Hyppää sisältöön

Valtaosa Pirkanmaan kunnista on valinnut alakoululaisille liikkuvan hammashuollon – uusi malli helpottaa huoltajien ja koulun arkea

Oppilaiden hammastarkastusten tuominen koulun tiloihin on havaittu Pirkanmaalla hyväksi toimintamalliksi. Vanhempien ei enää tarvitse kuljettaa lasta kesken työpäivän hammashoitolaan.

Hammaslääkäri tutkii ja mittailee lapsen hampaita.
Jo kaikkiaan viisitoista Pirkanmaan kuntaa on päättänyt viedä hammashoitopalvelut kouluihin. Kuvituskuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Mikko Hirvonen

Valtaosassa Pirkanmaan kuntia peruskoulun ensimmäisten, kolmansien ja viidensien luokkien oppilaiden suun ja hampaiden tarkastus tehdään tänä lukuvuonna koulun tiloissa hammashoitolan sijaan.

Jo aiemmin tarkastuksia on tehty kouluilla Akaassa, Lempäälässä, Nokialla ja Sastamalassa. Nyt uuteen toimintamalliin siirrytään myös Hämeenkyrössä, Kangasalla, Kuhmoisissa, Orivedellä, Pirkkalassa, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Urjalassa, Vesilahdella, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Jos koulurakennuksessa on hammashoitola, oppilaat käyvät edelleen siellä tarkastuksessa.

Vähemmän keskeytyksiä huoltajien työpäivään

Tarkastukset tehdään kouluilla luokittain tai luokka-asteittain. Pienemmillä kouluilla voidaan tarkastaa useita luokkia tai jopa kaikki koulun oppilaat samana päivänä.

Huoltajan ei tarvitse varata aikaa koululla tehtävään tarkastukseen vaan hän saa tiedon sen ajankohdasta koulun Wilma-järjestelmän kautta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen tiedotteen mukaan uusi toimintamalli helpottaa huoltajien ja koulun arkea, sillä huoltajan ei tarvitse kuljettaa lasta kesken työpäivän hammashoitolaan eikä oppilaan koulupäivään tule pitkää keskeytystä tarkastuksen vuoksi.

– Mallin on havaittu myös vähentävän lasten jännitystä, kun tarkastus tehdään tutussa kouluympäristössä, ja lapsi näkee luokkatovereidenkin käyvän tarkastuksessa vuorollaan, apulaisylihammaslääkäri Teresa Niku sanoo tiedotteessa.

Tarkastuksen tekee suuhygienisti tai hammaslääkäri yhdessä hammashoitajan kanssa. Lapsi saa tarkastuskäynniltä kotiin vietäväksi lapun, jossa kerrotaan suun löydöksistä ja mahdollisesta jatkohoidon tarpeesta.

Viisi eri hammaslääkärin työvälinettä hammaslääkärissä.
Jos tarkastuskäynnillä nähdään tarvetta jatkohoidolle, se tapahtuu hammashoitolassa, jonne myös huoltajan toivotaan tulevan mukaan. Arkistokuva. Kuva: Marie Söderman / Yle

Uusi malli ei koske Tamperetta

Tampereella alakoululaisten suun ja hampaiden tarkastus tehdään kuten aiemminkin. Kun tarkastus on ajankohtainen, huoltajat saavat kotiin kirjeen, jossa kehotetaan varaamaan aika lapselle hammashoitolaan.

Koululaisten tarkastukset jatkuvat entiseen tapaan myös Juupajoella, Ikaalisissa, Kihniössä, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Ruovedellä ja Virroilla. Näillä alueilla suun terveydenhuollon palvelut ostetaan ulkoisilta palveluntuottajilta.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme