Hyppää sisältöön

Yliopistot, puistot ja kauneushoitolatkin on kielletty – katso tästä jutusta, mikä on enää sallittua naisille Afganistanissa

Yle kysyi Afganistania hyvin tuntevalta tutkijalta, miten Taliban on rajoittanut naisten elämää valtaannousunsa jälkeen.

Naisia näkyy edelleen Kabulin kaduilla Talibanin rajoituksista huolimatta. Taliban on määrännyt naiset peittämään kasvonsa, mutta kaikki eivät noudata sääntöä. Video on elokuulta 2023.
Maija Liuhto
Avaa Yle-sovelluksessa

KABUL, AFGHANISTAN Tänään tiistaina on kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun ääri-islamistinen Taliban-liike otti Afganistanissa vallan ja alkoi rajoittaa rankasti naisten ja tyttöjen oikeuksia.

Taliban puskee läpi kulttuurivallankumousta, sanoo Afganistania hyvin tunteva tutkija Sippi Azarbaijani-Moghaddam puhelinhaastattelussa Ylelle.

Talibanin tarkoitus on hänen mukaansa hävittää kaikki jäljet niistä 20 vuodesta, joina Afganistanissa sotaa käyneet länsimaat ajoivat naisten oikeuksia.

– Talibanilla on oma virheellinen tapansa suojella naisia. He katkaisevat naisten ja miesten kanssakäymisen ja luulevat, että tämä pitää naiset turvassa seksuaaliselta häirinnältä. Mutta samalla se rajoittaa naisten elämää hyvin paljon, Azarbaijani-Moghaddam sanoo.

Tutkija on seurannut naisten aseman kehitystä Afganistanissa 25 vuotta. Hän on työskennellyt maassa vuosia ja vieraili siellä viimeksi kuukausi sitten. Parhaillaan hän tekee väitöskirjaa Talibanin ideologiasta brittiläisen St. Andrewsin yliopiston kansainvälisten suhteiden laitokselle.

Azarbaijani-Moghaddamin mukaan Talibanin suhtautuminen naisiin on monimutkaista. Usein on epäselvää, onko Taliban varsinaisesti kieltänyt jotain. Siitä seuraa, että monet ihmiset rajoittavat itse omaa toimintaansa.

– Joskus Talibanin määräys on olemassa, joskus taas ei ole muuta kuin huhuja.

Kokosimme tähän juttuun Azarbaijani-Moghaddamin avulla 12 kysymystä ja vastausta siitä, mitä naiset saavat tällä hetkellä Afganistanissa tehdä.

1. Saavatko naiset työskennellä?

Työssäkäyntiä ei ole yksiselitteisesti kielletty.

Julkisella puolella suurin osa naisista on lähetetty kotiin, vaikka heidän palkkansa juoksee. Poikkeus ovat sairaaloiden naislääkärit ja sairaanhoitajat, tyttöjen alakoulujen opettajat ja ministeriöiden turvatarkastuksessa työskentelevät naiset. Sisäministeriössä työskentelee myös naispuolisia poliiseja.

Yksityisellä sektorilla naisia on edelleen esimerkiksi toimittajina ja yrittäjinä.

Viime joulukuussa Taliban kielsi afganistanilaisten naisten työskentelyn kansainvälisissä ja afganistanilaisissa järjestöissä. Huhtikuussa myös YK:n naispuolisia työntekijöitä käskettiin jäämään kotiin.

Hunnutettuja henkilöitä kävelee lapsen kanssa suljetun kauneushoitolan ohi.
Naisia käveli suljetun kauneushoitolan ohi Kabulissa heinäkuussa 2023. Taliban oli juuri määrännyt hoitolat suljettavaksi. Kuva: Wakil Kohsar / Lehtikuva

2. Saavatko naiset liikkua kodin ulkopuolella?

Naisia näkyy paljon pääkaupungin Kabulin kaduilla, usein myös ilman miespuolisia perheenjäseniä. Talibanin korkein johtaja Haibatullah Akhundzada on kuitenkin ohjeistanut, että naisten olisi parasta olla lähtemättä kotoaan ilman hyvää syytä.

Kaupunkien ulkopuolella Afganistanin äärivanhoillisilla alueilla naiset eivät kulttuurin vuoksi muutenkaan liiku paljon kotinsa ulkopuolella.

Naisten asema oli vanhoillisessa Afganistanissa heikko jo ennen Talibania. Edellinen hallinto oli kuitenkin ainakin periaatteessa sitoutunut naisten oikeuksiin, vaikka käytännössä kehitys oli usein pintapuolista.

Ravintoloissa käynti on edelleen sallittua naisille. Huma Sultan (videolla valkoisessa huivissa) vieraili naisille tarkoitetussa ravintolassa perheensä kanssa Kabulissa elokuussa 2023.

3. Miten Taliban säätelee naisten pukeutumista?

Talibanin johtaja on määrännyt naiset peittämään kasvonsa ja käyttämään koko vartalon peittävää vaatetta ja huivia. Silmät verkolla peittävää burkaa ei vaadita, eikä pukeutumissääntö koske iäkkäitä naisia tai lapsia.

Kabulissa suurin osa naisista pukeutuu pitkään kaapumaiseen abayaan ja peittää hiuksensa huivilla. Moni peittää myös kasvonsa koronamaskilla. Jotkut naiset liikkuvat kasvot paljaina, eikä Taliban aina puutu tähän.

