Hyppää sisältöön

Vedenpinnat nousevat Norjassa yhä – Pelastusjohtaja: Korkein vaarataso

Monissa Norjan vesistöissä on nyt vettä historiallisen paljon.

ILmakuvat Norjasta paljastavat tulvien laajuuden.
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Voimakkaimmat sateet ovat tauonneet Norjassa, mutta jokien ja järvien pinnat nousevat edelleen nopeasti. Monet joet ovat jo nyt korkeimmillaan 50 vuoteen.

Yli 3 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan veden tulvittua rakennusten sisään. Pahimmissa paikoissa koskien lähelle rakennetut talot ovat tuhoutuneet kokonaan.

Ehkä vaikein tilanne on Oslon länsipuolella Drammenissa ja maan sisäosassa. Mjöndalenin pikkukaupungin halki virtaavan Drammenjoen vedenkorkeus on yleensä metri. Kevättulvien aikaan se nousee yleensä enintään 2,5 metriin.

Nyt vesi on jo 2,9:ssä metrissä, ja ennusteen mukaan nousu voi jatkua vielä yli puoli metriä.

Viranomaiset ovat nostaneet vaarailmoituksen punaiselle, eli korkeimmalle tasolle, kertoo Norjan yleisradio NRK. Se merkitsee, että kyseessä on äärimmäinen tilanne.

– Jokaisen tulvavaarassa olevan on nyt turvattava omaisuutensa. Vesi voi Mjøndalenin sillalla nousta 3,5 metriin, sanoo valmiuspäällikkö Sten Petter Aamodt.

Drammenista länteen Atlantin rannikolle johtava valtatie E134 on osittain suljettu. Poliisi pelkää, että se joudutaan sulkemaan laajemminkin.

– Pidämme sen auki niin pitkään kuin mahdollista. Nyt eroa on vielä puoli metriä. Vesi nousee kolme senttiä tunnissa. Kestää siis muutaman tunnin ennen kuin se sulkeutuu, sanoo Vikenin kunnan edustaja Øistein Eriksen NRK:lle.

Myös junaliikenne on Norjassa osittain katkaisu. Rautatiesilta Oslon ja Trondheimin välisellä rataosuudella tuhoutui tulvassa.

Sade on nyt tauonnut ja ilma lämmin, mikä helpottaa tilannetta vähitellen. Viikonlopulle on luvattu heikkoa vesisadetta.

Lähde: Reuters

Suosittelemme