Hyppää sisältöön

Viime päivien sateet ovat tehneet hyvää sienille – satonäkymät ovat tällä hetkellä mainiot

Loppukesän sää on hellinyt sieniä, sillä vettä on tullut runsaasti. Maa on imenyt itseensä sen verran vettä, että sienirihmastot eivät heti hätkähdä, vaikka lähipäivinä olisi kuivaa.

Kokkolanseudun sieniseuran pöydällä on erilaisia sieniä. Kenneth Bergroth opettaa sienten tunnistamista.
Kokkolanseudun sieniseura antoi keskiviikkona neuvontaa iltatorilla. Sieniseuran puheenjohtaja Kenneth Bergroth opastaa Teea Uusimäkeä. Kuva: Petra Haavisto / Yle
Heini Holopainen

Viime aikoina on satanut riittävästi, jotta sienisato näyttää tässä vaiheessa varsin hyvältä.

Kokkolanseudun sieniseuran puheenjohtaja Kenneth Bergroth kertoo omiin havaintoihinsa pohjautuen, että viikon aikana maasta on noussut jo esimerkiksi kantarelleja, herkkutatteja, haperoita, rouskuja ja orakkaita.

Lähipäiviksi ennustettu sateiden taukoaminen ei Bergrothin mukaan heti heikennä sienisatoa, ainoastaan hyvin kuivilla kasvupaikoilla sienet saattavat kuivahtaa.

– Esimerkiksi tuttua kantarellipaikkaa voi käydä kastelemassa. Itse olen joskus kastellut kesämökin lähellä tuttua sienipaikkaa ja pyrkinyt sillä tavalla pitämään maan kosteana.

Viime vuonna loppukesä oli melko kuiva, jolloin esimerkiksi haperoita oli vaikea löytää. Sen sijaan jostain syystä moni sienestäjä ainakin Kokkolan seudulla sai nauttia muhkeista kantarellisaaliista, muistelee Bergroth.

Sienten tuntemusta kirjasta

Sienestyksen kulmakivi on sienten tuntemus. Moni saattaa arastella harrastuksen aloittamista, sillä opittavaa on paljon. Kokkolanseudun sieniseuran puheenjohtaja ymmärtää arastelun:

– Ymmärrän hyvinkin sen. Metsässä on muutamia lajeja, jotka ovat tosi myrkyllisiä. Siksi syötävien ruokasienten tuntomerkit on hyvä opetella.

Sienituntemuksen kartuttaminen kannattaa Bergrothin mukaan aloittaa sienikirjasta. Siitä löytyy kattava selostus lajien tuntomerkeistä ja kasvupaikoista.

Myös netistä löytyy apua, esimerkiksi Google Lens sekä lukuisat sieniryhmät Facebookissa. Sieniseuran puheenjohtaja toivottaa alasta kiinnostuneet myös mukaan seuran toimintaan.

– Seuran osaajien kanssa mennään yhdessä metsään ja retken päätteeksi käydään läpi, mitä metsästä on löytynyt. Se on mielestäni parhaita tapoja oppia sienistä.

Sieniseuralla on tänä syksynä myös Kokkolan iltatorilla neuvontapiste, josta voi tulla kyselemään tietoa. Torille on tarkoitus tulla elokuussa, kun säät sallivat.

Puheenjohtajan omaan suosikkisienten luetteloon kuuluvat herkkutatti, kantarelli, vaaleaorakas, koivunkantosieni, mustavahakas, kehnäsieni, sillihapero ja koivuhapero.

Suosittelemme