Hyppää sisältöön

20 rangaistuspotkua! Australia meni hurjasta trilleristä MM-mitalipeleihin – Ranskan kovaa ratkaisua edelsi käsky sulkea tv-kamerat

Australia ja Ranska järjestivät dramaattisen rangaistuspotkukilpailun jalkapallon MM-kisojen puolivälierässä. Ranskaa ei auttanut maalivahdin vaihtaminen juuri ennen rankkareita.

Australia tuuletti voittoa jalkapallon MM-kisoissa.
Kuva: FIFA via Getty Images
Roope Visuri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Australia voitti hurjan rangaistuspotkukilpailun Ranskaa vastaan ja eteni mitalipeleihin. MM-kisojen järjestäjämaassa riemu repesi ottelun jälkeen Brisbanen stadionilla.

Ratkaisu tuli vasta kymmenennessä parissa. Voitto tuli 20. laukauksella.

– Aivan huikea juttu. Täytyy miettiä, onko Ranska taas se ”kestopettäjä”, kuten Jonne Kunnas sanoi, Ylen asiantuntijoista Essi Sainio kommentoi tuoreeltaan selostamossa ja viittasi asiantuntijakollegaansa.

Kunnas seurasi itse studiossa innoissaan rangaistuspotkukisaa.

– Aikamoinen 0–0. Sytyn pilkkukisoihin. Kun miettii vaikkapa kaikkia yksityiskohtia, mitä niihin liityy. Huikeaa futisdraamaa, Kunnas tunnelmoi.

Australia välieriin! Tässä kokonaisuudessaan huima rangaistuspotkukilpailu.

Australia lähti rangaistuspotkukisaan tilastoihin nähden niin sanotusti altavastaajana, koska sai jälkimmäisen vetovuoron.

– Toki rangaistuspotkukilpailuun vaikuttaa paljon muitakin tekijöitä. Uskon silti, että kotiyleisön tuki auttoi tässä rangaistuspotkukilpailussa. Ihan loistavaa, että Australian tarina jatkuu näissä kisoissa. He rakentavat upeaa tarinaa, asiantuntijoista Maija Saari tunnelmoi.

Lisää aiheesta: Koko ajan härskimmillä keinoilla ratkotaan jatkopaikkoja jalkapallon MM-kisoissa – murskasimme viisi myyttiä rangaistuspotkuista

Australia sai otteluun merkittävää lisäapua, kun loukkaantumisista kärsinyt hyökkääjä Sam Kerr palasi tositoimiin. Yksi maailman parhaista hyökkääjistä tuli kentälle 50. minuutilla.

Kunnaksen mukaan Australian esitys tarjosi signaaleja siitä, että joukkueella on mahdollisuudet mennä mestaruuteen asti kotikisoissaan.

– Australia puolustaa syvältä ja hyökkää vastaan. Nyt tuli uutta esiin hitaampien hyökkäyksien myötä. Australian pelaamisessa oli esimerkkejä monipuolisemmasta pelaamisesta, Kunnas sanoi menestystekijöistä.

Australian tähtipelaaja Sam Kerr Ranska-ottelussa.
Sam Kerr säväytti heti Ranskaa vastaan. Kuva: FIFA / Getty Images

– Sam Kerr on puuttunut suurimmaksi osaksi turnauksesta. Nyt hän voi tulla pelaamaan koko pelin. Australialla on hirveä potentiaali kasvaa vielä isommaksi, asiantuntijoista Maiju Ruotsalainen jatkoi.

Ranskaa mitalipelit ovat kiertäneet kaukaa, ja siitä tulee myös ”kestopettäjän” maine. Viime vuonna Ranska ylsi EM-välieriin, mutta taipui Saksalle. Sitä ennen muut EM-kisat olivat päättyneet puolivälieriin tai alkulohkooon.

Nyt Ranskalle tulevat kolmannet MM-kisat putkeen ilman mitalipelejä.

– Australia sai lisäbuustia ja aiheutti kaaosta Ranskan puolustajille, kun Kerr tuli kentälle. Lopussa paine kääntyi kuitenkin Ranskalle. Nyt Ranska varmasti miettii, miksi he eivät saaneet palloa maaliin jatkoajan aikana, Maija Saari kuvaili.

Ranskan kovalle ratkaisulle löytyi syy

Australialla oli paikka ratkaista ottelu, kun ensiksi Australian maalivahti MacKenzie Arnold venyi Eve Perisset’n laukauksen eteen.

Arnold asettautui itse vetäjäksi, mutta täräytti pallon tolppaan.

Ranska teki rangaistuspotkukilpailuun kovan ratkaisun, kun Pauline Peyraud-Magnin otettiin pois ja Ranskan kolmosmaalivahti Solene Durand kentälle vain rangaistuspotkuihin.

Ranskan valmentajan Hervé Renardin kovasta ratkaisusta mediat saivat vihiä jo aiemmin tällä viikolla, kun Renard käski lopettamaan kuvaamisen harjoituksissa. Hän halusi olla varma, että harjoituksen lopussa otettuja rangaistuspotkuja ei kuvata.

Ranskalaislehti L’Equipe kuitenkin osasi sanoa, mistä on kyse. L’Equipen mukaan Renard oli pitänyt ässää hihassaan jo useita viikkoja.

Tulevalla kaudella Italiassa Sassuolossa pelaava Durand tunnetaan rangaistuspotkuspesialistina. L’Equipe oli kysynyt Durandilta mahdollisesta vaihdosta puhtaasti rangaistuspotkukilpailuun jo ennen MM-kisoja.

– Rehellisesti sanottuna toivottavasti voitamme ottelut aiemmin. Ei tarvitse sitten asettaa tätä kysymystä itselle, Durand sanoi.

– Se olisi parempi myös sydämelle. Perheemmekin tulevat MM-kisoihin, joten en ole varma, pystyvätkö he käsittelemään tilannetta.

Ranska vaihtaa maalivahtia jatko-ottelun lopussa.

Aikaisemminkin jalkapallon arvokisoissa on nähty vastaava temppu. Vuoden 2014 MM-kisoissa Hollannin miesten päävalmentaja Louis van Gaal vaihtoi rangaistuspotkuihin kentälle Tim Krulin. Krul torjui Hollannin voittoon puolivälierässä Costa Ricaa vastaan.

Suosittelemme