Hyppää sisältöön

Karhea soratie on pahimmillaan myrkkyä sähköauton renkaille – parempiin ajo-olosuhteisiin suunnitellut renkaat vaurioituvat helposti ja kuluvat nopeasti

Raskaiden sähköautojen erikoisrenkaat vaurioituvat helpommin ja kuluvat sorateillä muita renkaita nopeammin. Sähköautoissa käytettävien renkaiden profiili on matala ja kulutuspinta ohut.

Huono tuuri ja huolimaton ajotyyli koituu usein sähköauton renkaan tuhoksi.
Jarmo Siivikko,
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Inarin Sevettijärvellä asuva taksiyrittäjä Kauko Ljetoff pystyy omasta kokemuksestaan vertaamaan, kuinka renkaat kestävät sähköautoissa ja polttomoottoriautoissa. Hänellä on yrityksessään neljä autoa, joista yksi on sähköauto. Niillä jokaisella ajetaan vähintään 50 000 kilometriä vuodessa.

– Sähköauton ensiasennusrenkaat olivat aika pehmeät ja pintamateriaali oli tosi ohut. Läheiselle Semekurtan poroerotuspaikan sepelitielle ensi kerran ajaessani tällä sähköautolla takaisin tullessa meni sepelinkappale läpi renkaasta ihan keskeltä kulutuspintaa. E-luokan taksimersuni renkaista ei ole mennyt kertaakaan sepeli läpi. On se kyllä toki melkein tonnin kevyempikin, veistelee Ljetoff.

Taksi soratiellä
Semekurtantie koitui sähkömersun renkaille menemättömäksi paikaksi Inarin Sevettijärvellä. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Toisen kerran huono tuuri saavutti Ljetoffin Sevetin karhealla asfalttitiellä. Tien pinnalla ollut sepelin pala lävisti renkaan ja matka loppui siihen. Vaikka kyseessä olivat lähes pakasta vedetyt renkaat, ne eivät menneet takuuseen.

– Vähän harmitti, kun näissä vehkeissä ei ole vararengasta ja tässä tilanteessa ei ollut mahdollista käyttää paikkausainettakaan. Oli jätettävä auto siihen ja lähdettävä etsimään rengasta muualta. Onneksi oli rengasliike tuossa ihan vieressä Rovaniemellä 450 kilometrin päässä. Sieltä kävin päivämutkin hakemassa renkaat, naurahtaa Ljetoff.

Helppo ei haitannut sittenkään. Sopivia sähköauton Y-luokan erikoisrenkaita ei tahtonut millään löytyä varastosta. Niinpä Ljetoff turvautui halvempaan ratkaisuun.

Taksiautoilija laittoi renkaat uusiksi sähkömersuunsa

Kauko Ljetoff ratkaisi rengasongelmansa asentamalla sähkömersuunsa kantavuudeltaan sopivat pakettiauton renkaat. Ajettavuus ja renkaiden kestävyys ovat lähes samaa tasoa kuin kalliimmissa erikoisrenkaissa.

– Ei sitä tällä kasikympin ja satasen rajoitusalueella huomaa. Minusta on järjetöntä, että renkaitten pitää olla sellaisia, että niillä voi ajaa kolmeasataa, ne on kaukana Saksan autobaanat näistä kanjoneista, toteaa Ljetoff.

Automies ajokkinsa vieressä
Taksiyrittäjä Kauko Ljetoff ajaa nykyisin sähköautollaan enimmäkseen vain pitkiä sairaalakyytejä Rovaniemelle ja Ouluun. Poroaidalle mennään vanhoilla peleillä. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Kauko Ljetoff neuvoo muita olemaan tarkkana rengastuksen suhteen. Kalliit Y-luokan renkaat kun eivät ole aivan tarkoituksenmukaisia sorateillä ja karhealla asfaltilla. Ljetoff sanoo maksaneensa kalliit oppirahat renkaittensa kanssa, eikä aio tehdä sitä toiste.

Ljetoffin mukaan kalliin erikoisrenkaan hinnalla saa kaksi ihan kelpoa rengasta, jotka käyvät myös sähköauton renkaiksi. Ljetoff sanoo vaihtaneensa E-tyypin taksimersuun kerran vuodessa kesärenkaat normaalisti. EQE-sähkömersuun on nyt mennyt jo kahdet, mukaan lukien epäonniset ensiasennusrenkaat.

Painavalla autolla on syytä ajaa hitaammin soratiellä

Rengasliikkeen yrittäjä Jarmo Maunu Ruotsin Haaparannalta kertoo tapauksista länsirajalla.

Eräällä merilappilaisella autoilijalla meni kolme rengasta puolen vuoden aikana. Maunu epäilee syyksi sitä, että sähköautot ovat painavia ja renkaissa pitää olla kova paine. Mies ajoi sorateillä ja kolmesti kävi niin, että terävä sepelikivi puhkaisi renkaan.

Kaksi rengasta onnistuttiin paikkaamaan, mutta yksi piti vaihtaa. Kyseessä olivat uutena ostetun auton mukana tulleet renkaat. Ongelma ratkesi, kun mies hidasti ajovauhtia.

Maunun mukaan tärkeää on ymmärtää, että nopeus on sovitettava olosuhteiden mukaan. Varsinkin, kun soratie ja tietyömaa eivät ole sama asia. Tietyömaalla pinta on sepeliä. Se on karkeampaa ja isompaa ja vaarallisempaa renkaille kuin kunnossa pidetty soratie.

– On ajettava hitaammin. Tiellä voi olla sopivassa asennossa yksi kivi, joka läpäisee renkaan pinnan. Siinä vaiheessa nopeus on ratkaiseva tekijä, kertoo Maunu

Hitaammalla vauhdilla ja ajotavalla voi säästää

– Voi sanoa, että noin 50 prosenttia voisi olla se osuus minkä ajotapa vaikuttaa renkaan kulumiseen, mutkapaikathan ne on, jotka kuluttaa. Aivan tavallinen rauhallinen ajotapa riittää. Vanha totuushan on se, että rengas kuluu eniten silloin kun se luistaa ja sutii!, sanoo taksiyrittäjä Kauko Ljetoff.

Rengaskoot ja autot sekä niiden renkaat ovat muuttuneet siihen suuntaan, että ne ovat herkempiä pistoille kuin renkaat ennen olivat. Syynä renkaiden on suurempi tuumakoko, matala profiili ja autojen kasvanut paino.

Mitä matalaprofiilisempi rengas on, sitä jäykempi se on ja sen rungossa on vähemmän joustoa. Se tarkoittaa sitä, että rengas ei jousta kun ajetaan kiven yli, vaan kivi pyrkii tunkeutumaan renkaan läpi. Joskus myös vanteet vaurioituvat siinä rytäkässä.

Edit 9.8. klo 11.52 muokattu ja tarkennettu otsikkoa. Aiempi oli Soratie on sähköauton renkaille myrkkyä – renkaat vaurioituvat helposti ja kuluvat nopeasti

Suosittelemme