Hyppää sisältöön

Sienestys ylläpitää rakkautta luontoon – Lapin sieniseuran puheenjohtaja ihailee seitikkejä

Kosteus ja lämpö ovat saaneet sienikauden käyntiin Rovaniemen korkeudella. Herkkutatit ja haperot houkuttelevat poimijaa sammalten keskellä.

Mies pitelee kädessään sientä metsässä ja katsoo kameraan
Lapin sieniseuran puheenjohtajan, Joona Sarasteen kädessä on männynpunikkitatti. Kuva: Anni Tolppi / Yle
Anni Tolppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen kupeessa, Pöyliövaarassa, löytyy monia metsätyyppejä, ja kun retkellä on mukana Lapin sieniseuran puheenjohtaja Joona Saraste, ihasteltavaa löytyy miltei joka askeleella.

– Nyt sienikausi näyttää hyvältä. On ollut lämpöä ja kosteutta riittävästi. Näin alkukaudesta näkee paljon haperoita. Tässäkin on koivuhaperoa ja isohaperoa, jonka punainen lakki helottaa täällä keskellä metsää. Tuolla näkyy männynpunikkitatteja ja kaikkien himoitsemia herkkutatteja. Suoraan pannulle vaan!

Haperolajeja on paljon ja yksi konsti varmistaa sen sopivuus ruokasieneksi on maistaa sientä.

– Ensin pitää tunnistaa sieni haperoksi. Rouskuihin verrattuna siitä ei tule maitiaisnestettä. Sitten maistetaan pieni pala lakin reunasta. Jos maku on mieto ja hieman jauhomainen, se on hyvä merkki.

Kuusikon reunassa löytyi hieman kosteampi paikka ja siellä lymyilee herkkutatti.

Herkkutatti sammaleen keskellä.
Herkkutatti odottaa noutajaansa. Kuva: Anni Tolppi / Yle

Lapin sieniseuran puheenjohtajan intohimona ovat seitikit

Joona Saraste kertoo poimivansa mielellään ruokasieniä ja syö niitä kausiruokana eli juuri näin elo-syyskuussa. Silti myrkylliset seitikit kiehtovat häntä aivan erikoisesti.

– Kun aloittelin aikoinaan harrastusta, huomasin, että seitikeissä on paljon meille tuntematonta, joten innostuin niistä.

Sarasteen mukaan niillä on merkittävä rooli.

– Sieniryhmänä ne ovat tärkeitä suomalaisessa metsässä, koska ne toimivat symbioosissa tyypillisten suomalaisten puiden kanssa.

Joona Saraste on myös löytänyt tieteelle ennen tunnistamattoman seitikin.

– Olin Kaihuanvaarassa ja niin kuin tapani on, keräsin sieniä joita en tunne. Otan sienestä näytteen, kuivaan sen ja katselen mikroskoopilla. Eräs seitikki kiinnosti niin paljon, että se laitettiin dna-sekvenssitutkimukseen. Asiantuntijalta varmistettiin, että se on tieteelle ennen tuntematon laji. Pääsin sitten tekemään sienestä tieteellisen kuvauksen.

Metsässä Saraste tunnustaa vilpittömän ihailunsa sieniä kohtaan.

– On mukavaa, että nyt sienisyksy näyttää hyvältä. Mutta olipa kausi millainen tahansa, minulle sienestys ylläpitää rakkautta luontoon. Se on syvällinen ja huikea asia, joka antaa paljon. Sienestys lisää ymmärrystä siitä, että olemme osa luontoa emmekä voi kohdella luontoa miten tahansa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme