Hyppää sisältöön

Kainuun linnuista ei todettu muihin eläimiin tarttuvaa lintuinfluenssaa

Kuolleita lokkilintuja on löytynyt Kainuusta poikkeuksellisen paljon. Viime viikolla lähetetyistä näytteistä löytyi matalapatogeenista lintuinfluenssaa, joka ei tartu muihin kuin lintuihin.

Lokki seisoo vedessä olevan väylämerkin päällä.
Kainuun linnuissa ei ole todettu muihin lajeihin tarttuvaa lintuinfluenssaa. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun linnuissa ei ole todettu muihin eläinlajeihin tarttuvaa lintuinfluenssaa.

Viime viikolla lähetetyistä näytteistä löytyi matalapatogeenista lintuinfluenssaa, joka ei tartu muihin kuin lintuihin. Korkeapatogeeninen taas tarttuu muihin nisäkkäisiin, kuten turkistarhojen eläimiin. Nämä korkeapatogeeniset ovat niitä tapauksia, joista Ruokavirasto ilmoittaa sivuillaan.

Kuolleita lokkilintuja on löytynyt poikkeuksellisen paljon Kainuusta viimeisen kolmen viikon aikana. Kuolleiden lintujen kanssa kannattaa suojata itsensä ja jos lintuja löytyy yli viisi, asiasta pitää ilmoittaa Kainuun valvontaeläinlääkärille.

Kainuun valvontaeläinlääkäri Aila Rauatmaa pitää tilannetta poikkeavana.

Kainuun ympäristöterveyspalveluiden tiedotteessa kerrotaan, että linnut ovat herkkiä lintuinfluenssalle. Ne saavat tartunnan herkästi, ja tauti on niille vakava ja usein tappava. Muille eläimille ja ihmiselle tartunta tulee harvoin, mutta on mahdollinen.

Siipikarja kannattaa pitää sisällä ja huolehtia lemmikki- ja harrastelintujen tautisuojeluksesta. Lapsia tai lemmikkejä ei tule päästää kuolleiden lintujen lähelle.

Toimintaohjeita lintuinfluenssaan liittyen löytyy täältä.

Suosittelemme