Hyppää sisältöön

Presidenttikisaan lähtenyt Mika Aaltola uskoo Ukrainan sodan vielä pitkittyvän

Ukrainan tappio voisi Mika Aaltolan mukaan kasvattaa sodan uhkaa koko Euroopassa.

Mika Aaltola kertoo millaisia seurauksia Ukrainan tappiolla voisi olla.
Olli-Pekka Toivanen

Parhaillaan kannattajakortteja presidentinvaaleihin keräävä Mika Aaltola sanoo, ettei Suomen tule nyt käydä dialogia Venäjän kanssa, vaan odottaa oikeaa hetkeä. Hänen mielestään keskustelun avaaminen olisi Venäjän silmissä heikkouden merkki.

– Venäjän kanssa voidaan neuvotella, jos olemme vahvassa positiossa. Tämä on opetus suomettumisen ajasta. Ei kannata mennä asemaan, jossa Venäjä voi hyväksikäyttää meitä, Aaltola sanoo 8 minuuttia-ohjelmassa.

Suomi on Aaltolan mielestä vaikeuttanut Ukrainan puolustusta hidastelemalla aseavun kanssa, koska Venäjän hyökkäyksen kiihtymistä on pelätty. Venäjä saattaa jäädyttää Ukrainan konfliktin ja aloittaa sen myöhemmin uudelleen.

– Ei kannata miettiä, että tämä olisi ohi vuodessa tai kahdessa. Tämä on kymmenen vuoden tai yhden sukupolven mittainen prosessi, ja siihen täytyy olla Suomessa valmis.

Ulkopoliittisesta instituutista virkavapaalla oleva Aaltola asettui presidenttiehdokkaaksi viikko sitten. Hän korostaa tuoneensa kriittisiä näkemyksiä Venäjästä ja sodan uhasta Euroopassa sekä puoltaneensa Suomen Nato-jäsenyyttä jo vuodesta 2014.

Viikko sitten pitämässään tiedotustilaisuudessa Aaltola sanoi ajavansa Suomen etua, mikä on ”tärkeä erottava tekijä muihin ehdokkaisiin”.

Aaltolan mielestä kommenttia on tahallaan siteerattu väärin siten, että hän olisi sanonut olevansa ainoa Suomen etua ajava ehdokas.

– Minulla on oma näkemykseni, mikä Suomen etu on ja sitä kautta tahtotila toteuttaa sitä, hän tarkentaa.

Katso koko 8 minuuttia Areenassa.

Lue lisää:

Maaseudun Tulevaisuuden kysely: Mika Aaltola nousi toiseksi, Pekka Haaviston suosio kasvaa presidenttikisassa

Kuka presidenttiehdokkaaksi haluavista johtaa kannattajakorttikisaa? Selvitimme

Suosittelemme