Hyppää sisältöön
Alexander Stubb.

Paluu kotiin

Millainen poliitikko kotimaan politiikasta viime vuodet poissa ollut Alexander Stubb on? Tässä tärkeimmät ja kiinnostavimmat asiat hänen uraltaan.

Terhi Toivonen

Entinen pääministeri, professori Alexander Stubb on kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon valinta puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kokoomuksen ex-puheenjohtaja on ollut viime vuodet sivussa päivänpolitiikasta. 55-vuotias Stubb on työskennellyt useamman vuoden EU-yliopiston professorina Italian Firenzessä.

Alexander Stubb.
Pääministeri Alexander Stubb saapui ASEM-kokoukseen Italian Milanoon lokakuussa 2014. Kuva: Matteo Bazzi / EPA

Stubb tunnetaan useita kieliä hallitsevana kosmopoliittina, joka sukkuloi sujuvasti kansainvälisissä piireissä. Hän on tuttu näky BBC:llä, CNN:llä sekä Ranskan ja Ruotsin medioissa. Kansainvälinen media on käyttänyt Stubbia asiantuntijana esimerkiksi Venäjään ja Suomen Nato-jäsenyyteen liittyvissä asioissa.

Tällainen on kokoomuksen presidentiksi havittelema Alexander Stubb.

Vankka ulkopolitiikan osaaja

Presidentiltä vaaditaan ulkopolitiikan osaamista ja kokemusta, ja sitä Alexander Stubbilta löytyy runsaasti.

Hän toiminut europarlamentaarikkona, kansanedustajana, ministerinä ja Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Stubb oli kolme vuotta ulkoministerinä Matti Vanhasen (kesk.) ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksissa sekä kolme vuotta Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä. Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa hän toimi valtiovarainministerinä.

Stubb johti kokoomusta vuosina 2014–2016, mutta hävisi paikkansa nykyiselle puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Kuvassa Jan Vapaavuori (vas) ja uusi ministeri Sanni Grahn- Laasonen (kelt) sekä Alexander Stubb ja Laura Räty.
Kokoomuksen Jan Vapaavuori, uusi ministeri Sanni Grahn-Laasonen, Alexander Stubb, Laura Räty ja Petteri Orpo puhuivat medialle Helsingissä syyskuussa 2014. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Kuvassa ministerit Juha Sipilä ja Alexander Stubb (oik) sekä Jari Lindström (vas)
Jari Lindström, Juha Sipilä ja Alexander Stubb tekivät huomiota herättäneen nyrkkitervehdyksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä maaliskuussa 2016. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Petteri Orpo Alexander Stubb Elina Lepomäki.
Petteri Orpo, Alexander Stubb ja Elina Lepomäki istuivat eturivissä kokoomuksen puoluekokouksessa Lappeenrannassa kesäkuussa 2016. Stubb hävisi puheenjohtajuuden Orpolle. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Stubbilla on tutkinnot Furmanin yliopistosta ja Bruggen EU-yliopistosta. Furmanissa hän opiskeli valtio-oppia, kansainvälistä politiikka ja taloustieteitä, Bruggessa EU-asioita. Stubb on väitellyt London School of Economicsista tohtoriksi kansainvälisistä suhteista. Väitöskirja käsitteli Euroopan unionin joustavaa yhdentymistä ja Amsterdamin sopimusta.

Stubb onkin tunnustautunut ”EU-nörtiksi”, joka kannattaa unionin laajentumista ja yhteistyön syventämistä.

Ennen poliittista uraansa Stubb toimi tutkijana ja EU-virkamiehenä. Vuonna 2004 hän lähti kokoomuksen europarlamenttiehdokkaaksi ja tuli myös valituksi. Stubb on ollut kokoomuksen ääniharava sekä eduskuntavaaleissa että eurovaaleissa.

Persoona jakaa ihmisiä

Liika kansainvälisyys ja liberaalisuus voivat olla myös Alexander Stubbin kompastuskivi presidentinvaalissa, jossa kannatusta pitäisi kerätä laajalti myös oman puolueen ulkopuolelta.

Stubbin persoona jakaa ihmisiä: kaikki eivät pidä hänen tyylistään.

Alexander Stubb.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb antoi medialle lausuntoja ennen euroalueen ministereiden tapaamista Brysselissä heinäkuussa 2015. Ministereiden piti tehdä päätöksiä, joilla finanssikriisin ajautunut Kreikka pelastettaisiin konkurssilta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Pääministeriaikana Stubbia arvosteltiin pääministerin arvovallalle liian rennosta esiintymisestä, ylimielisestä asenteesta ja heikosta kotimaan asioiden osaamisesta.

Poliittiselta uralta on jäänyt elämään Stubbin alatyylinen tokaisu ”Vittu, mitä paskaa” Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa ja hapuileva anteeksipyyntö ”Sori siitä” sen jälkeen, kun hän oli kertonut eduskunnassa väärää tietoa hallintarekisterilakiin liittyen.

Stubbin hallituksen lopputaival päättyi myös avoimeen riitaan SDP:n ja valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa, kun puolueet kaatoivat kilvan yhteisen hallituksen esityksiä.

Himoliikkuja kilpailee triatlonissa

Alexander Stubbista Suomi saisi kovakuntoisen presidentin.

EU:n lisäksi Stubbin toinen intohimon kohde on triatlon, jossa hän on kilpaillut säännöllisesti. Myös maratoneja on takana useita.

Stubb on naimisissa juristi Suzanne Innes-Stubbin kanssa ja parilla on kaksi jo aikuista lasta, tytär ja poika.

Alexander Stubb.
Kesäkuussa Alexander Stubb puhui presidentti Sauli Niinistön isännöimässä Kultaranta-keskustelutapahtumassa Helsingissä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Stubb sai kesäkuussa julkista kannatusta ehdokkuudelleen Kokoomusnuorilta. Helsingin Sanomien kyselyssä Stubb keräsi kokoomuksen puoluehallituksessa eniten suosiota, vaikka suuri osa jäsenistä ei kertonut kantaansa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen oli kyselyssä kansanedustajien suosikki puolueen ehdokkaaksi. Häkkänen nousi elokuussa yllättäen Kokoomusnuortenkin suosikiksi, ja puolueen ehdokkaasta toivottiin jäsenäänestystä.

Petteri Orpon mukaan puoluehallituksen päätös oli kuitenkin yksimielinen, joten neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ei järjestetä.

Virallinen pyyntö asettua kokoomuksen ehdokkaaksi esitetään Stubbille kokoomuksen puoluepäivillä lauantaina.

Mediatietojen mukaan Stubb oli haluton testaamaan kannatustaan sisäisessä kisassa, mutta suostuisi ehdokkaaksi, jos hänet pyydetään suoraan ehdolle.

Stubbin presidenttiehdokkuus sinetöidään syys-lokakuussa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Stubbin kannatus presidentiksi oli Ylen viimeisessä presidenttigallupissa viiden prosentin luokkaa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 15.8. kello 23:een asti.

Korjaus kello 17.56: Korjattu virkettä kokoomuksen nuorisojärjestön asettumisesta Häkkäsen ehdokkuuden taa. Kokoomusnuoret ei äänestänyt asiasta. Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsenten enemmistö ja kuuden piirin piirihallitukset, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä vastaa kokoomusnuorten enemmistöä, kannattivat Häkkästä.