– Vihaisia syöttöjä.
– Todella vihaisia.
Veera Selänteen kovat syötöt saavat Andé Engströmiltä ja Aku Vikströmiltä vuolaita kehuja, kun Veera pelaa isänsä Teemun kanssa nelinpeliä kaksikkoa vastaan.
Menossa on näytösottelu Siuntion Pickalassa. Paikallisen seuran 24 tunnin tennismaraton alkaa tämän ottelun myötä.
Peli on tiukkaa, mutta lopulta Selänteet voittavat tie-breakin 13–11 ja ottelun 7–6.
– Oli jännitystä. Oli niin tiukka matsi. Kova taso kyllä tänään, Veera Selänne sanoo Yle Urheilulle.
– Pelaaminen tuntui ihan mahtavalta. On niin hyvä keli. Oli kyllä kivaa.
Katso videolta, miten Selänteiden yhteispeli luonnistui.
Unelmana ammattilaisuus
Veera Selänne, 15, unelmoi tennisammattilaisuudesta. Hän on harjoitellut lajia tavoitteellisesti isänsä kanssa korona-ajasta lähtien.
– Jos pystyn treenaamaan hyvin ja nautin siitä, niin haluan kyllä katsoa, miten pitkälle pääsen, Selänne sanoo tavoitteistaan.
– Unelma on päästä ammattilaiseksi. Katsotaan, mihin pääsen.
Teemu Selänteen mukaan Veera on pitänyt tenniksestä pikkutytöstä saakka, mutta korona-aikana hän rakastui lajiin vielä enemmän.
– Silloin oli oma kenttä ja paljon aikaa. Rupesimme pelaamaan pari kertaa päivässä, Teemu Selänne kertoo.
– Tämä on sikäli kiva, että tästä on tullut meille yhteinen juttu. Kiva on tehdä yhdessä, vaikka kieltämättä välillä on rankempaakin. Tämä on kyllä hauskaa.
Hyvissä käsissä
Tennistä paljon pelannut Teemu Selänne valmentaa tytärtään. Lisäksi Veera kuuluu vuoden 1983 Wimbledon-finalistin, Chris Lewisin, akatemiaan.
– Hän on todella tiukka ja hyvä koutsi. Uskon, että olemme hyvissä käsissä.
Selänne arvioi, että Veera on Kaliforniassa oman ikäluokkansa kärkipaikoilla.
– Suomessakin hän on päässyt HVS:n kilpatyttöjen kanssa harjoittelemaan ja pärjännyt hyvin sielläkin.
– Hän on saanut paljon hyviä kavereita täällä Suomessa. Täällä tehdään todella hyvää työtä junioritenniksen ja tyttöjen tenniksen osalta.
Kolmen vuoden projekti
Selänteet harjoittelevat kaksi kertaa päivässä ja käyvät viikonloppuina turnauksissa. Tunteja kertyy päivässä neljästä kuuteen, joskus enemmänkin.
Tenniksen lisäksi Veera kertoo harjoittelun koostuvan juoksemisesta, uinnista, pyöräilystä, pickleballista, golfista, jalkapallosta ja joskus pesäpallosta.
– Meillä on kolmen vuoden projekti, että pannaan kaikki likoon ja katsotaan, kuinka pitkälle pääsemme. Arvioidaan sitten uudestaan. Kovasti tyttö tekee töitä ja unelmat ovat kovat. Se on ainoa oikea motivaatio, Teemu Selänne sanoo.
Joudutko toppuuttelemaan Veeraa?
– Ehkä jonkun verran. Joskus vähempikin riittäisi, mutta se on tärkeää, että palo ja intohimo lähtevät itsestään.
Isä Teemu kehuu tyttärensä fysiikkaa todella kovaksi. Tahto on kova, välillä vähän liiankin, sillä tenniksessä pitää pysyä rentona, Teemu muistuttaa. Nämä ominaisuudet myös erottavat Teemun mukaan Veeran muista.
– Hirveä tsemppi ja taistelijaluonne ilman muuta. Hän ei anna periksi millään. Sellaista vastaan on inhottava pelata.
– En näe mitään syytä, miksi hän ei voi nousta ammattilaiseksi. Kaikki on omissa käsissä. Hänen täytyy pysyä ehjänä ja puskea joka päivä.
”Totuus satuttaa”
Miten isän ja tyttären yhteistyö sitten käytännössä sujuu? Teemu myöntää, että hänen vaatimustasonsa Veeraa kohtaan on erittäin kova. Ihan kuin itseään ja poikiaan kohtaan. Hän haluaa, että asiat tehdään oikein.
– Välillä olen tiukka valmentaja ja annan palautetta aina, kun näen jotain, mikä ei kuulu asiaan. Eihän Veera siitä aina tykkää. Totuus satuttaa ja se on ainoa keino, millä pääsee eteenpäin.
– Ehkä tärkein viestini hänelle on, ettei olisi niitä huonoja päiviä. Kaikilla niitä on, mutta kuinka huono päivä on, erottaa ihmiset joka osa-alueella. Se erottaa mielestäni myös maailman huiput.
Millainen valmentaja Teemu on mielestäsi, Veera Selänne?
– On se hyvä. On se joskus aika rankka. Siksi joskus en halua kuunnella, mutta se on oma vikani. Kyllä hän on hyvä valmentaja.
Ärsyttääkö palaute?
– Ehkä mietin itsekseni, että nyt menee vähän yli, mutta ei ärsytä normaalisti. Joskus vaan olen huonolla tuulella ja en voi sille mitään, Veera hymyilee.
Kisoja myös Eurooppassa
Veera Selänne siirtyy seuraavaksi kotikouluun, jotta hän pystyy harjoittelemaan aamulla laadukkaasti ja käymään iltapäivisin akatemiassa.
Hän kisaa vielä kerran Finnish Tourilla Suomessa ennen kuin palaa tavoittelemaan voittoja Pohjois-Amerikassa level 1 ja level 2 -tason kilpailuissa.
– Varmaan tulemme myös Eurooppaan kisaamaan ja katsomaan tasoa.
Suosikkisyöttö lähtee kovaa
Veera on ollut tyytyväinen kehitykseensä, mutta sanoo, että pystyy kehittymään vielä paljon.
– Vähän kaikessa. Kämmenessä, rystyssä ja syötössä. Tykkään paljon volleysta ja niitä voi myös parantaa.
Palataan vielä syöttöön. Miten kovaa se oikein lähtee?
– Kovin syöttö on joku 176, mutta normaalisti se on jotain 160. Jos lyön flättiä, niin kyllä se menee aika kovaa. Se on suosikkisyöttöni. Jos se menee, niin minun on ainakin helppoa pitää oma syöttöni.
Parhaimmillaan naispelaajien syöttöennätykset ovat yli 200 kilometriä tunnissa.
Wimbledonin finaalissa ykkössyötön keskiarvo oli Marketa Vondrousovalla 164 ja Ons Jabeurilla 160 kilometriä tunnissa. Finaalin kovin syöttö oli Vondrouvsovalla, 181 kilometriä tunnissa.