Hyppää sisältöön

Pelaajat ovat odottaneet Counter-Strike 2:ta kiihkeästi jo kuukausia, mutta julkaisupäivä on suuri mysteeri

Counter-Strike 2:n edeltäjä CS: Global Offensive on Steam-pelialustan ylivoimaisesti pelatuin peli.

Kannettavan tietokoneen ruudulla pelataan Counter Strikea.
Valve esitteli uusia ominaisuuksia Youtube-videoilla, kun se keväällä paljasti julkaisevansa Counter-Strike 2:n. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Valve-peliyhtiön kehittämä räiskintäpeli Counter-Strike 2 on pysytellyt useita kuukausia rajatussa beta-testausvaiheessa.

Tähän mennessä siis vain murto-osa Counter-Striken harrastajista on päässyt kokeilemaan peliä. Arvioiden mukaan Valve on antanut pääsyn peliin yhdestä kolmelle prosentille CS-pelaajista.

Counter-Strike 2 on jatkoa vuonna 2012 julkaistulle Counter-Strike: Global Offensive -pelille, joka on Valven omistaman Steam-pelialustan ylivoimaisesti pelatuin peli.

SteamDB-sivuston mukaan CS:GO:n pelaajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti sen julkaisemisesta lähtien. Käytännössä joka päivä, vuorokauden suosituimpana aikana (kello 17 Suomen aikaa), sitä pelaa samanaikaisesti yli miljoona ihmistä eri puolilla maailmaa.

Takarajana pidetään päivämäärää 23. syyskuuta

Kun Valve julkaisi rajatun betaversion CS2:ta keväällä, se ilmoitti, että valmis peli julkaistaan kesällä 2023. Siitä lähtien pelaajat ovat odottaneet julkaisupäivää kuin kuuta nousevaa.

Toivonkipinää ovat antaneet muun muassa betaversion lukuisat päivitykset, mutta lopullisen pelin julkaisusta ei ole tihkunut lisätietoa.

Sosiaalisessa mediassa on liikkuu huhuja senkin edestä. Yksi viimeisimmistä lähti kiertämään viime torstaina, kun CS2:n virallinen X-tili (ent. Twitter) vastasi meemillä ammattilaispelaajalle, joka uteli CS2:n julkaisusta. Meemissä vannottiin kärsivällisyyden nimeen.

Muun muassa Dot Esports -peliuutissivusto muistuttaa, että Yhdysvaltojen kalenterissa kesä jatkuu aina 23. syyskuuta saakka. Moni pitää tuota päivämäärää julkaisun takarajana, sillä Valven pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa.

CS2 tuli puskista

Päivämäärästä riippumatta julkaisu tapahtunee yht'äkkiä ja yllättäen, kuten kävi betaversiollekin. Moni hieraisi keväällä silmiään, kun suositut striimaajat esittelivät lähetyksissään CS2:sta heti sen jälkeen, kun Valve oli uutisoinut pelin julkaisusta.

CS2 olikin yhtäkkiä totta, kun siitä oli huhuttu vuosia. Perinteisen trailerin sijaan Valve julkaisi sarjan Youtube-videoita, joissa se esitteli pelin uusia ominaisuuksia.

CS2 on pyritty pitämään tuntumaltaan mahdollisimman lähellä edeltäjäänsä siitä huolimatta, että muun muassa pelimekaniikka ja ulkoasu ovat saaneet huomattavia päivityksiä.

Aleksi "Aleksib" Virolainen NiP-paidassa.
Keväällä Aleksi ”aleksib” Virolainen edusti ruotsalaista NIP:iä. Kesän alussa hän siirtyi Navin CS-joukkueeseen. Kuva: Helena Kristiansson / ESL

Seuraava major-turnaus pelataan CS2:lla

Kilpapelipuolella CS2 korvaa edeltäjänsä viimeistään ensi keväänä, kun Counter-Striken seuraava major-turnaus pelataan Kööpenhaminassa. Tapahtumien kokoluokasta kertoo esimerkiksi se, että CS-turnauksissa on jaettu palkintorahoina miljoonia euroja vuosittain.

Huipulla suomalaisista pelaavat tällä hetkellä Natus Vincere -joukkueeseen alkukesästä palkattu Aleksi ”aleksib” Virolainen, 25, ja samoihin aikoihin Mouzin edustusjoukkueeseen siirretty, vasta 16-vuotias Jimi ”Jimpphat” Salo.

Suomalaisorganisaatio Encen CS-joukkue on HLTV:n maailmantilaston neljäntenä. Joukkue on koottu ulkomaalaisista pelaajista, mutta sitä valmentaa suomalainen Eetu ”sAw” Saha.

Suosittelemme