Hyppää sisältöön

Tytär pelasti uran jalkapalloilijana – suomalaisten kanssa seuratasolla pelaava Katrina Gorry on äitiyden myötä kokonainen

Australian maajoukkueen Katrina Gorry kertoo äitiyden opettaneen häntä rakastamaan jalkapalloa ja tehneen hänestä paremman ihmisen.

Katrina Gorry ja Harper-tytär vilkuttamassa puolivälierävoiton jälkeen.
Katrina Gorry ja Harper-tytär vilkuttamassa puolivälierävoiton jälkeen. Kuva: Getty Images
Aino Paloniemi

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Australian maajoukkueen Katrina Gorry ja pian kaksi vuotta täyttävä Harper-tytär ovat tuttu kaksikko joukkueen voitonjuhlissa. Gorry on yksi jalkapallon MM-kisojen pelaajista, jotka ovat puhuneet näkyvästi äitiydestä ja sen tuomista positiivisista vaikutuksista pelaamiseen.

– Harper antoi minulle jälleen syyn rakastua jalkapalloon. Prioriteettini muuttuivat todella paljon, ja nyt minusta tuntuu, että pelaan ainoastaan, koska rakastan lajia, Gorry sanoi Australian yleisradioyhtiö ABC:lle.

31 vuotta sunnuntaina täyttänyt keskikenttäpelaaja on tuonut tytärtään näkyvästi esille ja Harper on ihastuttanut myös tämän vuoden MM-kisoissa. Viimeksi Gorry ja Harper nähtiin kentällä vilkuttamassa puolivälieräottelussa Ranskaa vastaan.

Gorry kertoi ottelun jälkeen, että ilakoinnin takana oli myös surua. Hänen puolisonsa, ruotsalaisen jalkapalloilijan Clara Markstedtin isä menehtyi hieman ennen puolivälierää.

– Tämä on ollut vaikea 48 tuntia minulle, Gorry sanoi ottelun jälkeen australialaiselle Keep Up -jalkapallomedialle.

Katrina Gorry tuulettamassa puolivälieräottelussa Ranskaa vastaan.
Gorry teki joukkueelleen maalin rangaistuspotkukilpailussa Ranskaa vastaan. Kuva: Getty Images

Gorry myönsi, että viimeisen kahden päivän aikana hänen ajatuksensa olivat olleet ”vähän kaikkialla”. Gorry onnistui kuitenkin maalinteossa rangaistuspotkukilpailussa, kun Australia oli ottelussa selkä seinää vasten.

”Tunnen olevani eri ihminen”

Seuratasolla Gorry edustaa Ruotsin Damallsvenksanissa pelaavaa Vittsjötä. Samassa seurassa pelaavat myös Linda Sällström, Jutta Rantala ja puoliso Markstedt.

Harper-tyttärellä on Sällströmin mukaan tärkeä rooli myös Vittsjössä.

– Kun Gorry tuli meille, niin hänellä oli pikku-Harper, joka taisi olla kuuden kuukauden ikäinen silloin. Meillä Vittsjössä on paljon vapaaehtoisia joukkueen ympärillä. Siellä eläkeläiset sitten treenien aikana hoitavat pikku-Harperia, ja hän on meidän pikku maskottimme, Sällström kuvaili.

Gorry on kertonut äitiyden muuttaneen häntä suuresti. Ennen äidiksi tulemista Gorry kamppaili muun muassa kehonkuvansa kanssa ja kärsi useista loukkaantumisista. Myöhemmin Gorry paljasti kärsineensä syömishäiriöistä ja kertoi olleensa lähellä lopettamista.

Loukkaantumisten jälkeen hän palasi MM-kisoihin vuonna 2019, mutta alkoi hiljalleen etääntyä kokonaan jalkapallosta.

– Se oli todella rankkaa. Olin henkisesti ja fyysisesti todella huonossa jamassa.

Katrina Gorryn tytär tarkastaa pokaalia Australian ja Jamaikan välisen Cup of Nations -ottelun jälkeen.
Katrina Gorryn tytär Harper tarkasti voittopokaalin Australian ja Jamaikan välisen Cup of Nations -loppuottelun jälkeen helmikuussa. Kuva: Getty Images

Vuonna 2021 syntynyt Harper-tytär on tehnyt Gorrystä hänen sanojensa mukaan kokonaisen ja elämä on ollut viime vuosina nousukiitoa.

– Minun tilanteessani mikään ei olisi voinut mennä paremmin. Äidiksi tuleminen tapahtui täydelliseen aikaan.

Seuroissa erilainen suhtautuminen

Nykyään Gorry pelaa jalkapalloa täysin perheelleen, eivätkä ulkoiset paineet tunnu hänen harteillaan. Perhe-elämän ja jalkapallon yhdistämisen mahdollistaa osaltaan seurajoukkue Vittsjö, jossa pelaajien perheenlisäykset nähdään Sällströmin mukaan ainoastaan positiivisena asiana.

Joissain seuroissa äitiys koetaan kuitenkin edelleen ammattilaisuraa vaikeuttavana asiana. Muun muassa islantilainen Sara Björk Gunnarsdottir toi alkuvuodesta esiin seurajoukkueensa Lyonin epäkohtia.

Vittsjössä on Gorryn lisäksi muitakin vahnempia, ja muun muassa puolustaja Lisa Klingan Falke-poika on nähty kentällä joukkueen otteluiden jälkeen.

– Tässä pari viikkoa sitten kapteenikin sai lapsen, joten niitä tulee lisää. Koko Vittsjön juttu on se, että huolehditaan pelaajista ja siitä, että heillä on hyvä olla ja nähdään ihminen pelaajan takana, Sällström sanoi.

MM-kisaemäntä Australia on jo tähän mennessä yltänyt MM-turnauksessa jättiyllätykseen ja maan historian parhaaseen tulokseen. Ensi viikon keskiviikkona pelattavassa välierässä se saa vastaansa Englannin.

Lähteet: ABC, Keep Up

Englanti ja Australia iskevät yhteen keskiviikkona kello 13.00. Tiistain välierässä kohtaavat Espanja ja Ruotsi kello 11.00. Yle näyttää molemmat ottelut suorana TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa.

Suosittelemme