Hyppää sisältöön

Ukrainan vastahyökkäys tuotti ensimmäisen läpimurron, Donetskissa suoranainen verilöyly

Ukrainan rintama etenee hitaasti Venäjän miinakenttien takia, mutta se etenee, toteavat asiantuntijat.

Sotilas operoi tykkiä, joka ampuu. Toinen sotilas peittää korvansa kuvan etualalla.
Ukrainalainen sotilas ampuu kenttätykillä kohti venäläisten asemia Donetskissa 13. elokuuta. Kuva: Diego Herrera Carcedo / AOP
Hanna Visala,
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan vastahyökkäys on kestänyt lähes kolme kuukautta ja edennyt hitaasti, mutta nyt Venäjän puolustuslinja on alkanut repeillä esimerkiksi Donetskin alueella Urožainessa.

Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen mukaan Ukrainan vastahyökkäyksessä on tapahtunut merkittäviä, vaikkakin kilometreissä pieniä, läpimurtoja.

– Näyttää siltä, että Ukraina on saanut Urožainessa Venäjän ensimmäiseen puolustuslinjaan läpimurron, toteaa Huhtinen.

Myös Ukrainan apulaispuolustusministerin Hanna Malyarin mukaan Ukrainan joukot jatkavat etenemistä Urožainen suunnassa. Lehtitietojen mukaan Urožainessa on ollut suoranainen verilöyly.

Huhtisen mukaan venäläiset eivät vetäneet joukkojaan riittävän ajoissa pois ja menettivät siksi merkittävän määrän sekä sotilaita että kalustoa.

– Venäläiset vetäytyivät kolonnassa keskellä päivää ja saivat päälleen Ukrainan tykistötulen, sanoo Huhtinen.

Kartalla Venäjän valtaamat alueet Ukrainassa 15.8.2023
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Venäläisten leväperäinen vetäytyminen voi koitua lopulta Ukrainan eduksi. Huhtisen mukaan Ukraina saa tuhottua venäläisten kalustoa huomattavasti, jos Venäjä joutuu altavastaajaksi.

– Toki Venäjällä on varaa tähän, mutta ei se loputtomasti voi toimia niin, että se menettää kalustoa ja joukkoja sekä hyökätessään että puolustaessaan, toteaa Huhtinen.

”Kyse voi olla merkittävästä etenemisestä”

Myös sotastrategian opettaja Joakim Paasikivi Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Ukraina on edennyt sekä Donetskin että Zaporižžjan alueella, vaikkakin hitaasti.

– Rintama etenee hitaasti Venäjän miinakenttien takia, mutta se etenee, Paasikivi sanoo Ylelle.

Sekä Donetskissa että Zaporižžjassa Ukrainan tykkituli aiheuttaa suuria ongelmia Venäjälle, sanoo Paasikivi. Molemmissa paikoissa Ukraina näyttää saavuttaneen Venäjän ensimmäisiä puolustuslinjoja.

– Tämä voi olla hyvin merkittävää, etenkin jos Ukraina pääsee Venäjän miinakenttien läpi. Vasta siinä tapauksessa voidaan puhua läpimurrosta, Paasikivi arvioi.

Neljä armeijan varusteisiin pukeutunutta miestä katsoo karttaa bunkkerissa. Keskellä on Volodymyr Zelenskyi.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (toinen oikealta) vieraili 14. elokuuta Ukrainan joukkojen pääkomentopaikassa Donetskin alueella. Kuva: Ukrainan presidentinkanslia / AFP

Ukraina saanut myös sillanpääasemia Dneprjoen itäpuolella

Viime viikolla uutisoitiin, että ukrainalaisia veneitä oli saapunut Venäjän miehittämälle Dneprjoen itäpuolelle.

Paasikiven mukaan näyttää siltä, että Ukrainalla on pieni mutta miehitetty asema suunnilleen räjäytetyn Kahovkan padon ja Hersonin kaupungin puolivälissä.

On epävarmaa, pyrkiikö Ukraina laajentamaan aluettaan Dneprin itäpuolella, mutta Venäjä näyttää olevan siellä vaikeassa tilanteessa.

– Melko luotettavien tietojen mukaan Venäjä on lähettänyt vahvistuksia Zaporižžjan suunnalle Hersonin ja Dneprjoen alueilta. Tämä heikentää Venäjän puolustusta Dneprillä, Paasikivi sanoo.

Venäjä nojaa miinakenttiin, Ukraina tykkituleen

Joakim Paasikiven mukaan Ukrainan etenemisestä huolimatta merkittävintä on se, että Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt niin nopeasti kuin mitä Ukraina ja monet muut odottivat.

Tähän on hänen mukaansa syynä se, että Venäjän miinakentät ovat olleet paljon laajempia kuin mitä osattiin odottaa.

– Miinojen tiheys on valtava. Se on paljon suurempi kuin mitä Venäjän oma sotaoppi ohjeistaa, Paasikivi sanoo.

Ukrainan ensimmäinen yritys päästä miinakenttien läpi epäonnistui, ja siellä tuhoutui myös suomalaisia Leopard-panssarivaunuja. Läpimeno ilman ilmatukea on Paasikiven mukaan vaikeaa.

Ukraina osannut säästää kalustoaan

Huhtisen mukaan Ukraina on nyt kuitenkin saanut onnistumisia vastahyökkäyksessä sen takia, että se osaa säästää sotakalustoansa paremmin kuin Venäjä ja kykenee näin vetäytymisenkin jälkeen tekemään uuden hyökkäyksen.

– Se alkaa syödä venäläisjoukkoja moraalisesti, jos Venäjä ei osaa vetäytyä järkevästi ja menettää joukkoja, eikä kalusto ole taistelukuntoista, sanoo Huhtinen.

Ukrainalle on nyt tärkeintä, että Venäjä ei pystyisi lähettämään joukkoja Donetskista Zaporižžjan alueelle, Paasikivi sanoo. Ukrainan olisi pyrittävä tuhoamaan etenkin Venäjän tykistöä ja sen komentojärjestelmiä.

Odessan alueen sotilashallinto kuvasi 14. elokuuta venäläisten droonihyökkäyksen jälkeisiä tuhoja.

Isossa kuvassa Ukraina näyttää etenevän Donetskissa ja Venäjä Luhanskin alueella.

– Vaikuttaa siltä, että ukrainalaiset etenevät hieman enemmän kuin venäläiset, Paasikivi arvioi.

Huhtisen mukaa Ukraina todennäköisesti oppii tällä hetkellä nopeammin kuin Venäjä.

Jos tämä tilanne jatkuu, voidaan loppusyksystä nähdä isompi läpimurto, arvioi Huhtinen.

Ukrainan pitäisi Huhtisen mukaan saada isompi läpimurto kuitenkin viimeistään marraskuussa, koska sen jälkeen joukkojen liikkuminen hidastuu ja siirtyy teille, joita on helppo miinoittaa ja katkoa.

Lue päivittyvä tilanne Ukraina-seurannasta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 17. elokuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme