Hyppää sisältöön

Pitkämaan tuulivoimahankkeen suunnitelmat puhuttivat Tervolassa: luonnon ja matkailun tila huoletti, mutta taloudelliset vaikutukset herättivät mielenkiintoa

Myrsky Energia suunnittelee rakentavansa enintään yksitoista tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on 300 metriä. Tuulivoimalat on tarkoitus rakentaa 1200 hehtaarin alueelle Lehmikummun ja Pahtaojan kylien läheisyyteen.

Yleisötilaisuudessa oli vajaat parikymmentä ihmistä.
Tervolan kunnanvirastolle kokoontui torstai-iltana vajaat parikymmentä tuulivoimahankkeesta kiinnostunutta kuulijaa. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Risto Koskinen

Tervolan Pitkämaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyä esiteltiin yleisölle torstai-iltana. Kunnanvirastolle oli kokoontunut vajaat parikymmentä asiasta kiinnostunutta.

Illan aikana kuntalaisia mietityttivät muun muassa sähkönsiirtolinjojen kulkureittien vaikutukset, tuulivoima-alueen maasta maksettavat vuokrahinnat sekä rakentamisen vaikutus luontoon.

Matkailualan yrittäjä Veli Moilanen oli huolissaan tuulivoimaloiden vaikutuksesta luontomatkailuun.

– Alueen läheltä menee muun muassa moottorikelkkareitti ja alueen eteläpuolella sijaitsee koiravaljakkoalue ja kymmenen kilometrin päässä on myös Kivalojen retkeilyalue. Nämä asiat ovat mielestäni nyt unohtuneet YVA-suunnitelmasta, sanoo Moilainen.

Maanomistaja Kari Kontiokoski puolestaan uskoo tuulivoimahankkeeseen ja sen kuntaan tuomiin verotuloihin.

– Suhtaudun tähän kohtalaisen positiivisesti, koska tämä toisi kuntaan lisäeuroja ja maanomistajille lisätuloja, että he pystyvät olemaan syrjäseuduilla, sanoo Kontiokoski.

Kari Kontiokoski seisoo Tervolan kunnanviraston pihalla.
Kari Kontiokoski kuunteli mielenkiinnolla uuden tuulivoimahankkeen esittelyä Tervolassa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Ympäristöselvitykset vielä käynnissä

Myrsky Energian tuulivoimalat on tarkoitus rakentaa 1200 hehtaarin alueelle Lehmikummun ja Pahtaojan kylien läheisyyteen. Hankkeen ympäristöselvitykset ovat vielä käynnissä.

– Pääosin kaikki luontoon ja linnustoon liittyvä on tutkittu, mutta ensi vuoden alkukesästä tehdään vielä sähkönsiirtoon liittyviä luontoselvityksiä, kertoo Myrsky Energia Oy:n hankekehityspäällikkö Olli Kiviniemi.

Matkailuyrittäjä Veli Moilanen.
Matkailuyrittäjä Veli Moilasta huolestuttaa ettei matkailua ole huomioitu vielä tarpeeksi hankkeen suunnittelussa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Hankkeen sähkönsiirtovaihtoehdoissa suunnitellaan 110 kV voimajohtoa tuulivoimaloiden alueesta lounaaseen tai 400 kV voimajohtoa itään. Voimajohto sijoittuu Tervolan kunnan alueelle tai Tervolan lisäksi myös Simon tai Keminmaan kunnan alueelle.

Kiviniemen mukaan tutkittavat vaihtoehdot halutaan tuoda esille avoimesti.

– Pyrimme tekemään voimajohdolle ympäristön kannalta kestävän, lyhimmän mahdollisimman reitin ja se olisi tietenkin myös taloudellisesti paras vaihtoehto, sanoo Kiviniemi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme