Hyppää sisältöön

Uudet 5G-puhelinliittymät romuttivat halvempien nettiyhteydet – tällaisia diilejä voit nyt saada

Vanhan liittymän ominaisuuksista voi joutua maksamaan jopa 10 euroa kuukaudessa enemmän kuin aikaisemmin. Selvitimme, millaisia diilejä suurilla yrityksillä on nyt myynnissä.

Tekijät

Puhelinliittymien hinnat ovat kivunneet ylöspäin viime vuosina.

Suomen suurimmat operaattorit Telia, Elisa ja DNA kertovat, että syyt ovat melko selviä: kaikki kallistuu.

– Viime vuosien yleinen hintojen nousu eli inflaatio ja erityisesti sähkön hinnannousu ovat tähän vaikuttaneet, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Ilkka Pohtola.

Yritykset selittävät hintojen nousua myös uudella teknologialla ja investoinneilla. Esimerkiksi uuteen aikaisempaa 4G-verkkoa nopeampaan 5G-verkkoon siirtyminen on vienyt rahaa ja se nostaa myös liittymien hintoja.

Operaattorit eivät ole myöskään halunneet luopua rajattoman netin tarjoamisesta, joten hintoja on nostettu.

– Asiakkaat tykkäävät toimintamallista, jossa henkilö voi vapaasti käyttää dataa niin paljon kuin haluaa. Ei tarvitse huolehtia, että kuinka iso lasku tulee kuukauden päästä, sanoo Telian kuluttajatuotteista vastaava johtaja Jussi Vuorinen.

Yrityksen sanovat, että rajattomalla netillä pyritään myös kompensoimaan liittymien hintojen nousua asiakkaalle.

DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan mukaan puhelimen nettiä voi käyttää myös aikaisempaa enemmän ulkomailla, mikä osaltaan selittää hintojen nousua.

Edullisimmille tarjouksille on heitetty hyvästit.

Kilpailuttamisella saa luonnollisesti parhaimman liittymätarjouksen, mutta operaattorit nostavat esiin myös toisen keinon.

– Paljon vaikuttaa se, jos on muita palveluita käytössä samalta operaattorilta. Voi siis saada keskittämisetuja, sanoo Telian Jussi Vuorinen.

Koostimme ohjeet siihen, kuinka saat parhaan mahdollisen liittymäsopimuksen:

Tällaisia liittymiä on tarjolla nyt

Yle tarkasteli nykyisten ja aikaisempien puhelinliittymien ominaisuuksia ja hintoja suurimmilla operaattoreilla eli Telialla, Elisalla ja DNA:lla. Niistä voi huomata, että noin 20–25 euroa maksaneet liittymät ovat muuttuneet merkittävästi.

Aiemmin kuluttaja sai hinnalla aidosti nopean netin, mutta nykyään parilla kympillä saa nykykriteerien perusteella hitaan yhteyden.

– Varmasti vaikuttaa, että nopeammissa liittymissä on siirrytty 5G:hen. Sen takia nopeampia 4G-liittymiä on vähemmän tarjolla, sanoo Telian Jussi Vuorinen.

DNA ja Elisa sanovat, että 5G-puhelinliittymät ovat heidän myydyimpiään. Telian mukaan 5G-liittymien osuus ”kasvaa jatkuvasti”.

Niin sanottu 4G on verkon vanhempaa ja hitaampaa teknologiaa verrattuna uuteen 5G:hen. Ihmisillä on erilaisia tarpeita netin nopeuden suhteen, mutta mitä lisäarvoa 5G-puhelinliittymät tuovat käyttäjille?

DNA:n Cedric Kamtsan perustelee 5G-liittymien myymistä sillä, että asiakas saisi 5G-puhelimen kaikki ominaisuudet käyttöön.

– 5G-puhelin toimii myös 4G-liittymällä, mutta jos 4G-verkko on kuormittunut, 5G-netin käytöllä voi välttää ruuhkia. Esimerkiksi videoiden lataaminen on nopeampaa, hän sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 16. elokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle