Hyppää sisältöön

Kokoomuksen ja SDP:n pohjalaiset piirijärjestöt eivät pelkää jälkijunaan jäämistä presidenttipelissä

Pohjanmaan kokoomuslaiset eivät lämpene Mika Aaltolan tukemiselle, demarit laittavat toivonsa Jutta Urpilaisen ehdokkuuteen.

Punaiset matot Presidentinlinnan ovella.
Kuka astelee presidentinlinnaan Sauli Niinistön jälkeen? Presidentinvaalien toisen kierroksen äänestyspäivä on 11.2.2024 ellei joku ehdokkaista saanut yli puolta ensimmäisen kierroksen äänistä kaksi viikkoa aiemmin. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Ari Vihanta,
Sebu Björklund

Suurimmista puolueista kokoomus ja SDP ovat vielä ilman presidenttiehdokasta. Presidenttipeli sähköistyi, kun Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ilmoittautui mukaan kisaan.

Aaltolan tavoin valitsijayhdistyksen kautta ehdokkuutta tavoittelee myös Pekka Haavisto (vihr.).

Kaksikko johtaakin selvästi tuoreessa Maaseudun Tulevaisuuden mielipidemittauksessa.

Suuremmista puolueista ehdokkuutensa on julkaissut Perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Keskustapuolue on asettunut valitsijayhdistyksen kautta ehdokkuutta tavoittelevan Olli Rehnin taakse.

Kokoomuksen odotetaan kertovan tarkemmin kuvioistaan alkavalla viikolla. SDP:ssä päätökset venyvät syyskuun alun puoluekokouksen jälkeiseen aikaan.

Iltasanomat kertoi torstaina, että Jutta Urpilaisesta tulisi SDP:n ehdokas. Urpilainen on itse toistuvasti sanonut, että hän on luvannut harkita asiaa, mutta ei ole tehnyt vielä päätöstä. Tämän jutun haastattelut tehtiin ennen Iltasanomien uutista.

Pohjalaiset puolueaktiivit luottavat siihen, että oma puolue ennättää hyvin mukaan kampanjointiin.

Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila huomauttaa, että kampanja-ajat ovat tiivistyneet viime vaaleissa.

– Puhutaan vaaleista, jotka ovat ensi vuoden puolella, eli kyllä meillä tässä on hyvin aikaa. Syksy on vasta käynnistymäisillään.

Pitkään syksyyn viitataan myös demarileirissä. Piirihallituksen jäsenet uskovat, että asia etenee nopeasti, kunhan syyskuun alun puoluekokous saadaan alta pois ja puolueelle uusi puheenjohtaja.

– Aikaa on, ja tässä on vielä pitkä syksy edessä, toteaa SDP:n piirihallituksen ähtäriläinen puheenjohtaja Kari Kivinummi.

Mika Aaltola ei ole kokoomukselle vaihtoehto

Tietojen mukaan kokoomus pyrki eduskuntavaaleissa saamaan Mika Aaltolan ehdokkaakseen. Presidentinvaaleissa Aaltolan taakse asettuminen ei ole piirihallituksen haastatelluille jäsenille vaihtoehto.

– Mika Aaltola tulee viemään ei-poliittisena henkilönä ääniä jokaisen puolue-ehdokkaan äänipotista. Ei kuitenkaan merkittävässä määrin, piirihallituksen 2. varapuheenjohtaja Jukka Joensuu toteaa.

Tukiyhdistyksen kautta ehdolla oleva ei kokoomuslaisille kelpaa. Piirihallituksen puheenjohtaja Jesse Luhtala ei näe sen olevan realistinen vaihtoehto kokoomuksen kokoiselle puolueelle.

– Meillä täytyy olla oma ehdokas. Kun katsoo, ketä tehtävästä kiinnostuneita löytyy, niin on vastuullista tuoda oma ehdokas pöytään.

Luhtala viittaa lähinnä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Näen että kokoomus tuo ehdokaskaartiin sellaista lisää, mitä vielä ei ole nähty. Pitkään on ajettu Suomea kohti länttä ja Natoa. Nämä ovat asioita, joita muut ehdokkaat eivät tällä hetkellä tarjoa, Luhtala toteaa.

Piirihallituksen jäsen Ali Abdalla myöntää olleensa hieman malttamaton sen suhteen, ettei kokoomus vielä ehdokasta ole nimittänyt, vaikkakin monta varteenotettavaa ehdokasta puolueesta hänen mielestä löytyykin.

– Ainakin alkuun toivoin kovasti nuorta ehdokasta, kuten esimerkiksi Antti Häkkänen tai Elina Valtonen. Kokeneemmasta kaartista totta kai toivoisin, että Paula Risikko asetettaisiin ehdokkaaksi.

Piirihallituksen puheenjohtaja Jesse Luhtala nostaa myös Antti Häkkäsen nimen esiin, samoin Alexander Stubbin.

– Tiedän että näille molemmille löytyy laajaa tukea.

Pohjalaisdemarit asettavat toiveensa Urpilaisen ehdokkuuteen

Ylen tavoittamat Pohjanmaan sosiaalidemokraattien piirihallituksen jäsenet malttavat odottaa vielä omaa ehdokastaan.

Ainoastaan muutaman piirihallituksen jäsenen äänestä kuuluu huoli, että SDP olisi myöhässä ehdokkaan asettamisen kanssa.

Valtaosa on sitä mieltä, että SDP:llä tulee olla oma ehdokas.

Toiveet Pohjanmaan demaripiirissä ovat korkealla siitä, että EU-komissaari Jutta Urpilainen asettuisi ehdolle. Itse asiassa kokkolalaisen Urpilaisen lisäksi muita nimiä ei juuri mainittu.

– Totta kai pohjalaisena toivoisi, että Urpilainen lähtisi kisaan mukaan. Mitään keskusteluja hänen kanssaan ei ole käyty, kertoo piirihallituksen ähtäriläinen puheenjohtaja Kari Kivinummi.

Myös piirihallituksen 1.varapuheenjohtaja, kokkolalainen Emma Haapasaari luottaa, että aikaa ehdokkaan valintaan on riittävästi.

– Olen vahvasti sitä mieltä, että meillä on erittäin potentiaalisia nimiä ja varmasti saadaan vahva nimi myös presidenttiehdokkaaksi.

Presidentinvaalien ehdokashakemukset on jätettävä 12. joulukuuta mennessä. Vaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024.

Suosittelemme