Ennen Talibanin valtaantuloa naiset käyttivät Kabulissa yleensä huivia ja polviin asti ulottuvaa takkia. Burkia näkyy Kabulin kaduilla nyt arviolta saman verran kuin ennen Talibaniakin. Burkaa käyttävät etenkin köyhemmillä alueilla asuvat naiset.

4. Saavatko naiset ajaa autoa?

Taliban ei ole suoraan kieltänyt naisilta autolla ajamista. Esimerkiksi uutistoimisto AFP kuitenkin raportoi vuosi sitten, että Taliban oli suullisesti käskenyt autokouluja läntisessä Heratin kaupungissa lopettamaan ajokorttien myöntämisen naisille.

Afganistanissa naisia näkyy harvoin ratissa, mutta suuremmissa kaupungeissa se ei ole täysin tavatonta.

Tyttöjä luokkahuoneessa.
Tytöt istuivat oppitunnilla Kandaharin kaupungissa Afganistanissa syyskuussa 2022. Kuva: EPA

5. Saavatko tytöt käydä koulua?

Vain alakouluikäiset tytöt saavat käydä koulua. Seitsemäsluokkalaisten ja sitä vanhempien tyttöjen koulunkäynti keskeytyi jo kaksi vuotta sitten.

6. Saavatko naiset opiskella korkeakoulussa?

Taliban esti naisten opiskelun yliopistossa viime joulukuussa sen jälkeen, kun se oli jo kertaalleen päästänyt naiset takaisin opiskelemaan.

Taliban väittää kiellon olevan väliaikainen. Naisia on kuitenkin myös estetty osallistumasta yliopistojen pääsykokeisiin.

Naiset saavat edelleen opiskella ammattikoulutuksessa kätilöiksi ja sairaanhoitajiksi.

Naisia työskentelee edelleen muun muassa sairaaloissa. Malalai-nimisen synnytyssairaalan johtava lääkäri Zakia Aziz tutki potilaita helmikuussa 2023 Kabulissa.

7. Antaako Taliban naisten käydä mieslääkärillä?

Taliban ei näytä ainakaan virallisesti kieltäneen naisia käymästä mieslääkärillä. Ihmisten pelko kuitenkin vaikuttaa asiaan. Talibanin edellisen valtakauden kokemusten perusteella moni pelkää, että talibanit saattavat tulla paikalle ja rangaista ihmisiä.

Usein myös perheet itse haluavat, että naiset käyvät naislääkärillä. Syynä ovat vanhoilliset sukupuolikäsitykset.

Afganistanissa on pulaa naislääkäreistä, eikä uusia voi valmistua niin kauan kuin naiset eivät pääse yliopistoon.

8. Saavatko naiset käyttää ehkäisyä?

Brittisanomalehti The Guardian raportoi helmikuussa, että apteekkarit Kabulissa ja Mazar-i-Sharifissa olivat kertoneet Talibanin kieltäneen heitä myymästä ehkäisypillereitä. Taliban kuitenkin kiisti kieltäneensä ehkäisyn.

Arabiemiraateissa ilmestyvän The National -julkaisun jututtamat kansainväliset järjestöt, klinikat ja apteekit Kabulissa eivät tienneet mitään kiellosta.

Ehkäisypillereitä on edelleen saatavilla.

9. Voivatko naiset matkustaa yksin?

Talibanin määräyksen mukaan naisella on oltava miespuolinen sukulainen eli mahram mukana yli 72 kilometrin matkoilla.

Sääntöä kuitenkin sovelletaan usein eri tavoin eri puolilla maata. Kabulin ulkopuolella talibanit saattavat puuttua lyhempiinkin matkoihin.

Siniseen burkaan pukeutuneet ihmiset seisovat rivissä ja pitelevät valkoisia papereita, joihin on kirjoitettu tekstiä arabialaisilla aakkosilla.
Mazar-i-Sharifin kaupungissa heinäkuussa 2023 kuvatut naiset pitelevät viestejä, joissa he vaativat naisten syrjinnän lopettamista. Kuva: EPA-EFE

10. Voivatko naiset osallistua politiikkaan?

Talibanin hallintoon ei ole nimitetty yhtäkään naista. Naiset eivät myöskään saaneet osallistua suureen uskonnollisten ja heimojohtajien kokoukseen, jonka Taliban järjesti vuosi sitten heinäkuussa.

Edellisen hallinnon aikana naiset osallistuivat politiikkaan. Ennen Talibanin valtaannousua Afganistanissa oli kaksi naisministeriä, ja parlamentaarikoista naisia oli 27 prosenttia.

11. Voivatko naiset viettää vapaa-aikaa kodin ulkopuolella?

Viime marraskuusta lähtien naiset eivät ole enää saaneet käydä puistoissa Kabulissa. Myös yleiset kylpylät on suljettu naisilta.

Naiset saavat edelleen käydä esimerkiksi ravintoloissa, kahviloissa, ostoskeskuksissa ja basaareissa. Kabulissa niissä näkee yhä naisia, mutta pääkaupungin ulkopuolella tilanne vaihtelee paljon.

12. Saavatko naiset käyttää meikkiä?

Taliban ei ole virallisesti kieltänyt meikkaamista. Sen sijaan kauneussalongit suljettiin heinäkuun lopussa. Talibanin mukaan salongeissa tarjottiin islamin vastaisia palveluita.

Monet kauneussalonkien omistajista ja työntekijöistä olivat yksinhuoltajaäitejä tai naisia, jotka olivat muusta syystä yksin vastuussa perheensä toimeentulosta.

Afganistanin levoton historia kolmessa minuutissa:

Suurvaltojen keskelle syntynyt Afganistan on aina karkottanut miehittäjänsä.

Suosittelemme