Hyppää sisältöön
Anna-Maja Henriksson on työpöytänsä takana ja katsoo ohi kameran.

Suoraa puhetta

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii perussuomalaisilta katumusta ja etäisyyttä kaikesta, mikä voidaan kokea rasismiksi.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on palannut juuri lomalta, eikä tuoreehko opetusministeri ole ehtinyt vielä kalustaa työhuonettaan.

Se ei kuitenkaan ole hänen ongelmistaan suurimpia.

– Emme ole koskaan olleet näin vaikeassa tilanteessa sinä 16 vuoden aikana, jonka olen ollut eduskunnassa tai puoluejohtajana, Henriksson sanoo suoraan.

Hän viittaa kesän aikana tulleisiin paljastuksiin, joiden perusteella perussuomalainen valtiovarainministeri ja puolueen puheenjohtaja Riikka Purra sekä elinkeinoministeri Wille Rydman ovat käyttäneet rasistista kieltä.

Anna-Maja Henriksson katsoo ohi kameran.
Anna-Maja Henriksson ei paljasta, pysyvätkö RKP:n rivit yhtenäisinä mahdollisessa eduskunnan luottamusäänestyksessä. Kuva: Lauri Karo / Yle

Henrikssonin mukaan ruotsalaisen eduskuntaryhmän tulee käydä vakavia keskusteluja siitä, voiko ryhmä tukea perussuomalaisia ​​ministereitä mahdollisessa luottamusäänestyksessä. Sellainen on todennäköisesti tulossa, kun eduskunta aloittaa syysistuntokautensa.

Henriksson ei ota vielä kantaa siihen, pysyvätkö RKP:n rivit yhtenäisinä, jos eduskunta kesätauon jälkeen äänestää Purran ja Rydmanin luottamuksesta.

Kesällä julki tulleet kirjoitukset ovat Henrikssonin mukaan nakertaneet RKP:n luottamusta perussuomalaisten ministereihin. Henriksson sanoo, että kirjoitukset ovat saaneet RKP:n väen voimaan huonosti.

– Haluamme nähdä todellisia rasisminvastaisia toimia ja katumusta, jotta luottamus voidaan saada takaisin, Henriksson vaatii.

”Olen keskustellut vakavasti Eva Biaudet'n kanssa”

Henriksson odottaa tuloksia hallituksen perustamasta työryhmästä, joka tekee tiedonannon rasisminvastaisista toimista. Tiedonanto tasa-arvoisen kohtelun, sukupuolten tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä toimitetaan eduskuntaan tänä syksynä.

Henrikssonin mukaan tiedonannon sanamuodot ovat ratkaisevia RKP:n jatkolle hallituksessa.

Hän esittää myös selviä vaatimuksia perussuomalaisille.

– Haluamme, että perussuomalaiset osoittaisivat käytännössä etääntyvänsä asioista, jotka voidaan kokea rasistisiksi teoiksi, Henriksson sanoo.

Anna-Maja Henrikssonin kädet ovat hänen kasvpjen edessä. Hän seisoo työhuoneessaan.
Anna-Maja Henriksson esittää vaatimuksia perussuomalaisille. Hänet kuvattiin opetusministeriössä työhuoneessaan 9. elokuuta. Kuva: Lauri Karo / Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan arvosteli tiistaina Ylen haastattelussa RKP:ta. Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että jotkut RKP:n jäsenistä yrittävät kaataa hallituksen. Purra vaati RKP:ta selvittämään sisäiset ongelmansa.

Purra viittasi ainakin RKP:n pitkäaikaiseen poliitikkoon Eva Biaudet'hen, joka sanoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa, että hän yrittää kaataa hallituksen. Biaudet sanoi myös, että hän äänestää hallituksen esityksiä vastaan, mikäli katsoo sen olevan perusteltua.

Hallituksessa voisi olla edessä kaaos, jos myös muiden hallituspuolueiden annettaisiin toimia samalla tavalla.

– Olen keskustellut vakavasti Eva Biaudet'n kanssa ja eduskuntaryhmä keskustelee myös tästä aiheesta, Henriksson sanoo.

Henriksson alleviivaa, etteivät yksittäiset jäsenet päätä RKP:n linjaa.

– Yhdeksän kymmenestä kansanedustajasta kannatti RKP:n lähtöä hallitukseen. Itselleni on vierasta vaatia sellaista, mikä ei vastaa puolueen johdon ja eduskuntaryhmän mielipidettä, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta 10.8. kello 23:een saakka.

Katso myös, kuinka asiantuntija arvioi Ylen tuoreita puoluekannatuslukuja RKP:n kannalta: