Hyppää sisältöön

Ylöjärvi suunnittelee siirtävänsä kouluruoan valmistuksen suurkeittiölle, jonka ruokaa moitittiin aiemmin ”avaruustahnaksi”

Ylöjärven kaupunki selvittää siivous- ja kouluruokapalvelujensa ulkoistamista Pirkanmaan Voimialle, jota on aiemmin moitittu ruoan mauttomuudesta.

Koulutyön käynnistyttyä eri puolilla Pirkanmaata myös koulukeittiöiden padat ovat alkaneet porista. Jos Ylöjärvellä päädyttäisiin kouluruoka- ja siivouspalvelujen ulkoistamiseen, niistä vastaisi jatkossa Pirkanmaan Voimia. Video: Kai Pohjanen / Yle.
Kai Pohjanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylöjärven kaupungin suunnitelmat siivous- ja kouluruokapalvelujen kokonaan tai osittain ulkoistamisesta huolestuttavat niin henkilöstöä kuin kaupunkilaisia. Kaupungin luottamushenkilöt ovat saaneet paljon harmistuneita yhteydenottoja kuntalaisilta.

– Eräskin äiti juuri soitti, että he muuttivat tänne Ylöjärvelle juuri sen takia, että täällä kouluruoka tehdään vielä itse itse, kertoo Johanna Talasmäki, Ylöjärven JHL:n pääluottamusmies ja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu.

Talasmäen mukaan työntekijät eivät ole niinkään olleet huolissaan työpaikoistaan, sillä alalla on työvoimapula. Mielessä on ollut pelko siitä, rapauttaako ulkoistus kuntalaisten saaman palveluiden laadun.

Nainen seisoo koulun ruokalassa vieressään maitoautomaatti.
Ylöjärven JHL:n pääluottamusmies ja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Johanna Talasmäki ihmettelee, miksi toimiva kouluruokajärjestelmä tulisi siirtää suurempaan yksikköön juuri nyt, kun myös uudessa Siltatien koulussa on tuliterä toimiva keittiö. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Talasmäki on kuullut myös moitteita mahdollisen uuden ruokapalvelujen tuottajan Pirkanmaan Voimian ruokien laadusta.

– Se, mitä olen vanhainkodin ja terveyskeskuksen työntekijöiltä kuullut, ei ole minua kauheasti vakuuttanut. Eräs vanhainkodin asukas kysyi, että yritetäänkö meidät tappaa tällä ruoalla.

Voimia: Kritiikkiin on reagoitu

Pirkanmaan Voimia on yhtiö, jonka omistajia ovat Pirkanmaan hyvinvointialue ja Tampere, Nokia, Virrat, Ylöjärvi ja Vesilahti. Yhtiöllä on kokonaisvastuu Tampereen kaupungin ateria- ja puhtauspalveluiden järjestämisestä, ja se tuottaa ateria- ja puhtauspalveluita myös Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Yhtiö on saanut kuluvan vuoden aikana paljon kritiikkiä kouluruokansa laadusta. Yle kertoi helmikuussa, kuinka ruoka ei ole ollut mieleen ammattiopisto Tredun opettajille ja oppilaille.

Eräs juttuun haastateltu opettaja kuvasi, ettei suurkeittiön ruoka ole ”enää kouluruokaa, vaan avaruustahnaa”.

Nainen toimistotilassa taustalla maalaus ja viherkasvi.
Palvelujohtaja Susanna Järvinen Pirkanmaan Voimiasta kertoo, että tredulaisten alkuvuoden palaute on otettu vastaan. Ruokia ja ruoan makua pyritään entisestään parantamaan. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Voimiasta kerrotaan nyt, että kritiikki on otettu vastaan herkällä korvalla.

Muutoksia on tehty esimerksi lisäämällä ruokaan enemmän mausteita ja suolaa. Myös ruokalistaa on muutettu.

– Sieltä otettiin pois muutamia sellaisia uusia ruokia, joista ajateltiin, että ne ovat hyvinkin maistuvia. Perinteisiä ruokia puolestaan nostettiin enemmän listalle, Pirkanmaan Voimian lasten ja nuorten palvelualueen palvelujohtaja Susanna Järvinen kertoo.

Huomioidaanko allergiat myös muutoksen jälkeen?

Huolissaan muutoksista ovat myös ylöjärveläisvanhemmat, joiden lapsilla on ruoka-aineallergioita.

Kaupungin omana palveluna järjestetty kouluruoan valmistus on huomionut jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet. Vanhempien pelkona on, että yksilön huomioiminen heikkenee.

Soppeenmäen yhtenäiskoulun dieettikokki Eija Jaatinen ymmärtää vanhempien huolen.

– Mielestäni yhteistyö vanhempien kanssa on toiminut todella hyvin. Minulle erityisesti tärkeimpiä ovat päiväkotilapset, joilla on ne suurimmat haasteet allergioiden kanssa. Kodeista on satanut paljon kiitosta.

Nainen seisoo koulun ruokasalin suljetun jakelupisteen edessä.
Dieettikokki Eija Jaatinen pelkää, että yhteistyö keittiön ja allergisen lapsen kodin välillä ei ole suuren yksikön kanssa yhtä sujuvaa ja mutkatonta kuin lähikoulun keittiön kanssa nykyään on. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

”Äänestyksestä ei tule niin tiukka mitä odotetaan”

Ylöjärven tekninen lautakunta päätti viime vuoden talousarviokokouksen velvoittamana käynnistää selvityksen ulkoistamisesta. Selvityksen tulee olla valmis tämän vuoden loppuun mennessä.

Selvityksen toteuttaa kaupungin tekninen lautakunta. Sen nimittämä ohjausryhmä antaa lausuntonsa syksyn aikana.

Mies valkoisessa paidassaan seisomassa Ylöjärven uimahallin edessä.
Suomen Katajaa edustava Ylöjärven teknisen lautakunnan puheenjohtaja Tomi Saaristo on sitä mieltä, etteivät ulkoistamisella saatavat mahdolliset säästöt paina vaakakupissa yhtä paljon kuin ruoan valmistuksen paikallisuus kaupungin omana tuotantona. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Tomi Saaristo on itse ollut varsin tyytyväinen nykyisiin siivous- ja kouluruokapalveluihin.

Hän uumoilee, että valtuustosalin oikealla laidalla saattaa olla enemmän kiinnostusta mahdolliseen ulkoistukseen. Asia menee syksyllä mitä todennäköisimmin budjettivaltuuston äänestykseen.

– Melko varmasti tulee äänestys, mutta luulen, että siitä ei tule välttämättä ihan niin tiukka mitä odotetaan.

Korjattu 10.8.2023 klo 9.23: Johanna Talasmäki on vasemmistoliiton valtuutettu Ylöjärven kaupunginvaltuustossa, eikä sosiaalidemokraatti kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Korjattu 10.8.2023 klo 12.37 Tomi Saariston nimi oikeaksi. Aiemmin tekstissä hänen nimensä oli kirjoitettu väärin Toniksi.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme