Euroopan että maailmantaloudessa paljon erilaisia riskitekijöitä.

– Budjettia valmistellaan erittäin uudistavan ja reformihenkisen hallitusohjelman pohjalta, Purra linjaa.

Talouspolitiikan suunta on Purran mukaan muuttunut.

– Budjetista tulee tiukka. Me haluamme tasapainottaa julkista taloutta. Se tarkoittaa menosäästöjä ja rakenteellisia uudistuksia, Purra toteaa.

Riikka Purra.
Purra sanoo, että Suomen talouspolitiikan suunta on muuttunut, ja siksi budjetista tulee ”tiukka”. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Julkisen talouden tasapainottamiseen tarvitaan Purran mukaan vähintään kaksi hallituskautta.

– Hyvin tiukkaa taloudenpitoa ja senkään jälkeen ei voida palata siihen vanhaan. Tarvitaan selkeästi tiukempaa menopolitiikkaa, suuta enemmän säkkiä myöten. Ylipäätänsä meidän ikäsidonnaiset menomme tulevat voimakkaasti kasvamaan, Purra kuvailee tulevia haasteita.

Budjettiesitys on tarkoitus tuoda eduskunnan käsiteltäväksi 9. lokakuuta.

Juttuun päivitetty valtiovarainministeri Purran kommentit budjettiesityksen valmistelusta kello 15.15.

Kommentointi suljettu suunniteltua aikaisemmin moderoinnin ruuhkautumisen vuoksi.