Hyppää sisältöön

B/96-ajokortin suosio kasvaa, sillä sen saa halvemmalla kuin BE-kortin

Sähköautojen ja asuntovaunumatkailun suosion kasvu saa monet korottamaan ajokorttiluokkaa, koska B-kortti ei aina riitä. Videolla toimittaja testaa BE-kortin peruutuskoetta, jota moni jännittää.

BE-kortin käsittelykokeessa peräkärry täytyy peruuttaa 90-asteen kulmassa talliin. Ylen Roosa Sarajärvi (B-kortti) kokeili koetta ilman harjoittelua liikenneopettaja Pasi Kyröläisen opastuksella. Video: Paulus Markkula / Yle ja Timo Nykyri / Yle
Hanna Juopperi,
Roosa Sarajärvi

Viime vuosina moni B-ajokortin omistaja on korottanut ajokorttiluokkaansa, jotta voi vetää autollaan raskaampia kuormia. Tavallisella B-ajokortilla vetoauton ja perässä vedettävän vaunun kokonaismassa saa olla enintään 3 500 kilogrammaa.

Ilmiötä selittävät muun muassa koronavuodet, jolloin muun muassa asuntovaunumatkailu kasvatti suosiotaan. Silloin kaikissa ajokorttiluokissa oltiin ennätyslukemissa, kertoo Traficomin erityisasiantuntija Marjo Immonen.

Lisäksi uudet henkilöautot ovat entistä painavampia. Tämä johtuu erityisesti autokannan sähköistymisestä ja autoissa olevista painavista akustoista.

Usein auton vaihdon yhteydessä havahdutaan siihen, että vetoauto on entistä raskaampi ja vaikkapa asuntovaunua vetäessä kokonaismassa voi nousta sallitun yli, toteaa ajokokeita vastaanottavan Ajovarman aluevastaava Markus Vanhala.

– Asiakkaalla oli diesel-käyttöinen Volvon maasturi, jonka hän vaihtoi muuten identtiseen hybridikäyttöiseen malliin, mutta uuden auton akusto painoi sen verran, että 3 500 kilon kokonaismassa ylittyi, Vanhala kertoo esimerkin.

Asian suhteen kannattaa olla hereillä, sillä rangaistukset painorajojen ylittämisestä ovat tuntuvat.

– Puhutaan ajoneuvon kuljettamisesta oikeudetta, vaikka pohjalla olisikin B-kortti. Siinä mennään päiväsakoille, vaikka kyse voi olla usein vain tietämättömyydestä, Vanhala sanoo.

Yleensä tämä tarkoittaa myös määräaikaista ajokieltoa, eli ajokortti on sakkojen lisäksi hyllyllä vähintään kuukauden.

Vanhala huomauttaa, että erityistä huolellisuutta vaativat nykyisin myös monet jarruttomat perävaunut, jotka rekisteröidään 825 kilogramman kokonaismassalle perinteisen 750 kilogramman sijasta. Se voi tuoda ongelmia B-kortilla kuormaa vetäville.

– Kun on uudet kärrytyypit ja autoissa painavammat massat, niin korttiluokka ei aina enää riitäkään.

BE-kortille on vaihtoehto

Kun tarve ajokortin uusimiseen tulee, yleisimmin se korotetaan BE-luokkaan, jossa yhdistelmän kokonaismassa kohoaa kaksinkertaiseksi B-korttiin verrattuna.

Viime vuosina suosiotaan on alkanut kasvattaa myös B/96-ajokortti, jonka saaminen on BE-korttia helpompaa ja halvempaa.

BE-ajokortin suosio kasvoi toisena koronakesänä huipputasolle, kun moni innostui kiertämään Suomea asuntovaunulla.

Kun ajokortissa on B/96 erityisehto, sillä saa vetää kokonaismassaltaan 4 250 kiloa olevia yhdistelmiä. Se voisi olla jo monelle riittävä vaihtoehto, jos vedetään esimerkiksi jarrullista kärryä tai asuntovaunua, Markus Vanhala toteaa.

Vaikka B/96-ehdon suorittaminen on vielä BE-korttia selvästi harvinaisempaa, on sen suosio selvässä kasvussa. Esimerkiksi tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä korttia oli suoritettu jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Osasyy on varmaan siinä, että se on ollut hyvin tuntematon luokka ihmisille. Tästä ei ole tiedetty vaihtoehtona, mutta toisekseen tämä ei ratkaise ihan kaikkien ongelmaa, Traficomin Marjo Immonen toteaa.

B/96-ajokortin suosio on kasvussa. Tänä vuonna heinäkuun loppuun sen oli suorittanut jo useampi kuin koko viime vuonna yhteensä.

B/96-erityisehdon saaminen ajokorttiin on myös niin sanottua pikku-e:tä suoraviivaisempaa. Ajokorttiluvan hakemisen jälkeen pitää suorittaa ainoastaan ajokoe. Pikku-e:n suorittaminen vaatii näiden myös lisäksi teoria- ja käsittelykokeen.

– Moni arastaa tätä, kun BE-korttiin kuuluu teoriakoe ja vielä lisäksi käsittelykoe, eli kulmaan peruutus ennen liikenteessä ajamista, Markus Vanhala kertoo.

BE-kortin suorittaminen tulee myös kustannuksiltaan lähes sata euroa kalliimmaksi.

Liikenneopettaja Pasi Kyröläinen kertoo, että yleisin käsittelykokeessa tehty virhe on liiallinen ratin kääntäminen.

– Yleensä siinä täytyy vaan pikkusen loiventaa liikkeitä. Mutta kun jujun hoksaa, että miten se lähtee kääntymään, niin tämä on aika yksinkertaista.

Kyröläinen tunnistaa myös tilanteen, jossa peruutuskoetta jännitetään ennalta.

– Vehje on niin pitkä vehje ja voi osua herkästi keiloihin, ja maksaahan se aina rahaa lähteä kokeilemaan, jos sitä ei ole harjoitellut. Mutta kaikki, mitä olen BE-kortteja opettanut, niin tunnissa saadaan sellaista jälkeä aikaan, että se onnistuu.

Vanhalan mukaan samaan aikaan B/96-kortista tulee nyt jatkuvasti enemmän kyselyjä ja tunnettavuuden lisääntyessä myös sen suosio näyttää kasvavan perinteisen BE-kortin rinnalla.

Myös B-kortti on muuttumassa

Autojen muuttuessa raskaammiksi myös tavalliseen B-ajokorttiin kaavaillaan EU-tasolla muutosta.

Viime keväänä esitellyn ajokorttidirektiivin luonnoksessa ehdotetaan, että B-luokan ajokortilla voisi kahden vuoden jälkeen ajaa 4 250 kiloa painavaa ajoneuvoa, joka toimii niin sanotulla vaihtoehtoisella polttoaineella. Tämä voisi olla sähköauto tai jatkossa esimerkiksi vetykäyttöinen auto.

B-kortilla sallittuun perävaunun vetomassaan ei luonnoksessa tulisi muutoksia nykyiseen, Immonen sanoo.

Marjo Immonen muistuttaa, että kyseessä on vielä ajokorttidirektiivin luonnos ja se voi vielä neuvottelujen edetessä muuttua.

Suosittelemme